Barak Obama
Profimedia
Barak Obama

Profimedia

Barak Obama , Foto: Profimedia

"Predsednik Obama je frustriran i iznerviran, jer Kongres ne čini ništa da bi rešio to pitanje", kazao je Ernest povodom jučerašnjeg masakra u gej klubu u Orlandu, u kojem je ubijeno 49 osoba.

On je ocenio da donošenje jednog zakona ne bi automatski dovelo do prestanka nasilja, ali da postoji veliki broj mera koje bi Kongres mogao da usvoji kako bi se sprečilo da svaki pojedinac lako dođe do vatrenog oružja.

Obama se od dolaska na vlast u januaru 2009. godine bezuspešno zalagao za pooštravanje zakonske regulative u toj oblasti.

Svestan da postojeća ravnoteža moći u Kongresu koči zakonodavne promene budući da republikanci imaju većinu u dva kongresna doma, Obama je redovno apelovao na Amerikance da vrše pritisak na Kongres radi pooštravanja kontrole oružja.

Američki predsednik rekao je ranije danas da nema dokaza da je Matin dobio uputstva za napad od Islamske države, ali da je evidentno bio inspirisan islamizmom na internetu.

Bela kuća i FBI okarakterisali su Omara Matina, napadača koji je juče u gej klubu u Orlandu hicima iz puške ubio 49 osoba, kao "odgojenog u duhu ekstremizma".

Naoružan jurišnom poluautomatskom puškom AR-15 i pištoljem, 29-godišnji Amerikanac avganistanskog porekla otvorio je vatru na noćni gej klub pun posetilaca, a kasnije je ubijen u okršaju sa policijom.

Direktor FBI Džejms Koumi rekao je da je Matin pokazivao "znake snažnog radikalizma" i verovatno bio inspirisan delovanjem stranih terorističkih organizacija.

Prema Koumijevim rečima, Matin je nešto pre napada pozvao policiju i izrazio ne samo lojalnost Islamskoj državi, već i solidarnost sa braćom Džoharom i Tamerlanom Carnajevom, čečenskim imigrantima koji su u aprilu 2013. godine izveli bombaški napad na Bostonskom maratonu, kao i sa bombašem samoubicom koji je poginuo u borbama na strani Fronta Al-Nusra, sirijskog ogranka Al-Kaide.

Matin je u protekle dve godine podržavao i Al-Kaidu i njenog glavnog neprijatelja, šiitski pokret Hezbolah, rekao je Koumi.

FBI je istraživao Matina od maja 2013. godine, kada je ostavio uznemirujuće poruke podrške teroristima.

Matin je istražiteljima rekao da je poruke ostavio iz revolta zbog diskriminacije kojoj je izložen zato što je musliman, posle čega je istraga zatvorena.

Obama je rekao da policija ispituje motive napada i razmatra sve moguće opcije, a prema najnovijim navodima iz FBI, istražuje se i da li je Matin nameravao da napadne zabavni kompleks u Diznilendu i druge popularne lokacije.

Volt Dizni vorld bila meta?

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi izjavio je danas da ta agencija pokušava da utvrdi da li je napadač iz Orlanda nedavno razgledao Volt Dizni svet i druge lokacije kao potencijalne mete. Tu informaciju je objavio magazin "Pipl", pozivajući se na neimenovane federalne policijske izvore, prenele su agencije. Upitan da prokomenariše te navode, Komi je kratko odgovorio da se "na tome još radi". "Pipl" je naveo da je Matin bio u Volt Dizni svet sa svojom ženom. U masakru u gej klubu u Orlandu ubijeno je 49, a ranjeno 53 ljudi. Zločin je izveo Matin, Amerikanac avganistanskog porekla, koji je u razmeni vatre sa policijom ubijen. To je najmasovnije ubistvo počinjeno vatrenim oružjem u istoriji SAD.