Devojčica spava na ulici u Novom Pazaru
Facebook
Devojčica spava na ulici u Novom Pazaru

Facebook

Devojčica spava na ulici u Novom Pazaru, Foto: Facebook

 

Devojčica Tina (6) čija je slika kako spava na trotoaru jedne novopazarske ulice uznemirila javnost i izazvala burne rekacije na društvenim mrežama, više se ne pojavljuje na toj lokaciji, niti su je socijalni radnici i policija pronašli.

Tragom objavljene potresne fotografije na lokalnim portalima koji su pisali da Tina spava pod vedrim nebom otkako joj je umrla majka, uputili smo se ka Ulici 7. jula, ali smo na trotoaru zatekli samo ćebe u koje se devojčica umotavala kako bi prenoćila prve prohladne septembarske noći.

ćebe i dalje stoji

N. Kočović

Ćebe i dalje stoji na mestu gde je spavala, Foto: N. Kočović

 

Komšije i prodavci u okolnim radnjama tvrde da nisu ni znali da devojčica tu provodi noći i da su preko društvenih mreža saznali šta se dešava.

- Radim od osam do osam i preko dana je zaista nisam video. Čuo sam da je tu prespavala nekoliko noći, da je dolazila kasno uveče i odlazila rano ujutru, pre nego sam ja otvarao radnju. Valjda ju je jedna komšinica, koja je krenula na posao ujutru, videla kako spava, probudila i dala joj nešto hrane. Tužno, zaista – priča radnik prodavnice čiji izlog gleda ka trotoaru sa ćebetom.

 

Na lice mesta izlazili su i socijalni radnici, kao i policija. Bili su i preko dana, ali i uveče nekoliko sati, u nadi da će opet dođi da spava, ali se Tina nije pojavila.

- Centar za socijalni rad je preduzeo i preduzima sve mere u vezi tog slučaja – jedini je komentar direktora te ustanove Adnana Dizdarevića, kada smo ga pozvali i pokušali da saznamo šta je Centar uradio kako bi pomogao devojčici.

Devojčica spava na ilici

facebook

Devojčica spava na ilici, Foto: facebook

 

Inače, Tina je dobro poznata Novopazarcima i većina ju je makar jednom srela na ulici ili videla kako slepog čoveka, za kojeg tvrdi da joj je otac, vodi između stolova letnjih bašti u centru grada kako bi prosili.

- Viđali smo je i na crnogorskom primorju kako sama prosi ili u društvu tog čoveka koji kaže da je slep. Da li je zaista tako ili varaju ljude, što mnogi kažu, ne znam i nije opravdanje da se ništa ne preduzme i da jedno dete spava na ulici, pogotovo sada kada su noći hladne – priča Novopazarac koji je Tini nekoliko puta udelio po neki dinar.

Primer Tine, sa nepoznatim prezimenom, nije usamljen slučaj romske dece koja prose, žive i spavaju pod otvorenim nebom u Novom Pazaru.

Svako ko je barem jednom u gluvo doba noći prošao pešačkom zonom u Novom Pazaru, pasažom Lučne zgrade ili se našao u blizini autobuske stanice mogao je videti decu kako spavaju, često bez ikakvog pokrivača i sa kartonom ispod njih.

- Radi se o deci iz romskog naselja Blaževo koja, nakon celodnevnog prosjačenja, uveče ne mogu da odu do nekoliko kilometara udaljenih kuća već noć provedu u gradu, spavajući na otvorenom, u nekim prolazima ili ulazima – priča Blicov izvor iz policije.

Komentari (3)

neko

20.09.2016 16:43

Dusa me boli, i pitam se zasto? Zasto neka deca imaju u izobilju sve, a neka ni ono najosnovnije, krov nad glavom, jesti normalno, ziveti jednim normalnim zivotom, to je tesko, ali koga briga??? Koga?

Puritanac

20.09.2016 17:45

Ako Socijalne sluzbe i Policija nisu u stanju da pronadju sestogodisnje dete kako da ocekujemo da urade i rese neke komplikovanije stvari.Drzava i njene sluzbe su najveci krivci sto se o''deci ulice'' kojih ima u svakom gradu ne vodi bas nikakva briga.To sto ta deca jos pri rodjenju budu osudjena na takvu sudbinu i takav nacin zivota ne znaci da Drzava nema obavezu da barem pokusa da im pruzi sansu za dostojanstven zivot.U celoj toj pretuznoj prici ta deca su najvece zrtve i gubitnici.

momazver

21.09.2016 06:24

Rahmetli Adnane,CEO Novi Pazar ju je video i zna,a ti - ne! Sad ne možeš da je nadješ....Pa *spasili* su je oni koji od toga žive! Bitno je samo da Novi Pazar NEMA NI JEDNU lokaciju u gradu punom PREBOGATIH/na razne načine/ privrednika i verskih objekata,za takve socijalne slučajeve,od kojih evidentno okrećete glavu...a Pazar ih je pu n.Prosjače i kradu..i kada ih *navatate*,zbog toga što nemate mesta za brigu i smeštaj,šaljete ih širom Srbije! Brigo moja predji na drugoga...rahmetli Adnane!