Putin i Dodik
profimedia
Milorade, gori si čak i od Trampa

Tanjug

Milorade, gori si čak i od Trampa, Foto: Tanjug

Poseta predsednika RS Rusiji i njegov sastanak sa predsednikom Ruske Federacije samo nekoliko dana uoči odražavanja referenduma u Sjedinjenim Američkim Državama shvaćeni su kao prst u oko Srba Zapadu, koji na taj način Putinu otvaraju široka vrata za dominaciju na ovom delu Balkana, kažu za „Alo!” dobro obavešteni diplomatski izvori. Naši izvori tvrde da bi posledice svega toga u narednim mesecima mogla osetiti i Srbija, a ne samo Republika Srpska. Posledice bi se, pre svega, mogle osetiti u novim uslovima Zapada oko evropskih integracija, Kosova, Vojvodine i Sandžaka.

Hadžihafizbegović: Vučić ima moć

Glumac Emir Hadžihafizbegović smatra da bi stabilnost u regionu u narednih 500 godina donela samo jedna rečenica koju bi izgovorio Aleksandar Vučić. - Pošto je gospodin Vučić rekao da je odnos Srba i Bošnjaka određujući faktor stabilnosti, taj stabilizirajući faktor se može vrlo brzo uspostaviti samo jednom rečenicom Vučića. Da samo Dodiku i ostalima koji su u njegovom okruženju kaže, ta rečenica bi glasila: „Molim vas ja iz Beograda da poštujete institucije BiH“ - tvrdi glumac.

 

Politički analitičar Branko Radun takođe smatra da referendum sam po sebi nije toliko bitan.

- Na prvom mestu Americi, ali i Zapadu generalno smeta što je Dodik otišao u Moskvu. Za njih je to mnogo ozbiljnija stvar od referenduma. Ironija je to što Zapad na ovaj način gura Srbiju i Srpsku ka Rusiji, jer ako neko preti ukidanjem RS, naravno da će RS tražiti negde podršku, a to su Rusija i Izrael. Ako pretite Srbiji da mora da prizna Kosovo ako želi da uđe u EU, logično je da će se obratiti Rusiji koja je podržava. To je sa jedne strane problem, ali može biti i šansa. Oni protiv Srbije mogu da preduzmu sankcije zbog dobrog odnosa sa Rusijom, ili sada zbog ovog Dodikovog susreta sa Putinom - objašnjava Radun. On dodaje da je važno naglasiti i to da se Srpska i održala zahvaljujući bliskim odnosima sa Moskvom i Tel Avivom.

Putin i Dodik

profimedia

Putin i Dodik, Foto: profimedia

Da je odlazak Dodika u Moskvu razbesneo Obamu i Zapad, smatra i narodna poslanica u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić.
- Zapadu veoma smeta što je predsednik RS otišao u Moskvu. Zbog svega toga verujem da Srbija može da doživi saplitanje oko evropskih integracija, međutim DSS misli da mi ionako ne treba da uđemo u EU - kaže ona.

Komentarišući celokupnu situaciju, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da uopšte ne treba da razmišljamo da li ćemo zbog RS mi trpeti neke konsekvence od strane Zapada, jer bez obzira na to da li će ih biti ili ne, moramo biti uz svoj narod u RS.

- Zapad pritiska RS i sve vreme pokušava da joj otme dan državnosti i da je poništi kao državu. Naravno da će Dodik otići kod Putina kada je pokazao spremnost da zaštiti RS, a Beograd mora da stane iza RS svim silama i oko toga nema kalkulacije. U svakom slučaju, ne treba se postavljati pitanje da li smo od strane Zapada mi ugroženi zbog RS ili RS zbog nas, jer mi zajednički moramo da se borimo za srpske nacionalne interese - završava on.

Aleksandar Vučić

Oliver Bunić

Aleksandar Vučić, Foto: Oliver Bunić

 

Vučić: Zašto Zapad ćuti o pretnjama iz Sarajeva?

