Životinje kućni ljubimci kućni ljubimac životinja
Shutterstock

 

Životinje kućni ljubimci kućni ljubimac životinja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Psiholozi su, između ostalog, 2001. ustanovili da laboratorijski pacovi uživaju u golicanju i da tom prilikom ispuštaju krik zadovoljstva, koji je izvan opsega ljudskog sluha. Ali da li se to odnosi i na telesna zadovoljstva?

Jedan od načina da se to utvrdi svakako je proučavanje primera seksualnih odnosa među životinjama koji nipošto ne mogu da rezultiraju produženjem vrste - na primer, između dva mužjaka ili dve ženke, slučajeva u kojima jedna ili više jedinki nisu dostigle polnu zrelost, ili kada se seks dešava izvan sezone parenja.

Pacovi, takođe, mogu da se seksaju i do 20 puta dnevno, što najčešće nije slučaj sa ljudima.

Bonoboi, tzv. “majmuni hipici”, poznati su po seksualnim interakcijama među pripadnicima istog pola, kao i između odraslih primeraka i “maloletnika”, a isto se odnosi i na majmune kapucine.

Primatolozi Džozef Menson, Suzan Peri i Ejmi Periš otkrili su da se pripadnici obe vrste često pare čak i kada ženka ne može da zatrudni - bilo zato što je već skotna, bilo zato što je u fazi dojenja.

Drugi način da se sazna da li životinje uživaju u seksu, jeste da se proveri da li doživljavaju orgazam. Italijanski naučnici Alfonso Troizi i Monika Karozi posmatrali su japanske makaki majmune ukupno 238 sati i zabeležili 240 kopulacija između ženki i mužjaka. Pri tome su u jednoj trećini slučajeva kod ženki uočili “orgazmičke reakcije”.

- Ženka okreće glavu da bi videla partnera, pruža jednu ruku unazad i hvata mužjaka - navode oni.

Zaprepašćujuća je činjenica da orgazam svinje traje između 30 i 45 minuta i da su to živa bića koja, pored ljudi i delfina, najviše uživaju u seksu.

Životinjama nije stran ni oralni seks. Naučnici su primetili ovaj vid seksualnog ponašanja kod primata, pegavih hijena, koza i ovaca. U okviru rituala udvaranja, ženke geparda i lavice ližu mužjacima genitalije. Poznato je da slepi miševi Cynoperus brachyotis upražnjavaju oralni seks, čime se produžava kopulacija, a samim tim se povećavaju i šanse za oplodnju.

Možda najpoučniji primer jeste studija o dva mužjaka mrkog medveda u zatočeništvu, koja je objavljena ove godine u časopisu “Zoo Biology”. Tokom šest godina naučnici su zabeležili 28 slučajeva oralnog seksa između dva medveda koji su zajedno živeli u ograđenom prostoru u Hrvatskoj.

Naučnici predvođeni Agnješkom Sergel sa Katedre za očuvanje divljeg sveta Poljske akademije nauka pretpostavljaju da je takvo ponašanje posledica toga što su prerano prestali da sisaju, budući da su u rezervat dospeli kao siročad. Oralni seks su upražnjavali godinama, čak i kada su već bili odrasli, možda upravo zato što im je to pružalo osećaj zadovoljstva.

Komentari (1)

Sanja

02.05.2018 22:21

Boze sacuvaj, sta vam pada na pamet i cime se bave dokoni ljudi!