Naftna industrija Srbije NIS
Shutterstock
Naftna industrija Srbije NIS

Shutterstock

Naftna industrija Srbije NIS, Foto: Shutterstock

Kako saznaje "Alo!", razlog za to su neusklađeni pravilnici o kvalitetu goriva Srbije i EU, što je, kako tvrde zaposleni u NIS-u, menadžment iskoristio da u našoj zemlji proizvodi i prodaje najlošije gorivo u Evropi i najskuplje u regionu.

Antić Snažan miris izazvao mučninu

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je jutros da je medicinskim pregledima utvrđeno da nije došlo do trovanja, ali i da državni organi ispituju taj slučaj, kao i da su radnici bili izloženi snažnom neprijatnom mirisu, koji je kod njih izazvao mučninu.

- Pre više od nedelju dana je došlo do poremećaja u rafinerijskoj proizvodnji na jednom segmentu rafinerijskog postrojenja koji je u jednom trenutku bio ugašen i sada je proces restartovanja u toku. Ljudi su se žalili na određene simptome i medicinskim pregledima je utvrđeno da nije došlo do trovanja, ali da su po svemu sudeći bili izloženi snažnom neprijatnom mirisu koji je kod njih izazvao mučninu – rekao je on i dodao da nadležni organi prate taj slučaj i da će javnost biti obaveštena.

 - Pre svega, u NIS-u ne postoji tehnologija koja zadovoljava evropske standarde, pa samim tim ne može ni da se pravi kvalitetno gorivo. Oni su, kada su kupovali kompaniju, obećavali bolju tehnologiju prerade, ali to se do danas nije dogodilo - tvrde radnici.

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije "Nafta", u razgovoru za "Alo!" potvrđuje da je problem u neusklađenim pravilnicima i ističe da je razlika pre svega u količini sumpora, koju sadrže NIS-ovi proizvodi, a koji je u Srbiji dozvoljen u većim količinama.

- Pravilnik prema kojem se proizvodi gorivo u našoj zemlji nije u skladu sa pravilnikom prema kojem se proizvodi u EU. U poslednje dve godine NIS jeste napravio pomak u preradi, ali i dalje se mazut prodaje kao ulje za loženje srednje S, dakle, sadrži srednji nivo sumpora. U Evropi nije dozvoljeno koristiti mazut sa većim procentom sumpora, što znači da ne možemo da ga izvezemo u EU, čak ni u Bosnu. Od sledeće godine mazut morati da bude bez sumpora. Pretpostavljam da će NIS ovaj nedostatak otkloniti prelaskom na proces duboke prerade, koji treba da se dogodi naredne godine - kaže on.

 Kakvog je kvaliteta goriva na NIS-ovim pumpama, možda najbolje pokazuje iskustvo vozača, koji tvrde, da kada rezervoar napune u nekoj od susednih zemalja, osećaju veliku razliku u vožnji, neki čak kažu da je razlika kao nebo i zemlja. 

- Na naše gorivo kola mnogo slabije idu, a mnogo više troše. Dakle, gorivo NIS-a je katastrofa. Sipam za hiljadarku, ode dok se okrenem. Na rezervoaru su mi izgorela creva, a automobil mi je star svega tri godine. Majstor kaže da je to zbog lošeg goriva - priča jedan taksista za naš list.

Borislav Tatić, predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije, kaže za “Alo!” da se jedino malo ozbiljnijim analizama može utvrditi tačan kvalitet goriva, a da potrošači zbog kvaliteta izbegavaju gorivo NIS-a.

Radnici nezadovoljni u rafineriji

Više od 200 zaposlenih u NIS-u traži povećanje plata i sistematizaciju radnih mesta sa povećanim rizikom.

- Oko 50 odsto zaposlenih je već četiri godine bez povećanja plata. To znači da su plate realno manje. Zatraženo je povećanje osnovne zarade bar za 10 odsto, što bi pokrilo inflaciju tokom ovih godina - kaže Božo Dostić, predsednik sindikata u Rafineriji nafte Pančevo.

 - Ono što izlazi sa sertifikatima zadovoljava naše propise i to je takvog kvaliteta kakvog jeste. Sada na žalost NIS-a, a na sreću potrošača postoje kompanije koje dovoze kvalitetnije gorivo na naše tržište. To su ozbiljne firme koji dopremaju u Srbiju gorivo istog kvaliteta kao što ga prodaju na Zapadu. Potrošači to prepoznaju i biraju gorivo ovih kompanija, a NIS-ovo izbegavaju jer je očigledno u proizvodnji zadržalo znatne količine sumpora - kaže on i ukazuje na incident o kojem pišu mediji ,gde se navodno od sumpora u rafineriji otrovalo 13 ljudi.

Podsetimo, prošlog četvrtka desio se kvar na jednom od postrojenja NIS-a u Rafineriji nafte Pančevo, a 13 radnika je zatražilo lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, mučnine i glavobolje. Još nema zvaničnog izveštaja, pre svega sa VMA, o eventualnim uzorcima koji su doveli do lošeg zdravstvenog stanja radnika. Problem je nastao u postrojenju u kojem se proizvodi sumpor, gde se neutrališu sve zagađujuće materije koje idu u vazduh.

