Žoze Murinjo
Profimedia
On zna šta  radi: Žoze Murinjo

profimedia

On zna šta radi: Žoze Murinjo, Foto: profimedia

Jedan od najpoznatijih trenera na svetu konačno se okušao na travnatom terenu!

Da. Žoze je kao klinac pokušavao da se probije kao fudbaler. Bio je član Rio Avea, gde ga je trenirao otac Feliks, Belensnsesa i Sesimbra, ali je vrlo brzo skapirao da nema ni umeće, ni snagu da se nadmeće sa ljudima koji teže da hleb zrađuju kao fudbaleri. Zbog toga je i otišao u trenera.

I sve do subote totalno smo zaboravili na Murinja kao fudbalera. A onda je dobio poziv Alena Širera i Lesa Ferdinada da bude deo humanitarne fudbalske utakmice između poznatih ličnosti i bivših fudbalera Kvins Park Rendžersa. Celokupan prihod bio je namenjen žrtvama požara u Grinfel taueru. U ovoj tragediji 14. juna ove godine poginulo je 80 ljudi.

Žoze je ušao u igru pola sata pre kraja utakmice, kada je na golu zamenio Dejvida Džejmsa. Navijači Kvins parka su ga dočekali na najbolji mogući način. Logično, pošto je Žoze dugo vodio gradski rival Čelsi. Odmah kada je ušao u igru, Žoze je dobio i žuti karton. Sudija Mark Helsi ga je kaznio zbog toga što je odugovlačio prilikom izvođenja „bekovske”, ali i „svađe” sa pomoćnim arbitrom koji ga je opemenuo da ne krade vreme!

- Posle utakmice Murinjo je dobio nadimak. Od sada ga više ne zovite „gospodin posebni” nego „mačka“. Ma super je, pravi šarmer. Dugo je pravio selfije sa decom koja su bila na stadionu, potpisivao autograme... - objasnio je Sten Kolimor, koji je igrao u ekipi Lesa Ferdinanda protiv menadžera Mančester junajteda.

Na kraju, ako je to uopšte i bitno na humanitarnom meču, pobednik utakmice je odlučen posle izvođenja jedanaesteraca. Murinjo je u tim trenucima bio na golu. Pokušao je sve da bi doneo pobedu svom timu. Čak je i skinuo rukavice da bi „zbunio” rivale, kao što je učinio njegov zemljak Rikardo tokom Evropskog prevenstva 2004. godine. Uzalud. Širerov tim je na kraju poražen sa 4:2.