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za B92 da je dobio poruke od svetskih lidera da ne reaguje na retoriku iz BiH, ali da je nejasno zašto oni to ne kažu javno. Srpski premijer je rekao da je dobio bezbroj poruka od velikih i manjih lidera da ne obraća pažnju na izjave Sefera Halilovića. - Kažu da je on nebitan, ludak. Ipak, zašto niko ne reaguje, ni sa Zapada, ni iz BiH? Pitam zašto to ne kažu u javnosti? Bojim se zato što ima nemalo onih koji dele njegove stavove - rekao je Vučić. Kako je rekao, Srbija poštuje BiH i njen teritorijalni integritet i neće učestvovati ni u kakvim igrama bilo sa kim, ali neće dozvoliti ni rušenje niti nestanak RS. Za Vučića je to i deo pitanja o regionalnoj stabilnosti, što je i tema njegovih razgovora sa najvišim čelnicima NATO. Premijer je najavio da će ponovo razgovarati sa prvim čovekom Alijanse, Jensom Stoltenbergom. - Razgovarali smo o svemu i razgovaraćemo o svemu, pa i o ruskom uticaju na Balkanu. Međutim, imamo mi i svojih briga. Sve češće se postavlja pitanje šta mi želimo. Mi želimo da razgovaramo o miru i stabilnosti, da radimo marljivo na tome i da ljudima obezbedimo sigurnost - rekao je Vučić.

 

Jutarnji: Alarm zbog pretnji ratom

Hrvatska će zbog događaja u BiH narednih dana reagovati na visokom nivou prema EU i SAD, kao i kroz Veće za implementaciju mira i odigraće čvrstu i aktivnu ulogu, piše hrvatski „Jutarnji list“. „Jutarnji list“ navodi da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović iz Njujorka pažljivo prati sve što se događa u susednoj zemlji, a hrvatski prioritet je, između ostalog, da ukaže međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata.

Rojters: Dodik pravi teren za secesiju

Rojters tvrdi da mnogi veruju da organizovanjem referenduma i neodustajanjem od njegovog održavanja Dodik zapravo prkosi s ciljem da ukaže na slabosti zajedničkih državnih institucija u Sarajevu, kao i da će se na taj način pripremiti teren za glasanje o secesiji tog entiteta u BiH.

Dojče vele: Rusija kontrira Zapadu

Rusija se nije priključila ostalim zemljama unutar Saveta za implementaciju mira kada je reč o osudi referenduma. Mnogi veruju da je poseta Dodika Rusiji upravo na tragu referenduma u RS, te da je taj sastanak ranije dogovoren, smatra nemački „Dojče vele”.

Komentari (26)

deki

23.09.2016 15:13

Sve su to tvoji veliki "prijatelji" AV!

zoran miljkovic

24.09.2016 09:00

@deki - Мислим да је госп. Вучић брилијантно рекао да Србија не подржава референдум и тиме заштитио Србију од санкција, а да ће народ у Српској добити неки вид санкција, ови проруски аналитичари, сигурно би волели да опет грађани Србије испаштају због других, свако нека носи своје бреме одговорности, Додик мисли да му Путин може помоћи, нека изволи, тако је мислио и Милошевић, уствари Додик само мисли на себе пред изборе, јер нема шта друго да понуди грађанима.

ДУШАН

23.09.2016 15:55

ВУЧИЋУ, ВЕЛИКИ ЖОНГЛЕРУ , ПА ТИ СТВАРНО ИЗГЛЕДА ДА НЕ ЗНАШ ШТА ПРИЧАШ ,ИЛИ СВЕСНО ДРИБЛАШ НАШ НАРОД .ПРИЧАШ ПРИЧУ КАКО СЕ НИКО НЕ ОГЛАШАВА НА ПРЕТЊЕ САРАЈЕВСКИХ ХОШТАПЛЕРА ,.ЧОВЕЧЕ БОЖИЈИ ПА ТИ СИ ИМАО ПРИЛИКУ ПРЕ ДАН ДВА ДА КАЖЕШ ОДАКЛЕ ДОЛАЗЕ ПРАВЕ ПРЕТЊЕ ,И ТО НА ПРАВОМ МЕСТУ .АЛИ ТИ СИ СЕ ПОТАЈНО СМЕШКАО СА СВОЈИМ ДРУГОМ КЛИНТОНОМ ,И СВО ВРЕМЕ ПРИЧАО О ЗЛОЧИНИМА У СРЕБРЕНИЦИ И НАШИМ ГРЕШКАМА .'УБИО МЕ БОГ ДАБОГДА АКО ЈА ЗНАМ КОГА СИ ТИ ТАМО ЗАСТУПАО !

