Studenti peticijom na Ministarstvo prosvete
Dea Mišić
Studenti peticijom na Ministarstvo prosvete

Dea Mišić

Ilustracija, Foto: Dea Mišić

Ilić je u mejlu koji je poslao profesorimazahtevao je od kolega da u januarskom roku obore bar 20 do 30 odsto studenata više nego ranije, inače će, za kaznu, da im smanji plate ako to ne učine!

Kako piše "Informer" Ilić je tražio od profesora da znatno pooštre kriterijume, što bi možda bilo razumljivo, da odmah potom nije naglasio motive za to:

– Verujte mi da su nam izuzetno dobri upisi na svim nivoima potpuno uzaludni kada mi sav taj novac vraćamo zbog velike prolaznosti studenata. Ja vas upozoravam da, ako nastavimo sa ovakvim prolazom, jedini način da opstanemo je da smanjujemo plate, što ja ne želim. Hoću da prolaznost u januaru bude manja za 20 do 30 odsto. Ne insistiram da studenti koji znaju namerno ne polože ispit – piše u mejlu.

Ove navode su potvrdili profesori ćuprijske škole. Profesorka Tijana Simović potvrdila je "Informeru" da to nije prvi put da se vrši takav pritisak na profesore. Objasnila je kako direktor često priča na sednicama nastavnog veća da studenti moraju češće da se obaraju, kako bi plaćali školarinu.

Direktor Dragoslav Ilić se oglasio i rekao kako je mejl zloupotrebljen, jer njegov cilj nije bio da se uzima novac od studenata, već da se smanji izrazito velika prolaznost:

– Nakon izvršene analize, uočena je ogromna prolaznost na pojedinim predmetima svih studijskih programa. Na nekim predmetima je čak 95-100 odsto, što apsolutno ne odgovara činjeničnom stanju – kazao je Ilić, prenosi "Informer".

Pokrenuta istraga

Ministarstvo prosvete već ispituje navode da je direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji naredio profesorima da namerno obaraju studente zbog novca i preduzelo je sve mere, izjavio je danas resorni ministar Mladen Šarčević. "Dat je predlog da se smene tri člana Saveta te škole koje bira vlada, ali vlada kao osnivač ima manjinu u savetu. U sadašnjem zakonu, tu ste zakovani, to je borba sa vetrenjačama", rekao je Šarčević za RTS. Kako kaže, tu se radi o autonomiji škole u odnosu na moći centralne vlasti, ali ističe da prvenstveno niko nije postavio pitanje otkud 100 odsto prolaznost u toj školi. "Prvo je to neprirodno stanje stvari i mi imamo inspekciju koja tamo već radi", naglašava ministar.

 

 

Komentari (15)

Ivana

12.01.2017 09:14

Inače je ova škola poznata po visokim kriterijumima. Jednako kao sega mega fakulteti.

momazver

12.01.2017 09:26

.Sredinom 70-tih proslog veka Viša ekonomska u Bogradu,bila je jadna i nikakva,smeštena ispod Kalenića,ali imala je 17.500 VANREDNIH studenata,koji su SVE plaćali. Prohodnost-NIKAKVA,a svaki ispit,jel, košta!Studeni gundjali,a jedna se požali svom šefu na vezi Stanetu Dolancu i on zblanut,Krenu partijske i finansijske provere koje otkriju da su MILIJARDE u pitanju,enormne plate,ali VEŠ kupi plac kod beogradske pivnice.Hteli i bazen,ali provukoše samo sportsku dvoranu.TO TI JE TO! LOPOVLUK!

XXL

12.01.2017 09:34

To se zove - DIREKTIVA. Nego nisu samo direktivama sličnog sadržaja opterećeni studenti već i građani pa pogledajte samo koliki je pritisak na kaznenu politiku i visinu kazni koje su upravo zbog toga uvedene kako bi se punio - budžet.

Ja

12.01.2017 11:32

@XXL - Nema ovo veze sa punjenjem budzeta vec sa punjenjem ptivaynih dzepova. Isto de radi i na FASPER-u i vecini fakulteta. Na zalost.

ceca po

12.01.2017 11:51

@XXL - Ovo je strašno a što se kaznene politike tiče i treba da bude još i gora.

XXL

12.01.2017 16:04

@XXL - Za prijatelje komentatore @Ja i @ceca po, poenta mog komentara da se direktivama pritiskaju i neke službe koje postupaju po njima, a iz ličnog iskustva je da moram da platim sudske taxe po mom tužbenom zahtevu za naplatu zaostalih zarada mada po čl.10 st.1 Zakona o sudskim taxama trebao bi biti oslobođen jer sam sudu priložio dokaze o svom materijalnom stanju ali u praxi NIJE tako jer je naloženo da se niko ne oslobađa istih, a Ovaj dekan se samo ponaša kao i ceo sistem. Osvrnite se oko sebe ...

deda

12.01.2017 09:46

DALI JE MOGUCE DA SE OVO DESILO

Jordan

12.01.2017 09:50

Isti princip vazi i u inzenjerskoj komori, gde su clanovikomisije, u 99% slucaja, ispituju oblasti sa kojima su s e poslednji put susreli tokom studiranja!

vlada

12.01.2017 12:31

Da još toliko pooštre kriterijume,i dalje bi bili lošiji sa znanjem od Beogradske više medicinske.Svaka viša škola u manjem mestu je smešna i studenti nemaju pojma sa materijom koju uče.Da se razumemo ,nisam iz BG,iz Vršca sam ,i mi imamo neke više škole koje se završavaju za kesu ARIJEL deterdženta.

nedjo

12.01.2017 13:40

nista cudno

Tako su hteli

12.01.2017 14:35

MAFIJAŠKA organizacija!

Mimi

12.01.2017 15:15

Marš iz prosvete za ovog nazovi direktora. Neka imu zabrane doživotno da ne može da radi u prosveti.

maja

12.01.2017 16:26

Pa ta škola je izmišljena, kakva viša medicinska sestra, molim vas...Viša 10 cm na štiklama? Odlično se zna kakve pametnice tamo idu...Kasnije se vrate u rodni grad i zaposle preko tetke ili majke ili one stvari. Ili budi sestra ili doktor, šta viša ili niža

maki

12.01.2017 20:30

Ništa čudno. To je naredjenje vlade tako se puni državni budžet. Mojoj majci su uskratili medicinsku uslugu da bi napunili budžet.

LEA

13.01.2017 07:51

Jaka skola iz koje sve izlaze strucnjaci pa direktno na radna mesta glavnih sestara.Takvih u Srbiji ima jos platis pa dobijes diplomu.Diolome stare beogradske Vise medicinske skole ne vaze Puni su nam Domovi zdravlja babica koje nikad nisu porodile zenu,sestara koje nikada nisu radile u hitnoj to je za gradove koji nemaju porodilista.bolnice jako lose.Kriterijume svakako treba poostriti.Moje troje dece je zavrsilo veoma teske drzavne fakultete nikad niko nije dobio ni jedan dinar.