Novi Pazar leti
Profimedia
Novi Pazar leti

Profimedia

Novi Pazar, Foto: Profimedia

U okviru obeležavanja 556. rođendana, Novi Pazar, kao jedan od gradova sa najmlađom populacijom u Evropi, je kroz mnoge aktivnosti posebnu pažnju posvetio deci i mladima.

Preko raznih edukativnih, sportskih, scenskih i drugih takmičenja, pozorišnih predstava, izložbi i revija prethodne sedmice, večeras će na centralnoj svečanosti biti održana i revija pobednika Festivala stvaralaštva mladih na kojoj su učestvovale sve osnovne i srednje škole.

Novi Pazar

Anadolu Agency

Novi Pazar, Foto: Anadolu Agency

Povodom obeležavanja 20. aprila, održana je svečana sednica Skupštine grada na kojoj je data saglasnost za dodelu povelja Novog Pazara.

Ovogodišnji laureati su za razvoj sporta, srpski ministar sporta i omladine Vanja Udovičić i Odbojkaški klub Novi Pazar osvajač Kupa Srbije.

Udruženje "Bosna – Sandžak" iz Istanbula dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos afirmaciji Novog Pazara u inostranstvu.

Najboljim učenicima petanest osnovnih škola gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u akciji "Knjiga za najbolje đake", koju je organizovala gradska biblioteka Dositej Obradović, poklonio knjige.

Novi Pazar

Anadolu Agency

Novi Pazar, Foto: Anadolu Agency

Na toj manifestaciji, održanoj u sportskoj hali Pendik rečeno je da je Novi Pazar, ili Jeni Bazar, od samog osnivanja bio centar kulture i pismenosti.

"Na obeležavanju prvih deset godina Novog Pazara prisustvovao je i turski sultan Mehmed II Fatih. Od tada Novi Pazar su pohodili mnogi velikostojnici, a među njima su bili mnogi koji su voleli pisanu reč i knjigu. Tako i danas, na 556. godišnjicu Grada, Novopazarci vole knjigu i književnost. Tome svedoči i današnji skup", poručeno je na svečanosti gde su pored najboljih đaka prisustvovali učitelji, nastavnici i roditelji najboljih učenika.

Za najmlađe danas je održan maskembal i takmičenje u atletici.

Novi Pazar je danas, po prosečnoj starosti stanovništva od 34 godine, jedan od najmlađih gradova u regionu i Evropi.

Prema rečima gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca, mladi ljudi su jedan od najvećih potencijala tog grada, ali i obaveza gradskih vlasti.

Nihat Biševac

Anadolu Agency

Nihat Biševac, Foto: Anadolu Agency

Biševac je, u povodu 556. godišnjice, poručio da Novi Pazar i Novopazarci mogu biti ponosni na svoju historiju, tradiciju, multietničnost, kulturu, sport…

"Zahvaljujem se prethodnim generacija koje su učinile da Pazar bude ovo što je danas, a sigurno da imamo obavezu da poboljšamo uslove za život građana Novog Pazara i nastavak izgradnje", poručio je Biševac u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

On ističe da su među strateškim projektima za razvoj Novog Pazara, ali i regije Sandžak, izgradnja autoputa preko Pešteri, Koridor 11, dalji razvoj privatnog preduzetištva i turizma.

"Ono što čini bogatim ovaj grad jesu ljudi, vredni i snalažljivi, koji su pored teških uslova uspeli da razviju svoje biznise. Novopazarci su širom bivše Jugoslavije poznati po proizvodnji odeće od teksasa, obuće, nameštaja, a u poslednje vreme po špediciji. Imamo dosta potencijala u turizmu, ove godine će biti izgrađeno pet hotela, imamo kulturno-istorijske spomenike", ističe prvi čovek Novog Pazara i dodaje da je poseban potencijal u ljudima iz dijaspore koji su stekli kapital i znanje.

Prema rečima aktuelnog gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, inače dugogodišnjeg sportiste, jedna od najvećih obaveza gradskih vlasti je stvaranje najboljih uslova, za njihovo obrazovanje.

Za brojne goste, diplomatski kor i predstavnike bratskih gradova i opština iz Srbije, zemalja regije i šire, večeras će biti upriličen svečani prijem u Domu omladine, gde će dobitnicima povelja biti uručena priznanja.

Novi Pazar

Anadolu Agency

Novi Pazar, Foto: Anadolu Agency

Ambasador Republike Turske u Beogradu Tanju Bilgic će povodom proslave Dana grada Novog Pazara prisustvovati svečanom prijemu i u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" uručiti nagrade pobednicima na takmičenju "Turska sofra”.

Nakon olduke Bošnjačkog nacionalog veća (BNV) iz 2006. godine, 20. april se obeležava kao Dan osnivanja Novog Pazara.
Za zvaničan datum osnivanja Novog Pazaru uzima se 1461. godina, a na osnovu prvog pisanog dokumenta koji spominje samo ime Novi Pazar (Yeni Bazar), sačuvana odluka Malog Veća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Istoričari smatraju da je gradske temelje, čak ranije, postavio turski vojskovođa Isa-beg Isaković, osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca.

Novi Pazar, kao ekonomski i kulturni centar istorijske regije Sandžak, broji oko 120 hiljada stanovnika. U njemu žive Bošnjaci, Srbi, Muslimani, Albanci, Romi, Crnogorci…

Komentari (1)

smm

20.04.2017 19:33

Sigurno su pozvali AV-a na proslavu (kao portparola svih ministara, predsednika vlade i predsednka države), da im daruje neko milionče evrova - kao i Srebrenici..