Hapšenje u Švajcarskoj
profimedia
Hapšenje u Švajcarskoj

profimedia

Hapšenje u Švajcarskoj , Foto: profimedia

Policijski oficir koji je naredio akciju osuđen je na plaćanje kazne od 300 dnevnica uslovno jer ga je petočlano sudsko veće ovog švajcarskog suda jednoglasno proglasilo krivim za „zloupotrebu službenog položaja i kršenje reda i mira“. Policajac koji je pucao u Srbina osuđen je za prekoračenje nužne odbrane na plaćanje 150 dnevnica uslovno jer nije bilo nužno da u čoveka puca dva puta, piše u sudskoj presudi.

Incident se desio 25. maja 2009. godine, kada je specijalna jedinica „Argus“ pozvana da interveniše zbog toga što je Srbin, čije ime je navedeno pod inicijalima Z. B., pijan i s nožem u ruci, pravio izgrede u svom stanu. Njegova supruga je sa malim sinom uspela da pobegne, a potom pozvala policiju.

Nakon što se Srbin zabarikadirao s nožem u ruci, preteći da će da se ubije, na lice mesta je stiglo šest pripadnika jedinice specijalaca. Oni su upali u stan i iz neposredne blizine pucali u stomak srpskom državljaninu dva puta. Teško povređeni Srbin prenet je u bolnicu, a umro je 2015. godine iz razloga koji nemaju veze s ranjavanjem, tvrdila je optužnica protiv policajaca.

Na suđenju je Z. B. rekao kako je pijan zaspao na sofi s koje je skočio kad su policajci razvalili ulazna vrata i da su oni odmah pucali na njega. Specijalci, pak, tvrde da je on s nožem u ruci sa balkona krenuo na njih „na agresivan način“, pa su s razdaljine manje od metar i po morali da pucaju.

Upad u stan Z. B. nije bio neophodan, rekao je predsednik suda tokom čitanja odluke, a oficir nije proverio nijednu drugu opciju izvođenja akcije.

- Odluka da se upadne u stan doneta je posle pet minuta pregovora. Da je sve dobro isplanirano, mogao je da bude korišćen elektro-šoker i da se sve obavi bez krvi jer osoba u stanu nija predstavljala nikakvu opasnost za treće osobe. Naredba da šest teško naoružanih komandosa napadne pijanog čoveka naoružanog nožem oštrice dužine šest centimetara je kao kad bi bilo pucano topom na vrapce - rekao je u državni tužilac Urs Suter. 

Loša akcija

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu tvrdeći da je „cilj akcije bio da pobesnelog čoveka zaštite od samog sebe kao i zaštita trećih osoba“. Policajac je hice ispalio u samoodbrani, tvrdili su advokati. Sud je bio mišljenja da je akcija bila preuranjena jer nisu bile iscrpljene sve mogućnosti pregovora. Sam upad nije bio dobro isplaniran i loše koordinisan, zbog čega je odgovorni oficir dobio veću kaznu nego policajac koji je pucao. - On sam je žrtva pogrešnih odluka svog pretpostavljenog - navodi se u presudi.