On se, ko po običaju, ne oglašava: Tasovac
Dušan Milenković
Poznati glumci ogorčeni ponašanjem ministra Tasovca

Alo!

Poznati glumci ogorčeni ponašanjem ministra Tasovca, Foto: Alo!

Naši eminentni glumci su rekli za „Alo!“ da je ovo još jedan ispad u nizu koji dokazuje koliko resorno ministarstvo loše radi po kulturu u Srbiji.

Glumac Branislav Trifunović, koji ove godine učestvuje na „Nušićijadi“, kratko je izneo svoj stav uz komentar da uopšte nije iznenađen.
- Ovakav postupak je kontinuitet budalaština u ovoj državi što se tiče kulture - kaže Trifunović.

Sa njim se složio i velikan srpske glumačke scene Petar Božović.
- Ovo je samo nastavak ministarstva za nekulturu - ističe on.

S druge strane, glumica Gorica Popović nije htela da troši reči na Ministarstvo kulture.- Ne bih o njima više ni jednu jedinu reč. Veoma loše rade i nemaju rezultate. Ivanjica živi za „Nušićijadu“ i velika je sramota to što im novac nije dat. Ništa me više ne može iznenaditi - kaže Popovićeva.

Stalni gost ovog velikog festivala je i voditelj Zoran Kesić, koji veruje da resorno ministarstvo ne shvata značaj ove velike manifestacije.

- Očigledno da niko iz ove ustanove nije posetio „Nušićijadu“, jer da jeste znao bi od kolike je ona vrednosti za Ivanjicu, ali i za celu Srbiju uopšte. Na njoj se promoviše pozitivan duh, kultura i humor. S druge strane, mora da se Ministarstvo prepoznalo u Nušićevim delima, pa zbog toga i ne posećuje festival, jer ipak je ovaj književnik dosta pisao na račun rada ministarstva kulture - naglašava Kesić.

On se, ko po običaju, ne oglašava: Tasovac

Dušan Milenković

On se, ko po običaju, ne oglašava: Tasovac, Foto: Dušan Milenković

Na kraju, niko, pa ni sami organizatori festivala ne znaju zbog čega je doneta ova skandalozna odluka, iako su prošle godine „Nušićijadi“ pružili podršku u vrednosti od 250.000 dinara. Pokušali smo da dobijemo odgovor, ali kao i obično, ministar Tasovac ćuti.

Podsećamo da je „Nušićijada“ po formi i konceptu jedan od retkih festivala na našim prostorima. Ona na jedinstven način uspeva da poveže tradicionalno i moderno, institucije i civilno društvo i da svaki segment svog programa oplemeni humorom, smehom, zabavom i nušićevskim duhom.

Za šest godina festival je u Ivanjicu privukao preko 200.000 posetilaca, koji su imali priliku da uživaju u 47 pozorišnih predstava, 6 kabarea, 35 koncerata, 23 izložbe, 16 tribina i preko 20 edukativnih sadržaja.

Ne zanima ih kultura u manjim sredinama!

Vera Jovanović, koordinatorka „Nušićijade“, kaže da ih je najviše zabolelo to što Ministarstvo nije prepoznalo potrebu za razvoj kulture u manjim sredinama. - Strašno smo pogođeni njihovom odlukom. Ovde problem nije novac, već to da ih očigledno nije briga za „Nušićijadu“ koja ponosno nosi i evropsko priznanje kao jedan od najboljih festivala u Evropi. Oni to nisu uzeli u obzir. Njih ne zanima kulturni sadržaj van velikih gradova, a po svemu sudeći ne vode se kriterijumima prilikom ocenjivanja, već afinitetima - objašnjava Jovanovićeva.

Komentari (4)

Beograd

21.05.2016 16:39

Na konkursu Ministarstva za kulturu u oblasti kultura osoba sa invaldiitetom odobrili su 20 projekata od toga 11 Beograd i 2 Pancevo sto je isto kao da je Beograd..Ostalih 7 je podelio ostatak Srbije...tako i Nusicijada...

Deca u Srbiji

22.05.2016 17:40

Суфинасирање пројеката у области културних делатн културних делатности деце добило је 80% пројеката из Београда и великих центара. Фестивал Креативна чаролија одржава се 12 година у бањи Врујци, општина Мионица, једна од сиромашнијих општина. Министарство културе није препознало значај дечјег фестивала који афирмише и промовише ликовно, литерарно, филмско и дрмаско стваралаштво. Ништа им није значило што фестивал траје свих 12 година, а није их брига ни да ли ће он опстати. У

biljana

23.05.2016 00:23

Prva Nusicijada 2010. organizovana je bez para i pomoći i bila najlepsa. Nusicijada je pretvorena u obican vašar. Svake godine isti glumci prica se vrti u krug. Svako zavrsava svoj posao. Oci im gladne za lovom ko ce vise da uzme. Naravno da ministarstvo nije prepoznalo jer je program unazad godinama isti i bez nade da ce biti bolje. I ne lazite više za ogroman broj posetilaca to su samo ivamjicani koji žive u Beogradu.

Aki

23.05.2016 15:50

@biljana - Bas tako slazem se sa svakom reci. Festival je potpuno izgubio svoj smisao sve se svelo na to da kafici rade celu noc, da bije Severina do jutra svi se ponapijaju pa neznaju ni gde je levo..Na pozorisnim predstavama samo deca volonteri pune salu, kulturni dogadjaji nikog i nezanimaju samo tarapana.Ziva istina da tih vajnih turista nigde nema to su sve ivanjicani koji zive van Ivanjice i niko vise.