Radoš Bajić
Screenshoot Youtube
Radoš Bajić

Screenshoot Youtube

Radoš Bajić, Foto: Screenshoot Youtube

Vikend-serija "Šifra Despot" je socijalna komedija o našim naravima i mentalitetu kroz vizuru glavnog junaka, talentovanog IT stručnjaka Despota Despotovića koji živi sa svojim roditeljima i koji svakodnevno upada u neku nevolju ili ekstremnu situaciju. Avanture glavnog junaka i njegove porodice su prožete humorom, kao i dramskim momentima, a pričaju priče o pokušaju snalaženja malog čoveka u tranziciji. Glavne uloge u seriji dobili su Đorđe Marković koji tumači Despota, Branka Šelić i Radoslav Milenković, koji igraju njegove roditelje, ulogu Despotove devojke Milene dobila je Tamara Krcunović, dok njihovu komšinicu igra Ljiljana Stjepanović.

Ulogu Despotove majke Rumenke je dobila Branka Šelić, na predlog reditelja Dejana Zečevića, koji je smatrao da ona kao glumica odgovara za lik Rumenke, ali da odgovara i kao partner glumcu Radoslavu Milenkoviću u liku Despotovog oca Živote.

"Pozvali su me iz producentske kuće 'Contrast Studios', kako bih se upoznala sa Radošem Bajićem, koji je kao pisac, reditelj i producent, trebalo da odobri predlog podele glavnih likova serije. Pošto mi je Zečević namenio ulogu majke glavnog junaka, a Radoš Bajić me nije poznavao ni lično, niti sa scene, kroz predstave ili neke druge uloge sa filma i televizije, organizovani su razgovori. Nije to bio pravi kasting, već više upoznavanje kroz razgovor. Imala sam dva-tri razgovora sa Radošem i jedan sa Nedeljkom Bajićem kao direktorom 'Contrast Studios'-a i oni su odlučili da odobre predlog reditelja, a meni pruže šansu da odigram lik Rumenke i ja se nadam da ću to poverenje da opravdam", ispričala je Branka.

Despotovi roditelji Rumenka i Života, duhom iz prošlog vremena bivše zemlje, socijalizma, bivših vrednosti ovih prostora, potpuno neprilagođeni i sluđeni u novom sistemu vrednovanja i životu koji donosi tranzicija i kapitalizam, donose dodatnu humorističku notu u vikend-seriju "Šifra Despot".

"U seriji igram Despotovu majku Rumenku, bivšu kondukterku voza Beograd-Bar, koja je u invalidskoj penziji, jer je jednom prilikom na poslu ispala iz tog voza. Rumenka se vrlo rano udala, zaljubila se u Životu, oficira JNA, napustila srednju školu i rodila Despota. Ona je od devojčice duhom i po godinama, takoreći odmah postala majka. Nikada nije stigla da sazri kao osoba, niti je u životu imala podršku za takav razvoj ličnosti, a život je pred nju stavljao sve teže zadatke i ona se snalazila kako je znala i umela. Ipak, ona je ostala verna svojim idealističkim principima, u težnji da bude i ostane dobar čovek i u tom i takvom duhu je i vaspitavala Despota, prenoseći mu svoj doživljaj sveta", priča Branka i dodaje:

"Te principe, kao i potrebu za finim ponašanjem, ona pokušava da deli i sa svojim životnim saputnikom Životom svaki dan, ali to ih dodatno dovodi do niza smešnih svakodnevnih sukoba. Rumenka ne razume nepravdu, ne razume muljanje i lov u mutnom, kao ni potrebu za prevarom ili varanjem u životu. Njoj supoštenje, odanost i potreba za lepim i dobrim glavna životna merila. Na tim temeljima, a u ovom vremenu, ona pokušava da održi svoju porodicu, da zaštiti svog sina, što ih naravno dovodi do niza nespretnih i neprilagođenih situacija."

Branka je otkrila i kako se pripremala za ovu, veoma živopisnu ulogu, što je svojstveno za sve Radoševe serije.

"Pre serije 'Šifra Despot' nisam imala prilike do sad, da u nekoj seriji igram ulogu ovakvog obima. Svoj zadatak sam shvatila vrlo ozbiljno, pripremila sam se i pokušavala da pratim neki svoj osećaj za lik Rumenke. Zavolela sam je i nadam se da sam uspela verodostojno da je provučem kroz sebe sa empatijom prema svemu što je njoj milo i voljeno, kao i prema svemu što joj je strano ili neprihvatljivo", rekla je poznata glumica.

Kao i ostatak ekipe, i Branka s nestrpljenjem očekuje početak emitovanja vikend-serije "Šifra Despot".

"Iskreno se radujem stvaranju ove TV serije i nadam se da će gledaoci moći na momente da se poistovete, kao i da se zabave kroz neki svoj emotivni doživljaj", rekla je za kraj Branka.