Srpski živalj je i dalje na meti uvreda i napada u Hrvatskoj
RAS
Srpski živalj je i dalje na meti uvreda i napada u Hrvatskoj

RAS

Srpski živalj je i dalje na meti uvreda i napada u Hrvatskoj, Foto: RAS

Policija je obavio uviđaj, a portal “sibenik.in” je primetio da bi zbog ovog “odvratnog nacionalističkog grafita” za sada još nepoznati vandal mogao da dobije dve godine zatvora. Episkop dalmatinski Fotije izrazio je juče zahvalnost svima koji su osudili najnovije brutalne pretnje upućene srpskoj zajednici putem pomenutog grafita.

 

- Posebno hvala mojim dragim sugrađanima i susedima Šibenčanima i gradskom internet portalu “sibenik.in”, koji svojim istinoljubljem, ljudskom i hrišćanskom solidarnošću u ovim iskušenjima bremenitim vremenima, po mom skromnom shvatanju, čuvaju dušu i hrvatskom i srpskom narodu - rekao je episkop Fotije.

S druge strane, lokalna tužiteljka Irena Senečić navela je da grafit “Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati” nije krivično delo, iako se radi o pretećim rečima.

Jeziva poruka na zidu škole „Petar Krešimir Četvrti“ u Šubićevcu

promo

Jeziva poruka na zidu škole „Petar Krešimir Četvrti“ u Šubićevcu, Foto: promo

- Grafit je svakako neprimerenog sadržaja, ali da bi bila reč o pretnji, treba da bude upućen određenoj osobi, koja je tada ugrožena. Ovo je prekršaj, takvih grafita ima more - rekla je Senečićeva, a na pitanje kako se sankcioniše krivično delo pretnje smrću i širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, nije odgovorila.

S druge strane, srpski ministar Aleksandar Vulin rekao je da očekuje da će vandali biti privedeni pravdi:
- Očekujem brzu i jasnu reakciju nadležnih kao što očekujem da se pronađu napadači na naše mlade vaterpoliste. Od brzine i upornosti nadležnih u borbi sa fašizmom i napadima na Srbe zavisi i kako će se odnosi između naših zemalja popravljati, a Srbi koji žive u Hrvatskoj sigurnije i bolje živeti - rekao je Vulin za “Alo!”.

Danijel Mileta, zamenik gradonačelnika Šibenika, komentarišući grafit kratko je rekao da takve natpise mogu napisati samo budale, a da je rešavanje problema u nadležnosti MUP-a.

- Jedino što grad može da učini je da očisti neprimerene natpise. Nažalost, takvog govora mržnje bilo je uvek - kazao je Mileta.
Direktor Darko Junaković šokiran je porukom koja je osvanula na zidu njegove škole.

- Policija me je pitala tražim li krivično gonjenje za počinitelja, iako je zasad nepoznat. Rekao sam da tražim jer je to strašan natpis i takve su poruke za svaku osudu - izričit je Junaković.

Zabrinut za status Srba u Hrvatskoj: Pupovac

Zoran Ilić

Zabrinut za status Srba u Hrvatskoj: Pupovac, Foto: Zoran Ilić

 

Pupovac: Ovo je skandal!

Milorad Pupovac, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke, poručuje: - Od skandaloznog grafita jedino je skandaloznije to što izjavljuju lokalna tužiteljka i zamenik gradonačelnika. Opasno je kada se takve stvari relativizuju i što se odmah oštro ne osuđuju, nego se o njima mudruje. Ovaj grafit treba veoma ozbiljno shvatiti, javno osuditi i što hitnije naći počinioce - rekao je Pupovac za “Alo!”.

Save

Komentari (6)

meda

14.09.2016 22:54

Sta je, ovo niko ne komentarise ili ne objavljujete komentare?

mikica2

14.09.2016 23:32

@meda - nazalost,ko da smo svi drogirani,al dacw Bog kad tad da vrati tim BOLESNICIMA IZ HVRATSKE I EVEOPE

Tamara

15.09.2016 00:31

@meda - ''hrvata'' ne treba udostojiti komentara . Kao kad covek nagazi ''go*no'' - ljuti li se na go*no , raspravlja li se s govnom , objasnjava li se s go*nom , ili jednostavno obrise cipelu i produzi ? To je isto . Mi na njih ne gledamo kao na ljude .

salko

15.09.2016 00:34

@meda - ko ce ti objaviti vucic i dacic -hhhhhhh- pa oni su placeni da sute sime klji kad su se vratili kod vas da zive bog gleda pa vrati

penzionerka

15.09.2016 00:27

Sta se cudite, zena lepo priznala da to nije krivicno delo nego zvanicna politika Hrvatske.Nego pamet u glavu ,nema cutanja, treba reagovati ali na pravi nacin.

Jura

15.09.2016 05:12

Vecina komentara ovde je glupa, kao i onaj tko je napisao taj grafit...a jos gluplji mediji koji se bave takvim glupostima u cilju sirenja ionako vec dovoljne mrznje