Kvazimodo Sorabius

23.09.2016 15:56

Hadžihafizbegoviću, pa i ti si se Srpskog hleba najeo, a drveniš žestoku antisrpsku mržnju. Problem je što se iza BiH institucija krijete u nameri da vam Bosna bude pod komandom, i - bez Srba. Imate nezasluženi komad Bosne, proterali ste ili pobili Srbe, ovako ili onako: Republika Srpska je DRŽAVA, i ima SVOJE institucije. Vi vidite s Hrvatima kako će te. Što pre, jer se menjaju uslovi, na vašu štetu! Obama se, eto, ljuti...

Kvazimodo Sorabius

23.09.2016 15:56

Hadžihafizbegoviću, pa i ti si se Srpskog hleba najeo, a drveniš žestoku antisrpsku mržnju. Problem je što se iza BiH institucija krijete u nameri da vam Bosna bude pod komandom, i - bez Srba. Imate nezasluženi komad Bosne, proterali ste ili pobili Srbe, ovako ili onako: Republika Srpska je DRŽAVA, i ima SVOJE institucije. Vi vidite s Hrvatima kako će te. Što pre, jer se menjaju uslovi, na vašu štetu! Obama se, eto, ljuti...

ДУШАН

23.09.2016 16:01

БУДИ ИСКРЕН И РЕЦИ /МАДА ОД ТОГА НЕМА НИШТА/НИЈЕ ТИ БИЛО СВЕ ЈЕДНО СТО ЈЕ ДОДИК ОТИШАО ДА ТРАЖИ ПОМОЋ ОД ПУТИНА ,ПОШТО ЈЕ ОД ТЕБЕ И НИКОЛИЋА НИЈЕ ДОБИО . ЧОВЕК СЕ БОРИ ЗА СВОЈ НАРОД ,И ТАКО И ТРЕБА , КАДАОД СВОЈЕ МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ НИЈЕ ДОБИО ПОДРШКУ САСВИМ ЛОГИЧНО ЈЕ ДА ЋЕ ЈЕ ПОТРАЖИТИ ПА ЧАК И У ХОНДУРАСУ

rada mrak33

23.09.2016 16:35

Na ovaj naslov ni moja krava Sarulja nije povjerovala.

GOJKO VELICANSTVENI

23.09.2016 16:39

Glumac neka glumi,ako ima sta a ako nema niko ga nije pitao za ''zdravlje''...

ДУШАН

23.09.2016 16:47

ВУЧКО БРАТЕ СПАШАВАЈ СИТУАЦИЈУ ,ЗОВИ МЕРКЕЛОВУ ПОД ХИТНО ВАЉА НЕШТО ЧИНИТИ !ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ДОДИК ПРОСУО ПУНУ КАНТУ МЛЕКА ,И ШТА САД. ЈА ТЕ У ПОТПУНОСТИ РАЗУМЕМ ,НИСИ ВАМПИР И НИСИ МОГАО БИТИ У ЈЕДНОМ МОМЕНТУ НА ДВА МЕСТА ! КАКО ЈЕ КРЕНУО СВЕ МИ СЕ ЧИНИ ДА ЋЕ СЕ ПОВЕЗАТИ СА КИНЕЗИМА , И ОНДА СУ ОНИ КРАЉЕВИ ОВЕ ПЛАНЕТЕ .

RATKO

23.09.2016 18:09

Da li se Putin ljutio kad je Taci isao kod cokoladnog?

gavrilovic

23.09.2016 18:12

Krmak.

