Ipak, ni kiša ne treba da vam pokvari raspoloženje
Đorđe Kojadinović
Ipak, ni kiša ne treba da vam pokvari raspoloženje
Ipak, ni kiša ne treba da vam pokvari raspoloženje, Foto: Đorđe Kojadinović

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za nastupajuće dane izdao je meteo alarm sa upozorenjem na neuobičajeno velike padavine za ovo doba godine. Kiše koje su u toku noći počele nastaviće se i danas tokom čitavog dana, a postepen prestanak se očekuje sutra uveče, ali samo do srede, kada kreće novo nevreme, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- Tokom vikenda će preko Balkanskog poluostrva preći snažan ciklon, koji ide s Mediterana i Jadrana, i on će prouzrokovati obilne padavine u celoj zemlji. Pašće između 20 i 60 milimetara kiše po metru kvadratnom, a u pojedinim delovima za dva dana padavine će dostići prosečnu količinu za ceo mesec oktobar - navodi Đurić. Iako opasnosti od poplava od velikih reka nema, Đurić ne isključuje mogućnost bujučnih poplava.

Macura: Obucite se toplo i pijte vitamine i čajeve

Hladno vreme ne pogoduje ni zdravima, a kamoli bolesnima i starijima. Portparolka Hitne pomoći Nada Macura savetuje da se narednih dana utoplite, uzimate vitamine i pijete dosta tečnosti. „Posebno će biti na udaru asmatičari i srčani bolesnici, naročito oni koji imaju problema s koronarnom cirkulacijom. Velika vlažnost vazduha, pad barometarskog pritiska i niska temperatura pogoduju infekcijama. Pijte dosta vitamina, najbolje u obliku voća, uzimajte med i propolis“, kaže Macura.

- U brdsko-planinskim predelima moguća su izlivanja, kao i kanalizaciona izlivanja ako cevi ne mogu da prime veću količinu vode, ali je sve to lokalnog karaktera i ne bi trebalo da bude većih problema - objašnjava naš sagovornik.
U utorak ćemo imati mali predah i nešto bolje vreme, ali samo do srede, kada se opet očekuju padavine i jak vetar.

- Temeperature će ići ispod desetog i devetog podeoka, znači ispod proseka za ovo doba godine, i tako će biti do kraja vikenda, kada postoji mogućnost snežnih padavina u višim planinskim krajevima - zaključuje Đurić.

Komentari (1)

"...Nema šešir"

11.10.2015 12:52

Odlažem put, prilično daleko, slušajući Đurića (treba mi lepo vreme) ako ne bude treba ga OBESITI ZA JA..CA !!! ili odmah da da otkaz, pogotovu ako ima iskustva u tome da nešto prognozira a ono ispadne sasvim suprotno. Sva sreća te narod ne reaguje, ali ću ja ( ne pretim) itekako reagovati ako sve to ne bude tačno. Ako nešto opet iz iskustva ne bude tako, nek ne trči ispred rude. ili nek prognozira ko "braća" Bugari: " Денес ке бидне хубаво а завтра ке видиме".