Radenko
privatna arhiva
Radenko Nikodijević preminuo od preloma ruke

Privatna arhiva

Radenko Nikodijević preminuo od preloma ruke, Foto: Privatna arhiva

Tokom prvog dana saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Loznici saslušan je doktor Dobrivoje Bojanić, ortoped Opšte bolnice, koji je osumnjičen za nesavesno lečenje osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka, kao i dečakovi roditelji Zorica i Milan.

Saslušanje je trajalo od osam ujutro do 16 sati, a prema rečima advokata Cvetka Marića, branioca doktora Bojanića, ovo je bila prva prilika da osumnjičeni lekar da iscrpnu izjavu povodom tragičnog slučaja.

- Doktor je odlučio da iznese izjavu u punom kapacitetu, sa svim argumentima, veoma opsežno i obimno. Njegova izjava se ticala svih

okolnosti, od prijema do tragedije, koja se dogodila u Beogradu - kaže Marić. Prema njegovim rečima, osumnjičeni doktor Bojanić je ukazao tužilaštvu da je spreman i voljan da u svemu učestvuje ne bi li se utvrdila istina i šta je, i kada, krenulo naopako, odnosno, kada se stiglo do tačke kada više nije bilo povratka.

- Doktor je ukazao na činjenicu da je po protokolu lečenja preduzeo sve što je i do tada preduzimao, pozivajući se na svoje iskustvo ortopeda. Još je ukazao na činjenicu da je sa posebnom pažnjom pružio negu dečaku jer je reč o detetu. Opisao je detaljno ceo postupak u opsežnom izlaganju koje je trajalo tri sata - priča advokat Marić, dodajući da je Bojanić objasnio svoje postupanje i prilikom prvog pregleda i posle na kontroli, izjasnivši se da se do sada sa ovako nečim nije susreo u svojoj praksi niti neko od njegovih kolega.

Pošto je advokat Marić savetovao doktoru da ubuduće ne daje bilo kakve izjave dok traje postupak, on je izneo još neke detalje ističući da je doktor Bojanić pred tužilaštvom pojasnio da je svako njegovo postupanje u skladu sa „podobnim načinom lečenja, da je upotrebio podobna sredstva, da su primenjene odgovarajuće higijenske mere i da je to sve bilo u skladu sa dobrom praksom i nepisanim protokolom lečenja“.

- Svako pokretanje nekog postupka podrazumeva da se najpre obavi prikupljanje obaveštenja i zato je doktor u policiji dao izjavu koja se odnosila na ceo događaj, ali, u formalnom procesu, ta izjava nema nikakav značaj jer je data bez prisustva branioca. Izjavu koju je danas dao jedina je kredibilna na kojoj se može zasnivati odluka tužilaštva. Ona može ići u njegovu korist, ali i na štetu – objasnio je za „Alo!“ branilac Marić. Još je rekao da je tokom davanja izjave doktor Bojanić tvrdio da je očistio ranu na dečakovoj ruci, kao i to da je predložio bolničko lečenje, ali da je propust načinjen jer roditelji nisu potpisali da to ne žele.

Mada se danas nije sreo sa dečakovom majkom i ocem, on je pred tužilaštvom izjavio najdublje saučešće rekavši da i sam želi da se što pre dođe do istine. Advokat Marić kaže da će narednih dana biti saslušano medicinsko osoblje iz Loznice koje je u nekim delovima učestvovalo prilikom prijema i lečenja dečaka, počev od Hitne pomoći, preko pedijatrije, dečjeg odeljenja, do ortopedije, a da je za 25. i 28. novembar planirano saslušanje desetak lekara iz Beograda koji su učestvovali u lečenju Radenka Nikodinovića u Institutu za majku i dete. Posle ovog dela procesa, svako od učesnika u postupku ima pravo da predlaže nove dokaze i svedoke, a onda se predmet upućuje na stručno medicinsko veštačenje, koje bi sa svim iskazima i dokumentacijom trebalo da odgovori na sva pitanja. Tek nakon toga može se očekivati odluka tužilaštva u kom pravcu će ovaj postupak ići i prema kome, objašnjava Marić.

