Mesić
Dejan Živančević
Mesić

Dejan Živančević

Mesić, Foto: Dejan Živančević

Jugoslavije više nema”, Stjepan Mesić u ekskluzivnom intervjuu za „Alo!” govori o predstojećim izborima u Hrvatskoj, o sukobima na relaciji Beograd-Zagreb, ali i šta misli o premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Kada god se u Hrvatskoj odvija predizborna kampanja, odnosi Zagreba i Beograda srozaju se na najnižu tačku, a onda postajemo svedoci svakodnevnog pljuvanja i vređanja s obe strane. Baš o svemu tome pričali smo sa čovekom koji je zbog ovih izbora prekinuo svoju političku penziju i kao kandidat Hrvatske stranke umirovljenika pretenduje da ponovo uđe u sabor, a možda čak i jednog dana smeni Kolindu Grabar Kitarović i ponovo zagospodari Hrvatskom.

- Da li ćete ponovo biti predsednik Hrvatske i imate li ambicije za tako nešto?

- Nisam kandidat za predsednika Hrvatske, niti to po našem ustavu mogu biti.

Stjepan Mesić, koji se vratio u politiku i u koaliciji sa SDP-om bivšeg premijera Zorana Milanovića, za naš list kaže da će novi premijer Hrvatske biti lider HDZ-a ili SDP-a.

- To će svakako biti jedan o šefova dveju najjačih stranaka.

- Šta očekujete od izbora u Hrvatskoj?

- Promene nabolje, stabilnu vladu, koja će znati pozicionirati Hrvatsku u regionu, Evropi i svetu.

Kada je reč o pozicioniranju Hrvatske u regionu, Mesić nam otvoreno govori o odnosima Beograda i Zagreba, koji i nisu na zavidnom nivou.

- Kako vidite odnos Srbije i Hrvatske?

- Vidim ih kao odnose dveju susednih zemalja koje su umnogome upućene jedna na drugu i koje i dobrim međusobnim odnosima mogu zadovoljiti uzajamne interese.

- Da li su trenutne trzavice na relaciji Zagreb-Beograd samo plod predizborne kampanje ili je u pitanju nešto drugo?

- Primarno su plod predizborne kampanje, a delom i nespremnosti vodećih političara da shvate opasnost trajnog pogoršanja međusobnih odnosa.

- Da li će nova špijunska afera dodatno doliti ulje na vatru?

- E, pa ne znam ni ja. Neozbiljno je govoriti o tome, svi drugi su već sve rekli. Neverovatno je da bi čovek koji se spominje u medijima mogao iz tog svog kruga poznanika saznati bilo kakve informacije koje bi Hrvatskoj bile od koristi.

- Vaš koalicioni partner Zoran Milanović je izjavio da ukoliko se Republika Srpska otcepi, da onda ni Hrvatska neće ostaviti svoje građane na cedilu u BiH. Kako vidite ovu izjavu?

- Ne bih komentarisao ničiju izjavu koja se gradi na konstrukciji šta bi bilo-kada bi bilo.

- Šta mislite o premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku države Tomislavu Nikoliću?

- Ništa loše. Obojica su legitimno izabrani nosioci visokih funkcija u Republici Srbiji i kao takve ih treba doživljavati i tretirati.

- Da li postoji mogućnost da Hrvatska zaista blokira Srbiju na njenom putu ka EU?

- Mislim da ne. Tačnije, ne verujem da će se to bilo kada desiti, jer to ne bi bilo niti u interesu Republike Hrvatske.

Dodik

Tanjug

Dodik, Foto: Tanjug

- Šta mislite o Miloradu Dodiku?

- Sve što sam imao o njemu reći, već sam davno rekao i tako je i danas.

Podsetimo, Stjepan Mesić je izjavio ranije da je Milorad Dodik novi Slobodan Milošević na Balkanu i da međunarodna zajednica ne sme više da prihvata da stalno iznova pod znak pitanja stavlja postojanje Bosne i Hercegovine preteći referendumom o otcepljenju.

Komentari (2)

Sever

08.09.2016 17:05

Ako ovaj kvarnjak podrzava Tomu i Vucica onda je sve jasno! Jasno je da oni nista ne valjaju!!!

mosa

08.09.2016 17:41

@Sever - mi smo birali i nas ex preds. drzave nista nema satim-KAKO ZVUCI NAS EX PREDS: A JESTE SVIH JOGOSLOVENA KOJI DANAS NEMA VISE!