Priština
Profimedia.rs
Priština

Profimedia.rs

Priština, Foto: Profimedia.rs

Ambasada SAD u Prištini pozvala je američke državljane na povećan oprez tokom predstojećih verskih praznika kao i prilikom masovnih okupljanja i manifestacija.

"Teroristi u regionu su i ranije nastojali da napadnu meke mete uključujući crkve i druga svetilišta, pešačke zone, sportske objekte,

Otkrivene grupe koje su planirale akcije na Kosovu

Kosovski Savet za bezbednost saopštio je da je otkriveno nekoliko pojedinaca i grupa koje su imale nameru da, kako se navodi, destabilizuju Kosovo i izvrše dela protiv nekih lidera i političkih zvaničnika.

"Kosovske institucije preduzimaju sve mere za zaštitu ustavnog poretka, bezbednosti i odbrane državnih lidera, političkog života i drugih ljudi koji su ugroženi od ovih kriminalnih grupa," navodi se u saopštenju. Na Kosovu je vidljivo pojačano prisustvo organa reda.

Ranije danas, kosovski elektronski mediji su javili da je policija uhapsila jednu osobu u Peći koja je putem društvenih mreža pozivala na terorističke napade.

Kako se navodi, uhapšen je R. A. iz Dragaša sa prebivalištem u Peći.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević izjavio je da će tokom uskršnjih praznika biti pojačano prisustvo policije u blizini manastira na Kosovu. Radojević je u izjavi za Tanjug rekao da je Kosovska policija napravila operativni plan koji je sinoć stupio na snagu i da su po tom planu povećane mere bezbednosti u svim opštinama na Kosovu. Upitan da li je na Kosovu povećana opasnost od terorizma zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova kazao je da postoji zabrinutost zbog dešavanja u Evropi.

koncertne sale i javne skupove", navodi se u saopštenju na sajtu Ambasade.

Američki državljani se pozivaju da vode računa o ličnoj bezbednosti.

"U slučaju terorističkog napada u našem gradu ili gde putujete, američki državljani treba da prate instrukcije lokalne policije i hitnih službi", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, kosovska policija primenjuje poseban operativni plan. To je izjavio zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević.

Radojević je juče precizirao da je svim pripadnicima Kosovske policije koji su na godišnjem odmoru naređeno da se vrate na posao i da je svim policajcima radno vreme sa osam produženo na 12 časova.

Policajcima na Kosovu je do daljnjeg, kazao je Radojević, zabranjeno uzimanje godišnjeg odmora.

Radojević nije demantovao, ali ni potvrdio da je razlog za ovakav potez Kosovske policije mogućnost od terorističkih napada na Kosovu, na koje je upozorila americka ambasada u Prištini, kao i mogući protesti pristalica kosovske opozicije zbog vraćanja u skupštinsku proceduru pitanja demarkacije granice Kosova sa Crnom Gorom.

Radojević je za Tanjug kazao da će Kosovska policija posebno tokom uskršnjih praznika biti u pripravnosti naglasivši da su već preduzete određene mere u pravcu dodatnog osiguranja manastira na Kosovu.

Odluku o posebnom operativnom planu doneo je Generalni direktorijat Kosovske policije u Prištini.

Nije prvi put da američka ambasada upozorava svoje građane, a poziv na povećanu opreznost tokom verskih praznika upućen je i prošle godine.

Komentari (1)

Dokle više

14.04.2017 10:24

I šta hoce i neka ih primi neka druga zemlja i da im da prava na teritoriju i vlast.