Notar
Profimedia
Notar

Profimedia

Notar, Foto: Profimedia

Isto važi i za overu potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predvidjeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

U Srbiji danas javnobeležničke poslove obavljaju 162 javna beležnika, ali i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik, pa će u tim područjima sudova i dalje poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činile do sada.

Inače, pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da za overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika - javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, te će poslove overe od sutra obavljati više od 400 lica.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo pravde, to je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove overe do sada.

Kada je u pitanju overa potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predsedničke izbore, overa tih potpisa će se vršiti u javnobeležničkim kancelarijama, a u mestima u kojima nije imenovan javni beležnik - u osnovnim sudovima i sudskim jedinicama.

Kako opštinske uprave ni do sada nisu imale nadležnost za overu potpisa u postupku predlaganja kandidata, ove uprave te poslove ne mogu i neće vršiti ni nakon 1. marta, navelo je Ministarstvo pravde.

Komentari (1)

Kiza48

02.03.2017 08:17

Do sada se pricalo da advokati pljackaju narod. Sad im se daje vlast u ruke. Kakve li ce mucke sada biti obican covek ne moze ni da zamisli.