- Doktor Bojanić je do daljeg slobodan, ne može biti priveden jer će se odazivati svakom pozivu. Ne postoji ni jedan razlog shodan zakonu o krivičnom postupku da u ovom trenutku bude priveden. On se izjasnoio da će aktivno učestvovati u procesu i, ukoliko tokom istrage bude potrebe da se dodatno sasluša, on će doći, ali za sada nema potrebe za tim – kaže Marić.

Komentari (11)

joka

22.11.2016 21:02

Ej zemljo Srbijo...pa nije ni čudo što svi pobegoše glavom bez obzira....ubiješ dete i radis i dalje....pa to samo kod nas može. ...jadni li su mu otac i majka....jadno malo dete...sto ode tako brzo zbog ovakvih...strasno zalosno....nemam reči. ..

GLUMICA

22.11.2016 21:17

@joka - ne mogu da verujem sta citam...po cemu ti znas da je on ubio dete....strasno kako ti nekog optuzujes....znamo da je mozda bilo propusta ali da je on ubio dete je jako teska OPTUZBA. Mislim da je do graske doslo mozda i u BG jer lekari nisu ni probaali da mu amputiraju ruku. Drugo, nije on SAM i Jedini LECIO DECAKA vec je prosao kroz bar 15 ruku medicinskog osoblja. Strasno je kako razmisljas.NIKO NE BI NAMERNO UBIO DETE OD LEKARA.

Maxsy

22.11.2016 23:39

@joka - Ma prestanite da mlatite praznu slamu,imaj malo saucesce sa roditelima.Sa tvoim komentarom ispada da oni lazu.....on nije Radio kako treba inace se to nebi desilo,TOCKAk

joka

22.11.2016 21:34

Ja nisam ni rekla da je on NAMERNO ubio dete...ali on je jedan od osumnjičenih i dok se stvari ne raščistite. ...ni taj ni bilo koj drugi....ne bi smeo dalje normalno da radi....ko da nista nije ni bilo....glumice...jel imas ti dece??? da se to desilo tvom detetu....verovatno bi branila doktora....ili????

GLUMICA

22.11.2016 21:50

@joka - imam dete i lekari je lecili a ne vracare...imam puno poverenje u lekare i verujem da ne ubijaju decu namerno. I jos nesto...da je dete kojim slucajem u skoli polomilo ruku ceo skolski Vrh bi bio kriv...a ovako dete je bilo samo na toboganu i nikom nista,nema krivice roditelja da su ga malo bolje cuvali. Razmisli malo...ako ti imas dete da li je uvek kriv neko treci ....ali ne sporim da je bilo lekarskih propusta ali i sudbina je malo umesala prste,ako neko veruje u to.

SANJA_BGD_BRE

22.11.2016 21:55

Auuuuuuuuu...ala ovaj Bojanic laze,naucili ga sad,kako da se cupa,pa gde ce mu dusa,covek se takav rodi,bez savesti i drugacije ne moze!!!

sanja iz Loznice

22.11.2016 22:08

@SANJA_BGD_BRE - ja ne znam ko laze ali znam da roditelji ne vole da ostave decu u bolnicu za nesto sto misle da oni mogu sami i kuci tako da ne tvrdi da doktor laze

Ana

22.11.2016 22:12

A gde su bili roditelji u trenutku kada je dete polomilo ruku, da li je dete bilo samo na toboganu,...? Ako ima propusta lekara, da li ima i propusta roditelja?

JELENA

23.11.2016 10:20

@Ana - MORA DA SI NJEGOVA KOLEGINICA

sanja

23.11.2016 11:18

@Ana - Dete "ima pravo" da slomi ruku, ali lekar nema pravo da na otvoren prelom stavlja gips!!!!

nada

22.11.2016 22:39

sram te bilo dr , da li mirno spavas , upropastio se jednog andjela i njegovu porodicu , ako ima pravde na robiju trba da ides a ne da te pokrivaju i lazu u tvoju korist i drugi dr