NIS: Poštujemo sve standarde

Iz Kompanije NIS-a su za „Alo!“ rekli da poštuju sve standarde koje nalaže zakonodavstvo Republike Srbije, uključujući i propise koji regulišu nivo sadržaja sumpora u motornim gorivima.

- U Rafineriji nafte Pančevo NIS proizvodi i na benzinske stanice isporučuje dizel gorivo i benzine evro 5 kvaliteta sa sadržajem sumpora ispod 10 ppm-a mg/kg. U Rafineriji nafte Pančevo u toku je investicija u izgradnju kompleksa duboke prerade. U ovaj projekat će biti uloženo više od 300 miliona evra, a završetak radova predviđen je za treći kvartal 2019. Njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a će biti među najmodernijim u Evropi, pa će efikasnost prerade biti povećana sa sadašnjih 86 na 99,2 odsto - kažu u NIS-u.

 

Komentari (20)

Mile

24.04.2018 12:22

Ruska tehnologija je bez premca

Pile

24.04.2018 13:44

@Mile - A dok je bila srpska firma, gorivo ti je bilo dobrog kvaliteta?

Stojko

24.04.2018 12:27

Za Ladu i Moskvica je odlicno, Trabant malo slabije pali.

lala

24.04.2018 12:40

jutros u Austriji,cena dizela 1,15 eura.iz pravca Srbije za Austrijy mi uvek auto potrosi 10%vise goriva nego u suprotnom smeru.zato sada tocim u Madjarskoj

PETAR 1

24.04.2018 12:41

Ja sam ostao u kvaru posle tocenja goriva na NISu, ali ja i dalje mislim da je to antipropaganda protiv nase brrrrrace.

Gradjanin K

24.04.2018 12:58

Ovde je nazalost problem sto sve sto mediji pisu ostane u vazduhu,gorivo lose cena katastrofa,niko prstom ne mrda da popravi kvalitet i smanji cenu,u nasoj zemlji izgleda sve mora motkama,nema pametnih i sposobnih..

Jozef, isto K

24.04.2018 13:46

@Gradjanin K - Pretpostavljam da znate da vise od polovine cene goriva placate drzavi? Nema nis sa tim veze, tako da motke nosite pred vladu. A za kvalitet, mislite da je u regionu bolji? Ne bih sipao u bosni ni za 70% jeftinije!

Sit gluposti

24.04.2018 13:53

Nego, koliko ono država uzima za akcizu?

Mare

24.04.2018 14:09

Kad se popale ovi natovci i LGTP pripadnici (jer je u Rusiji zabranjena gej parada u narednih 100 godina) pa po Rusiji malo im fali.

Sojic

24.04.2018 14:14

Verujte Vucicu

Vuki

24.04.2018 14:41

Ovde voze polovne kante, pa im krivo gorivo..

sokan

24.04.2018 15:18

Meni je na primer stradala lamda sonda posle dva uzastopna sipanja na OMV pumpi . Sipam iskljucivo na Nis-ovim pumpama a sto se kvalitete tice nislim da je kod nas svuda los benzin bez obzira koja je pumpa u pitanju

XXL

24.04.2018 15:33

Moj od milošte zvani autić je starija generacija pa je navikao na - brlju. Čak mu i prija (NIS-ovo drive 100 koje mu redovno točim jer na drugo neće da ide).

Pera

24.04.2018 15:47

Konkretan primer. Volvo v40 2000 cm 100 kw . Ovde mi trosi 13-14 litara u gradu. na otvorenom 10- 11. Ovo je sve sa klimom. U Svajcarskoj i Grckoj mi trosi na otvorenom sa klimom na brzini 160-180 za neverovati 12-13. I ko je ovde lud

Opel

24.04.2018 20:39

Tankovao sam dvaput sad na NIS-ovoj pumpi i začepio filtere ...moram sutra kod majstora ...lukoil većne sipam davno a sad ni na nis-ovim pumpama

Goran

25.04.2018 07:44

@Opel - Sipam na Lukoil pumpi ekto plus to gorivo je iz uvoza na jedan rezervoar pređem 100km više nego kad sipam na Nis pumpi.Pogotovokad vozm van grada ta razlika je daleko veća.Testirao sam više puta i imam nov auto.

nedjo

24.04.2018 21:23

mi verujemo našem precedniku,on se bori za nas ,on ne jede niti spava da bi nama bilo bolje

miki

24.04.2018 22:36

a imaju i kao g-drive evro dizel po pet dinara skuplji. mesecima trube o kontroli kvaliteta goriva i stalnom inspekcijskom nadzoru, a sta je sada ovo. najbolje da kupimo konje i zaprege, jer ko vozi auto u Bg deru mu kozu sa ledja na svakom koraku.

SSS

24.04.2018 22:42

Gorivo i nije toliko lose, ali cena bruka i sramota....stavite ga na 200 da ne cinculirate svakodnevno po 0,5 kao niko nije primetio.....strasno....

Delic Tahir

25.04.2018 01:05

Sipam od kako je poceo ultra dizel , I nije bio nesto posebno Ali se razlikovao od obicnog dizela ,a sad gdrive dizel je pobedio ,ne znam da li ce biti bolji ,a sad za sad prekida,auto vuce pa kida ,samo napred Nis najbolji si . . Bivsi radnik,a vas veran kupac Tahir delic . .