milosevic
a. dimitrijevic
milosevic

a. dimitrijevic

Gađa pravo u centar - Savo Milošević, Foto: A. Dimitrijević

Fudbalska euforija koja je zahvatila Srbiju zbog plasmana nacionalnog tima na Mondijal i velikih evropskih uspeha Partizana i Srbije neće dugo trajati ako se klubovi hitno ne privatizuju.

O problemima koji stoje na tom putu i nemogućnosti normalnog sprovođenja privatizacije u intervjuu za „Alo!“ govori Savo Milošević, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Da li se sećate uspešnije godine za srpski fudbal od 2017?

- Rezultatski gledano, ovo je najuspešnija godina otkad se Srbija takmiči kao samostalna država. Reprezentacija je otišla na Mondijal, a Partizan i Crvena zvezda zimuju u Evropi. Ova tri uspeha će zbirno doneti mnogo miliona srpskom fudbalu, koji su mu potrebni, i samo je važno pametno ih iskoristiti do privatizacije - kaže Milošević.

Zdrav čovek je bogat čovek

Šta očekujete u 2018. godini?

- Imam 44 godine i na mnoge stvari sada gledam dosta drugačije. Shvatio sam da je zdravlje najvažnije jer bogat je onaj ko je zdrav. Zato svima, pa i sebi, želim samo mnogo zdravlja, a sve drugo će doći - kaže Milošević.

Znači, zagovornik ste privatizacije?

- Trenutno odsustvo rešenja je gore od bilo čega. Ako mene pitate, još nije izmišljen bolji model od privatizacije. Ne može se samo čekati pomoć države, već se mora uraditi nešto konkretno da se reši dugoročno finansiranje sportskih klubova, od kojih je većina u blokadi i pred bankrotom. Čukarički i Vožodavac su pravi primer kako to treba da izgleda.

partizan -zvezda

epa /andrej cukić

Načekaće se do privatizacije -Danilo Pantić i Slavoljub Srnić u duelu, Foto: epa /andrej cukić

Može li se isti model primeniti na sve klubove?

- Kada pričam o privatizaciji, govorim o svim klubovima osim o Partizanu, Crvenoj zvezdi i, možda, Vojvodini. Oni će biti posebno tretirani, kao klubovi od nacionalnog interesa. I tvrdim da je njihova privatizacija apsolutno nemoguća dok se ne reši status navijača.

Fudbal mora da pomogne košarci

Kako gledate na loše odnose Fudbalskog i Košarkaškog kluba Partizan?

- Godinama je to bila praksa, čak su to radili i neki predsednici fudbalskog kluba s kojima nisam bio u dobrim odnosima i zbog toga sam ih uvek hvalio. Zašto to sada nije tako, moraćete da pitate čelnike fudbalskog kluba, a ja mislim da to nije normalno - kaže Milošević.

Kako to mislite?

- Znam da će mi mnogi opet to zameriti, ali u ovakvom stanju, gde se navijači bave politikom kluba, ne da niko normalan neće dati 100 miliona za klub, već neće dati ni jedan jedini evro! Pričam ovo već 15-20 godina i verovatno zato nikada nisam radio u Partizanu, a i ne moram do kraja života. Meni jednostavno nije logično da ljudi koji nemaju veze s fudbalom, osim što navijaju, odlučuju o potezima kluba. To je isto kao da ja idem na Prirodno-matematički fakultet i tamo nešto pametujem. Besmisleno - naglašava Milošević.

Komentari (5)

mili

26.12.2017 22:57

Zasto se izbegava rec stecaj, pa iz toga ili preporod ili gasenje?

gorgonzola

26.12.2017 23:50

Šta se on uzbuđuje zbog naših prvoligaša, eno mu u njegovoj bosni boljih pa nek se lepo vrati u svoju domovinu i svima bolje.

Ja

27.12.2017 08:30

@gorgonzola - Nisi fer, u najmanju ruku..!

Mix

27.12.2017 06:26

Za PC, FKCZ i Vojvodinu je najboljie da se donese poseban, lex specialis zakon koji ce vaziti samo za njih. Najbrzi put je upravo taj a sastojao bi se u tome da se po tome zakonu osnuju posebne korporacije koje bi sakupile novac od igraca, navijaca i ostalih vlasnika kapitala i tako otkupili klub. NAravno,moraju se doneti prateci propisi ko i kako bi mogao uci u privatizacioni postupak, kao i propisi o upravljanju firmom i o upotrebi tog kapitala.Nema boljeg modela od korporativnog.

mile sa prirodno matematičkog

27.12.2017 07:03

medijska blokada domaćeg fudbala,istupanje iz uefa na par godina i isfiltriraće se kako navijači,tako i kriminal!