Smeta mu gradska buka: Nikola Kojo
Goran Srdanov
Smeta mu gradska buka: Nikola Kojo

Goran Srdanov

Nikola Kojo, Foto: Goran Srdanov

"Kada više nemate kud morate da budete kreativni. Očajanje vodi ili plakanju ili zafrkavanju na temu. To zafrkavanje je spas", rekao je Romčević na današnjoj konferenciji za novinare i objasnio da ga je u pisanju scenarija vodila "kreativna osvetoljubivost".

On je precizirao da se ovaj film može podvesti i pod dokumentaristiku, jer su se mnogi dijalozi njega i Nikole Koje preko Vibera našli u scenariju.

"Imam u sebi dovoljno opšteg jada, ali sam i dovoljno mator da se tome smejuljim", istakao je Romčević.

On je naglasio da mu je uvek dirljiv neizlečivi entuzijazam glumaca koji uvek hrle ka katastrofi i da je njegov scenario zapravo u slavu tog glumačkog entuzijazma.

On je primetio da se pozicija glumaca nije promenila od antičkog doba i da je percepcija glume kao glamuroznog posla takođe deo te iste glume.

Kojo, koji prvi put režira, kaže da je na tom mestu trebalo da bude Goran Gajić, ali je on preuzeo taj posao kao idejni tvorac projekta nakon što je Gajiću iskrsao posao u Americi.

"Stado je metafora za nas glumce, ali i za čitav narod i ukazuje na to kako srljamo u životu i ne branimo se od prepreka što je karakteristika ovaca", objasnio je Kojo i najavio da će film da otvori mnoga pitanja, pa i sama žanrovska odrednica "satirična komedija" ukazuje na to da će ona "gađati" u mnogo toga.

U velikoj glumačkoj ekipi, pored Koje, su i Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Srđan Timarov, Branislav Trifunović, Marko Gvero, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Hristina Popović, Petar Strugar i drugi.

Na pitanje novinara zašto u ekipi nije Srđan Žika Todorović, iako je najavljivano da će igrati u filmu, Kojo je objasnio da se nije pronašao ni u jednoj ulozi.

Cvijanović je primetio da u ovom "divnom malom filmu" kao da je preslikan "njihov život" i on očekuje da će "Stado" biti uspešna komedija pošto nema nijednog glumca koji je igrao u najgledanijim komedijama poslednjih 20 godina, a da nije angažovan u ovom ostvarenju.

Šušljik, koji u filmu izgovara samo "da", kaže da je za glumca specifično zadovoljstvo traženje izraza bez reči.

"Zahvalan sam na ovoj vrsti minijature i nadam se da ću dovoljno ozbiljno da variram to 'da'", dodao je glumac.

Trivalić je rekla da, iako dugo živi u inostranstvu, tiče je se sve što se dešava u vezi glumačke profesije i da joj je zbog toga drago što učestvuje u filmu "Stado", a posebno se raduje saradnji sa Natašom Ninković.

Gvero je primetio da svi mi dugo već živimo satiričnu komediju pa je zbog toga "Stado" zapravo "skriptovani rijaliti", a Đuričko je izrazio zadovoljstvo što je deo "Kojinog juriša", te mu nije uopšte bitno koju ulogu igra.

Predviđeno je da snimanje traje do sredine avgusta, premijera je planirana za 24. novembar, a Kojo je rekao da je to deo većeg projekta "Klasa" koji bi trebalo da ima između 40 i 60 epizoda.

 

Komentari (1)

Nata

01.07.2016 06:56

Очекујем културно остварење без гомиле ружних псовки које су, нажалост, темељ српске кинематографије последњих 25 година.