Vučić na konferenciji za novinare
Oliver Bunić
Vučić na konferenciji za novinare

Oliver Bunić

Vučić na konferenciji za novinare, Foto: Oliver Bunić

 Svetlana Božić Krainčanić, novinarka dopisništva Radio televizije Vojvodne iz Beograda, na konferenciji za novinare postavila je pitanje premijeru Aleksandru Vučiću o Šešeljevoj politici iz devedesetih godina prošlog veka.

Pitanje je glasilo: "Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?"

Ovo pitanje koje je postavila novinarka je pitanje sa spiska koji je delila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, a čiji su aktivisti u vreme održavanja pres konferencije protestovali ispred zgrade Vlade.

Vučić: Ne kažnjavajte Cecu, volim njena pitanja!

Premijer je kritikovao danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine zato što je kaznilo novinarku Svetlanu Božić Krainčanić.

- Pajtićev i Čankov direktor RTV kaznio je, kako ja čujem, novinarku RTV. Tobož zbog mene. Nemojte da kažnjavate Svetlanu Božić zbog mene, jer ja volim njena pitanja. Uživam u njenim pitanjima. Uživam da odgovaram... To je razgovor. To je demokratija. To je dijalog - rekao je Vučić.

On je zamolio da nikoga ne kažnjavaju u njegovo ime. "Nemojte da kažnjavate nekoga u moje ime i to radite namerno 10 dana pred izbore, pa da bude da sam to ja tražio. Sram vas bilo. Pustite ženu da radi i da postavlja pitanja kakva hoće", kazao je Vučić.

 

Oni su tražili da se premijer "jasno odredi prema politici ‘Velike Srbije’", koju je zastupao tokom devedesetih godina prošlog veka, što je premijer na toj konferenciji i učinio i rekao da Srbija nikada neće voditi takvu politiku.

Vučić je pre odgovora primetio da je reč o pitanju na kojem insistira Inicijativa mladih, što je potvrdila i novinarka. Potom je ipak odgovorio rečima:

Iako joj je sam premijer odgovorio na pitanje, novinarku je dočekao šok kada se vratila u redakciju:

- U informativnoj redakciji RTV su mi po povratku sa pres konferencije rekli da ne pravim prilog i umesto toga su zatražili službeno izjašnjenje o mom postupku. Prilog je napravljen od uvodnog dela Vučićevog izlaganja, bez novinarskih pitanja. Direktor je, navodno, slušao direktan prenos pres konferencije, pa je tako saznao šta sam pitala - kaže Svetlana Božić Krainčanić za Cenzolovku.

Istoga dana, direktor RTV Srđan Mihajlović potpisao je rešenje o privremenom udaljenju sa posla Svetlane Božić Krainčanić, sa jednom trećinom plate, jer je "nesavesno izvršavala radne dužnosti i obaveze" i "zloupotrebila položaj i ovlašćenja". Potom je dobila i upozorenje da joj može biti raskinut ugovor o radu i pozvana je na razgovor s urednikom koji joj je rekao da je načelno zadovoljan njenim radom i da i dalje može da izveštava sa konferencija za novinare premijera. Ipak, kaženjena je sa 20 odsto od plate, ali je vraćena na posao.

Ovim povodom danas su se oglasila i novinarska udruženja.

U njihovom saopštenju navodi se da novinarka Svetlana Božić Krainčanić nije prekršila nijednu pravnu, etičku ili profesionalnu normu kada je na konferenciji za novinare postavljala pitanja premijeru.

"Obaveza je svih novinara, a posebno onih koji su zaposleni u javnom servisu, da nosiocima državnih funkcija postavljaju sva pitanja koja su od interesa za gradjane Srbije", ocenili su, između ostalog, iz dva udruženja.

Komentari (4)

Deniro

13.04.2016 12:41

Srdjane Mihajlovicu, bruko i sramoto Srbije.. ti si mi za direktora RTS, bas!

Gazda

13.04.2016 13:38

Cenzure bez! Slobodni mediji, ma da

vitez

13.04.2016 17:10

Podguzna muva, on bi da je kazni a "dobri premijer je brani" demagogija na kub.

nedjo

14.04.2016 10:07

sunce ti,ovaj je ekspert marketinga. svaka cast