Kuba, Havana
Profimedia.rs
Kuba, Havana

Profimedia.rs

Havana spremna da dočeka Obamu, Foto: Profimedia.rs

Očekujući novu budućnost sa SAD, Kubanci pripremaju čuvenu prestonicu za dugoočekivanu posetu Obame, što će biti prva poseta jednog američkog predsednika Havani u gotovo 90 godina.

Poseta američkog predsednika ostrvskoj državi biće snažan simbol odnosa kojem SAD i Kuba teže, a za Obamu dvodnevno putovanje predstavlja jednu od poslednjih, najboljih prilika da unapredi diplomatske odnose sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom pre nego što napusti Belu kuću sledeće godine.

Američke zastave su uoči Obamine posete postavljene na ulicama prestonice uz kubanske, što je neverovatna slika za one koji su živeli tokom decenijskih loših odnosa Vašingtona i Havane, navodi agencija AP.

Obama će sa suprugom Mišel i dve ćerke Malijom i Sašom šetati ulicama stare Havane i sastati se sa Kastrom u njegovim predsedničkim kancelarijama.

Raul Kastro će uveče u ponedeljak prirediti državnu večeru za svog visokog gosta.

Obama će se takođe sastati sa disidentima koji su kritikovali Kastrovu vladu.

Bela kuća je, u nameri da pokaže da on putuje pod svojim uslovima, saopštila da je američki predsednik, a ne kubanska vlada, odredio koji će disidenti prisustvovati sastanku

Uoči posete Kubi, Obama je olakšao ograničenja u putovanju i trgovini između dve zemlje.

Posle najave o približavanju Vašingtona i Havane u decembru 2014. dve zemlje su ponovo uspostavile diplomatske odnose u julu 2015.