Deda Muškarac tužan muškarac plakanje
Profimedia
Deda Muškarac tužan muškarac plakanje

Profimedia

Foto: Profimedia

Nakon što su sinoć dvojica braće iz Splita smrtno stradala u blizini planinarskog doma na Mosoru, domar Planinarskog doma otkrio je detalje tragedije.

Naime, kada se Milan Stamenov (57) nije vratio u dom, njegov brat Aleksandar Stamenov (60) krenuo je u potragu za njim s domarom Špirom Gruicom. Milana su pronašli na ledu, verovatno nakon što je pao i glavom udario o kamen. Nije mu bilo spasa, iako su Aleksandar i Špiro pokušali da ga izvuku na pristupačan teren kako bi mu pružili pomoć. Kad je Aleksandar video da njegovom bratu nema pomoći, pozlilo mu je.

"Ja ne mogu više, brajo", rekao je Špiri, i to su bile Aleksandrove poslednje reči. Tako su Špiri na rukama u samo nekoliko minuta umrla dvojica dobrih prijatelja.

‘Nakon tih reči Bugi je samo pao u vodu, odnosno pao sam i ja, a i Milanovo telo koje smo pokušali da izvučemo na pristupačniji teren, gde bismo mu pružili pomoć. Strašno, šta da vam kažem. Kada sam video da je Bugi pao, Mikija sam, koji je po mom mišljenju već bio mrtav, onako noseći na rukama, stavio na jednu kosinu da bih pokušao da reanimiram Bugija. Tada sam i Bugija, nekom nadljudskom snagom uspeo da položim na kosinu, okrenem na bok, kako ne bi došlo do gušenja, i počeo sam da mu dajem veštačko disanje i da mu masiram srce. Rekao sam supruzi Silvani da zove 112 i da hitno pošalju pomoć", ispričao je Špiro Gruica za Slobodnu Dalmaciju.

Tragediji je prethodilo druženje u planinarskom domu uz večeru. U jednom je trenutku jedan od braće nestao, a kad su svi ostali videli da ga već neko vreme nema nigde u domu, Aleksandar i Špiro krenuli su u potragu.

“Vikali smo ‘Miki, Miki’, a Bugi ga zvao na mobilni. Ali, nije odgovarao i onda sam izašao iz Doma i krenuo u potragu da vidim gde je. Prvo sam gledao ispred doma, ali ga nigde nije bilo, pa sam se zaputio prema obližnjem izvoru, koji je udaljen pedesetak metara od zgrade doma. Već je bila mrkla noć i teško sam video u mraku, ali u jednom trenutku sam ugledao svetlost s čeone lampe, koju je Miki nosio sa sobom. Krenuo sam trkom za svetlom i našao sam Mikija kako leži na stomaku odmah kod izbora”, rekao je Špiro. Tada je došao i drugi brat pa su pokušali Milanovo telo da prenesu do planinarskog doma kako bi mu pomogli.

“Zamolio sam Bugija da i on pridrži Mikija, kako bi nam udvoje bilo lakše. Doslovno smo napravili pet koraka i onda je Bugi rekao: "Ja ne mogu više, brajo’ i tada je pao.”

Verovatno se radilo o srčanom udaru nakon šoka, a ni Aleksandru više nije bilo pomoći kad su došli pripadnici hitne pomoći. Gruica smatra da se Milan okliznuo na stenama i da je udario glavom o kamen i pao licem u vodu i preminuo. Obojica braće bili su iskusni planinari.