Čuvnei hotel Roma u Amatričeu
Tanjug/AP
Čuvnei hotel Roma u Amatričeu

Tanjug/AP

Čuvnei hotel Roma u Amatričeu, Foto: Tanjug/AP

 

Američka geološka stanica saopštila je da je zemljotresu koji se dogodio jutros u 6.28 prethodilo više od deset slabijih potresa tokom noći, a još devet je usledilo u narednom satu.

 Prema najnovijim podacima u zemljotresu je poginulo 267 ljudi, a oko 400 je još u bolnicama.

Od srede je registrovano više od 900 potresa, a samo od ponoći 57.

Italija je proglasila vanredno stanje u oblastima najteže pogođenim zemljotresom.

Premijer Italije Mateo Renci je rekao da će biti izdvojeno 50 miliona evra za obnovu, prenosi Bi-b/-si (BBC).

Renci je naveo i da će stanovnici pogođenih područja biti oslobođeni poreza i najavio novu inicijativu pod nazivom "Italijanski domovi", koja će se baviti lošom gradnjom u toj zemlji.

On je, međutim, ukazao da je apsurdno misliti da Italija može da izgradi zgrade koje bi bile potpuno otporne na zemljotrese.

Renci je ovo izjavio nakon kritika italijanske štampe u vezi sa građevinskim standardima u visokorizičnim oblastima, navodi BBC, dodajući da su pojedne zgrade koje su se urušile bile nedavno i renovinare.

BBC dodaje da su nade sve manje da će 5.000 spasilaca pronaći još preživelih i da njihove napore ugrožavaju na stotine naknadnih potresa.

Dan žalosti i sahrana

U Italiji će sutra biti Dan žalosti i državna sahrana za pojedine žrtve zemljotresa kojoj će, kako je prenela novinska agencija ANSA, prisustvati predsednik Serđo Matarela. Takođe, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim državnim institucijama. Sahrana u fiskulturnoj sali u gradu Askoli Pičeno, u središnjoj Italiji, biće održana za žrtve gradića Arkvata del Tronto.

 

Komentari (1)

Гвозден

26.08.2016 16:09

Колико се сећам из Италије су полетели први авиони који су бацали бомбе по мојој Србији '91тако да немам сажаљења!