Mari unosi 6.000 kalorija dnevno i pojede i do 50 komada sušija
profimedia
Novak Đoković

instagram

Novak Đoković, Foto: instagram

I laici, ali i neki stručnjaci, tvrde da sportisti ne mogu da izdrže sve napore kojima su izloženi ako ne jedu meso. A opet, Novak Đoković je uz ishranu koju i sada upražnjava ostvarivao neke od najvećih pobeda u karijeri.

Ipak, kada poredimo način ishrane novog svetskog broja jedan Endija Marija i našeg najboljeg tenisera svih vremena, jasno je da postoji mnogo razlika.

Nekada su bili makar slični u tome što su se odrekli glutena. Ipak, ni ovo im više nije zajedničko. Škot se vratio ranijem načinu ishrane, zbog toga što je otkrio da je gubio previše energije bez namirnica koje ne sadrže gluten.

Novi najbolji teniser sveta hrani se raznovrsno - na njegovom meniju su jaja, puter od kikirikija, losos, pirinač, piletina, crveno meso, zeleno povrće, a ono što je primarno je suši! Mari u svetu tenisa važi za najvećeg obožavaoca sušija, iako ga jedu gotovo svi teniseri i teniserke, a zna da pojede i 50 komada tokom obroka posle meča.

Mari unosi 6.000 kalorija dnevno i pojede i do 50 komada sušija

profimedia

Mari unosi 6.000 kalorija dnevno i pojede i do 50 komada sušija , Foto: profimedia

U sebe unosi 6.000 kalorija dnevno i pije šest litara vode. Zanimljivo je da, za razliku od većine kolega, ne jede banane.
- Ne volim banane. Kakvo je to voće koje nema sok? Više volim breskve i jabuke - rekao je jednom prilikom Endi.

U prošlosti je bio veliki ljubitelj slatkiša i brze hrane, ali kako se približavao ozbiljnom igranju tenisa, morao je da se odrekne svega.
S druge strane, Novak Đoković odavno se priklonio bezglutenskoj ishrani zbog alergije. Kada je počeo da je se pridržava, videlo se da mu izuzetno prija i počeo je sve bolje da igra, ali je u maju ove godine otkrio da se godinu dana hrani veganski, a da samo ponekad jede ribu.

Hrani se gotovo identično kao i njegova supruga Jelena, što podrazumeva 70 odsto sirove i 30 odsto kuvane hrane. Jedan Novakov obrok izgleda ovako - grašak i kukuruz sa peršunom i maslinovim uljem, šargarepa sa đumbirom i limunom, ribani krastavac, orasi, jabuke i majonez od indijskih oraha i slačice. Naravno, sve je sveže.

Juriš na prvo mesto!

Vladavina Marija mogla bi da traje samo do kraja završnog mastersa, koji počinje 13. novembra, ali, isto tako, na poziciji najboljeg na svetu mogli bismo da ga gledamo do završetka Vimbldona 2017. Novak Đoković brani titulu, ali su mu kao i ostalima već obrisani prošlogodišnji bodovi. Na svetskoj rang-listi Nole od ovog ponedeljka ima 405 bodova manje od Marija, koga može da prestigne ako na završnom mastersu ostvari tri pobede više od njega u prvoj rundi, ili dve više od njega u nokaut fazi, ili da, u slučaju da Mari dođe do finala, Novak bez poraza odbrani titulu.

Komentari (9)

GLUMICA

09.11.2016 07:41

Ja i mnogi kao ja koentarisemo ne zato sto ne volimo Noleta i sto mu zameramo sto gubi i nije prvi, ne...nego zato sto vise nije ISTI...jednostavno to nije Nole...nema zara,nema energije,nije mu bitan tenis,ne krsti se,ne lljubi krst...moli se prekrstenim nogama , grli drvece,slika se sa hranom koju Jelena propagira a znamo da je zena obolele od anoreksije...smeta nam sto vidimo da Jelena lose utice na njega i da ga je odvojila od porodice,prijatelja,strucnog tima ,bode oci koliko je ljubomorna.

Jasmina

11.11.2016 03:57

@GLUMICA - Jelena ocigledno ima anoreksiju i bulimiju i na zalost Novak se ozenio sa mentalno bolesnom zenom koja i njega vuce u bolest i trenutno se oni hrane jedan drugom bolescu,tuzno

gago

09.11.2016 09:50

Kad bogati polude....

GLUMICA

09.11.2016 11:21

@gago - ima para a gladuje.....

Zoran - Tico - Tico

09.11.2016 10:39

Žao mi je što Novak greši! Navešću jedan, čuven slučaj koji je mnogima nepoznat. Veliki pisac, Franc Kafka, praktikovao je vegetarijansku ishranu i plivanje do iscrpljivanja, jer se tada mislilo da je tanušna ishrana u kombinaciji sa trošenjem energije, prava stvar za tuberkulozu. A upravo, bilo je obratno! Umro je od iste bolesti veoma mlad, odmah posle drugog rata.

Gluposti

09.11.2016 14:27

@Zoran - Tico - Tico - Kafka je umro 1924, a protiv tuberkoulpze tada nije bilo ni vakcine ni leka.

V.Vera

09.11.2016 12:12

Jelena može da se hatni tako, može da spava celi dan, ali da Nole igra sa ovim načinom ishrane, ne čudim sve više. Čak se i Obradović čudi što ne jede bar malo mesa i nešto jače, ali Jeca odredjuje i ishranu i sudbinu nekad prvog tenisera sveta.

Anuska

09.11.2016 16:45

Nemesaj te se convenu u zivot !!! Pa sta vi uopste znate sta se dogadja u njinim zivotima. Samo traçare teaçae bla-bla-bla......... Najgori samo g.u svetu (nasa posla) gde mi se vasi komentari !!!!!!

Zabrinuti navijač

11.11.2016 16:14

Šteta za Novaka, mogao je da postane najbolji teniser u istoriji ("GOAT", kako kažu stranci), ali sa veganskom ishranom će se boriti da ostane u prvih pet sledeće godine ... Da li neko zna bar jednog vrhunskog sportistu koji je vegan?!