Eva Ras
Goran Srdanov
„Ljubavni slučaj“ joj došao glave: Eva Ras

printskrin youtube

„Ljubavni slučaj“ joj došao glave: Eva Ras, Foto: printskrin youtube

Ona za „Alo!” otkriva kako je svojevremeno dala šut-kartu tadašnjem predsedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da je dugo očekivala da zbog toga bude surovo kažnjena.

Kako je Eva bila atraktivna mlada glumica, nije ni čudo što je zapala za oko Titu, koji ju je pozvao da mu se pridruži u uživanju na Brionima i bude njegova specijalna gošća.

Eva Ras

Goran Srdanov

Eva Ras, Foto: Goran Srdanov

- Dok sam bila na festivalu u Puli, Titovi emisari su me u njegovo ime pozvali da dođem kod njega na Brione, a ja nisam htela, jer sam imala predstavu. Zvao me je zbog filma „Ljubavni slučaj”, u kojem sam igrala onu golu ribu. To mu se dopalo, ali se malo prevario kada je reč o meni. Onda je direktor filma rekao: „Ne možeš igrati predstavu kad maršal zove.“ Ja sam mu uzvratila: „Biću glumica i posle Tita” - priseća se Eva, jedna od retkih koja je pristala da se skine do gole kože pred kamerama u to vreme.

- Nisu hteli zbog mog odbijanja ni na aerodrom da me odvezu. To je sigurno on naredio. Uzela sam taksi i tamo sam srela Angela Miladinova, čuvenog reditelja emisija o filmu. Pitao me je otkud to da se usred festivala vraćam kući. Rekoh: „Pozvali su me na Brione, ali neću da idem tamo. Ja druga Tita ne volim.“ I nisam otišla. I on mi je na to rekao da to neće na dobro izaći. Eto tako je nastao crni talas. Ja ne znam šta su emisari rekli Titu, ali to što se nisam pojavila na Brionima, gore od toga nije ništa moglo da se desi - završava Izabela iz „Ljubavnog slučaja”, koja je šeszdesetih godina palila maštu mnogim muškarcima širom nekadašnje Jugoslavije.

Nije prihvatao odbijanje:  Josip Broz Tito

Profimedia

Nije prihvatao odbijanje: Josip Broz Tito, Foto: profimedia

To je bila inicijalna kapisla da napiše knjigu koja najbolje oslikava njen stav prema nekadašnjem predsedniku.

- Moja nova knjiga je protiv mita o Josipu Brozu Titu. Ne mogu da verujem da je već 40 godina mrtav i da naši vladari još podvaljuju mit o njemu, a on je bio diktator. Znamo da diktatura i diktator nisu za pohvale. Sve što radim i pišem upućeno je protiv njega. Protiv njega sam bila i za njegovog života.

Inače, crni talas je pojava u vezi sa kulturnom i političkom scenom u periodu šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Odnosi se na ostvarenja pojedinih režisera, scenarista i književnika tog doba koji su od tadašnje vlasti karakterisani kao kritičari zvaničnog komunističkog poretka i društva - otkriva Eva, koja je godinama, kako kaže, živela u strahu od Brozove osvete jer mu se nije podredila.

Komentari (7)

Teric

19.12.2016 07:57

Mozda bi i bila nekakva glumica, da nije previse prosta

borovo

19.12.2016 07:57

Ova Eva izmislja i prica neistine kao i do sada...Ko o cemu,baba o kolacima,,,,

Nina

19.12.2016 09:10

E, bas je hteo Tito tebe, pored lepotica koje je imao i mogao da ima! On je bio covek sa istancanim ukusom, osecajem za lepo! A ti svakako ne spadas u takve!

Ricardo

19.12.2016 09:27

Radi reda napavila dva kruga taksijem.

majka

19.12.2016 10:29

Imala sam razumevanja za njen gubitak deteta, ali ni tako velika tragedija od nje nije napravila boljeg coveka.Sada kada nema Tita, ona moze da prica sta god pozeli pa i lazi.Osim toga, ona i nije vrhunska glumica jer osim golotinje koju je pokazala na filmu, nijednu drugu ulogu nije odigrala kao pravi umetnik da bi je pamtili.I stalno kuka, i stalno se zali i stalno pljuje po svemu i svacemu.O njenom recniku koji smo svi culi da i ne govorim.Zeno, nisi ti ono sta mislis o sebi !

dragan

19.12.2016 10:36

Baba zna,o da mrzis tita,jer si u dusi madjarica,fasista,sli nemoj toliko bas,smanji gas,svaki dan o titu.

mimi

19.12.2016 18:49

E babuška, rado se sećaš. "Što babi bilo milo to joj se snilo". Gde tebe da pozove, daskaru, ccc.