Dečak Silovanje plakanje
Profimedia
Dečak Silovanje plakanje

Profimedia

Mališan za 10 godina života prošao pakao, Foto: Profimedia

Reči desetogodišnjaka koji prolazi kroz PIT program u zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu stegle bi srce mnogima. On je, kao i mnogi dečaci koji su trenutno u Zavodu, prošao pakao: zlostavljanje i zanemarivanje, prosjačenje, maltretiranje kako fizičko tako i psihičko...

- Ovde je lepše nego gde sam živeo. Tamo ništa nisam imao - kaže dečak tužnim glasom, zamuckujući.

Kada je došao u ovu ustanovu, ovaj dečak nije znao ni da čita ni da piše.

- Naučio sam i da slušam - kaže bojažljivo.

Slobodno vreme ovi mališani provode u igranju i druženju, ali i u učenju novih stvari. Sklonjeni s ulice koja nije bezbedno mesto za decu, novu šansu za bolje sutra dobili su mnogi dečaci zahvaljujući PIT programu.

- Osnovne stvari koje se nekako podrazumevaju ova deca pre dolaska nisu znala. Oni ne znaju kako se koristi sapun ni čemu služi četkica za zube. Učimo ih kako da podese na česmi toplu ili hladnu vodu. Učimo ih da čitaju, pišu, računaju, kako da se ponašaju, lepo ih vaspitavamo i učimo ih da komuniciraju - objašnjava Milena Ralić, jedna od vaspitača u ovom centru.

PIT program napravljen je pre 12 godina za decu sa ulice, odnosno za onu decu koja su prošla sve ono što je sistem socijalne zaštite mogao da ponudi, od pojačanog nadzora, preko hraniteljskih porodica i smeštaja u domovima za nezbrinutu decu, i nigde se nisu zadržala. Posle svih tih programa kroz koje su prošli, mališani su ponovo završili na ulici.

- Ta deca uglavnom dolaze iz rasturenih porodica. Oni su hiljadu puta prevareni, odbačeni, bez pažnje i ljubavi. Pored svih aktivnosti koje su značajne za njih, oni ovde prvi put u životu dobiju pažnju, ljubav i poverenje - kaže Dragan Rolović, direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine.

Kako kaže, najteže je prvih deset dana, kada decu koja su svakodnevno bila izložena maltretiranju, sa povredama i ožiljcima, punu nepoverenja i trauma, treba opustiti i naučiti šta je dobro za njih, kako da kontrolišu bes i da počnu da veruju ljudima.

Do sada je 226 dečaka prošlo kroz program, a 94 odsto se nije vratilo na ulicu. Smeštajni kapacitet je za 20 osoba i predviđen je za dečake do 14 godina u trajanju od devet meseci maksimalno. Od jeseni očekuje se proširivanja programa kako bi se pomoć pružila i devojčicama.