Zatvor u Pančevu
Foto : Uprava za izvršenje krivi
Zatvor u Pančevu

Foto : Uprava za izvršenje krivi

Zatvor u Pančevu, Foto: Foto : Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Najavljuje se da će tamo biti smešteni neki od najozloglašenijih kriminalaca. Međutim, još nije poznato da li će najpoznatiji srpski zatvorenik Milorad Luković (50) Legija da se seli iz „vazdušne banje“, kako u šali naziva zatvor u Požarevcu, i da li će u Pančevu biti prvi stanar!

Legija je od maja 2004. bio u Centralnom zatvoru u Beogradu, a 12. jula 2010. promenio je adresu boravka i prebačen je u poseban deo zatvora „Zabela“, koji je zbog maksimalnih mera obezbeđenja odmah dobio naziv „srpski Alkatraz“.

Kazneno-popravni zavod u Pančevu, prema podacima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, imaće kapacitet za smeštaj 500 zatvorenika.

Milorad Ulemek Legija

Profimedia

Milorad Ulemek Legija, Foto: Profimedia

- Prostiraće se na 10 hektara postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora u Pančevu, ali je odvojen u posebnu celinu koja se naslanja na ekonomiju „Nadel“ na Bavaništanskom putu. Kompleks se sastoji od 10 zgrada ukupne površine od 24.000 kvadrata i svi objekti su već završeni. Ugrađena je kompletna stolarija - prozori, vrata, kao i sanitarije, a sada su u toku završni unutrašnji radovi. Radovi na fasadama su završeni, kao i radovi na fekalnoj i kišnoj kanalizaciji. Trenutno se sređuju pristupne saobraćajnice - potvrdili su nam u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. 

Rok za završetak radova je pomeren za proleće 2018. zbog veličine objekta, složenosti radova i posla komisije za tehnički prijem.

- Zatvor je građen u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila. Moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije. Imaće najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Planirano je da celi kompleks bude ograđen dvostrukim redom ograde koje će biti pokrivene sistemom termalnih kamera najnovije generacije. Čitav kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video-nadzor - kažu u Zavodu.

Toalet im izgrebao zadnjice

U Švedskoj, u jednom zatvoru kod Stokholma, najteži kriminalci kaznu služe u objektu koji ima saunu, teretanu i pogodnosti o kojima mnogi zatvorenici mogu samo da sanjaju. Neverovatno je da su oni uprkos svom luksuzu, protestovali zbog nekvalitetnog toalet-papira! Upravi su se žalili „da zbog grubosti hartije imaju izvesne povrede“, a njihova pritužba poslata je parlamentarnom zastupniku građana za pravdu.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 18 miliona evra, dok j sufinansiranje Republike Srbije pet miliona evra, namenjenih pre svega za opremanje objekata.

- Zavod će imati oko 250 zaposlenih. Posedovaće i manji trening-centar za obuku kadrova, koji će koristiti i zaposleni iz drugih zavoda u Vojvodini, Beogradu kao i zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Ćelije će biti opremljene nameštajem, interno proizvedenim u KPZ-u u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Vaspitnom-domu u Kruševcu. Reč je o krevetima, dušecima, posteljini, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu.

Ovim su ostvarene značajne uštede u odnosu na tržišne cene. Ujedno su zaposleni osuđenici i štićenici, koji su obučeni za stolare, bravare i krojače, što utiče na njihovu resocijalizaciju i povratak na pravi put. Zavod će imati i poseban medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve. Blok će imati i svoj ultrazvuk, kao i stomatološku ordinaciju. Pored medicinskog, postojaće i sportski blok, kao i blok za edukaciju kako bi Uprava do 2020. nastavila da obučava osuđenike za zapošljavanje po isteku kazni - rekli su nam u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Mardelj sa obaveznom represijom!

Kaznionica maksimalne sigurnosti u Florensu u Koloradu, takozvani ADX, najčuvaniji je zatvor u Americi. Zatvor ADX osmišljen je 1963. kao zamena za „Alkatraz“. Otvoren je 1994. i tada je pojam zatvora dobio potpuno novo značenje. Tamo se obavezno koriste represivne tehnike izolacije! Osuđenicima je dozvoljeno napuštanje ćelija samo devet sati nedeljno. To znači da zatvorenici jedu, spavaju i obavljaju nuždu u svojim ćelijama. Ograničava im se pristup sunčevoj svetlosti i veštačkim izvorima svetlosti. U toj tvrđavi gotovo da ne postoji ljudska interakcija. Čelik i betonski kavezi uništavaju bilo kakvu mogućnost komunikacije među robijašima, dok je kontakt sa čuvarima veoma ograničen.

 

Komentari (11)

Dulence

09.01.2018 19:22

Pise li,sto god od proze?

selena

09.01.2018 19:31

Dok deca u Srbiji gladuju i lece se SMS porukama a bolnice i skole izgledaju kao iz horor filma pare se trose na kriminalce.

Čuvar

10.01.2018 01:22

@selena - Joj sto volim velikanu opaliti šamarcinuuuu

Čuvar

10.01.2018 01:22

@selena - Joj sto volim velikanu opaliti šamarcinuuuu

nedjo

09.01.2018 20:02

neka su novi zatvori,trebaće kad tad za neke...

Hladny

09.01.2018 20:17

Samo vi njima jacajte pogodnosti i hvalite se sa time. Najodvratnija stvar koju sam ovih dana procitao je da se zlikovcima, ubicama i silovateljima za Bozic serviralo svinjsko pecenje i kolaci. Pa, to je ludilo. Najgorem olosu, umesto da se servira motka u glavu ili konopac, daju pecenje i kolace.

Agata

10.01.2018 02:01

@Hladny - Sta je ovde luksuz? Imaju jače prozore vrata i obezbedjenje.

tvorza

09.01.2018 21:01

Prave onolike školetine,domove kulture ...a zatvore male.

ccc

09.01.2018 21:12

ovakvi treba da rade ali da okopavaju i sade luk krompir itd jer za dzabe tu da borave na racun pdva neide. Ubice manijake ne pustati nikad iz zatvora jer u 99 posto slucajeva ponove ubistvo silovanje znaci nema socijalizacije ovo su price za malu decu. Neko debelo stiti ove bolesnike njima samo djule i kramp u ruke i tezak rad.

///

10.01.2018 09:55

Zbog cega je Legija u zatvoru ?. Sto bi voleo da sretne Legija kada iazadje iz zatvora ove koji bi ga isamarali .

Filip

10.01.2018 11:31

Za 500 zatvorenika 250 zaposlenih! Par stotina kamera ovakvih/onakvih,obuke cuvara... ,opremanje zatvora i jos koje cega. Sve to ko zna koliko je kostalo a koliko ce tek kostati odrzavanje i ostalo i sve se to finansiralo i finansirace se iz cijeg djepa? Bolje da je sav taj novac i povrsina ulozeno u proizvodnju hrane !