Nemanja

23.09.2016 18:54

OVAJ SVERCER CIGARETA I PUTIN CE DA UNISTE SRBIJU

sima

23.09.2016 20:03

@Nemanja - Ti švercuješ , sa glupostima , šta voliš više bombu ili bonbonu.

Cesa

23.09.2016 20:26

@Nemanja - Rusi ce ti dati bonbonu sa cianidom

srboljub

23.09.2016 22:42

@Nemanja - outin koci srbiju u potpunosti i zavada sa rusijom i srbima unosi veliki nemi i slogu medu srbskim narodom gradani trebaju vucica menjati jer ih sve laze

Lister

23.09.2016 19:11

Znaš šta druže Obam,a;;Ne treba da se ljutiš:Bliža je košulja nego kaput, a pritom taj kaput rasturio SRBE,bacao nam mjesto bombona bombe oteo Kosovo..I ne shvaćam tebe šta ti imaš da se ljutiš na koga,pogotovo na DODIKA..::.Mi smo rod sa Rusima isto kao vi sa Englezima!!! Braniš li ti Ameriku..E tako i Dodik pokušava to isto da uradi sa RS...

Rusi su nam braca

23.09.2016 19:27

Rusi su nam braca, a vi zveri poubijali ste nam decu. Danas umiru bezbroj od posledice vaseg bombardovanja.

GRADJANI SRBIJE

23.09.2016 20:24

@Rusi su nam braca - Nama Rusi nisu braca a ti lepo idu u Rusiju i vidi kako ti Ruska braca umiru od gladi,Putin te nikad nece braniti i zastititi

gago

23.09.2016 21:33

@Rusi su nam braca - Ali nisu nas i nasu decu bombardovali!

FANTOMIZ OPERE

24.09.2016 06:54

@Rusi su nam braca - Bombardovali smo sami sebe svojom gluposcu i imbicilnoscu ,kojom se i danas ponosimo i opet cemo

ja

23.09.2016 19:55

Vucicu, ti ne samo da cutis kad nas ponizavaju i vredjaju vec i sam nas ocrni u celom svetu a sada pitas zasto cuti Amerika kad njen pulen sprovodi njenu zapovest?Cuti jer je to njen nalog dat njemu.Da li ti nije jasno ili se pravis da ti nije jasno ali nama je JASNO i to odavno.Okreni se svom narodu i prestani da od nas pravis lose ljude, neradne, glupe i tupe.Od kojeg si stranog politicara cuo da je rekao za svoj narod tako nesto?Podrzavam referendum i zelim da se ref odrzi i u Srbiji!

Moma

23.09.2016 20:50

ALO najbolja fotografija na svetu Bilmeza Dodika iSvrcka Putina

goca gocic

23.09.2016 22:20

@Moma - vala veceg bilmeza od tebe nema. veci si bilmez od sefera, bakira i govneta hadjihafizbegovica.s ram te bilo.

branko1

24.09.2016 00:17

@Moma - Zaboravio si samo idiota Momu da im se pridruži

Feniks1

24.09.2016 09:58

Vucicu , nisi ni ti ni zapad reagovali kad je Vojo palio zastave Amerike i Hrvatske i prijetio napadom predsjednici Kolindi i Hrvatskoj , da ce granice biti do Karlobaga . Ti si ga stavio u skupstinu i dao diplomatski pasos . Kad Mr Trump pobijedi nece se moci vise balansirati izmedju velikih sila .

Драгомир

24.09.2016 20:18

Обама се наљутио?Ма,бре,он и не зна ко је Додик!Од десет американаца дванаес и не зна ди је Србија!Ево шта одговоре ... То је држава у Азији на северу код Сибира.Говоре француским језиком.Питајте оне који су се вратили из Америке што кажу да је ,,сједињена,, ?Имају храну са знаним пореклом и храну дупло јефтинију без порекла?Имају крајеве по градовима где се зна да белац не сме ни да се приближи?САМИ СНИМАЈУ ФИЛМОВЕ КАКО СУ УНИШТЕНИ ОД ЗЕМЉОТРЕСА!Снимају како страдају од потопа са хладноћом!