Automatizovani javni toaleti u Beogradu
Alo!/Nenad Vujanović
Automatizovani javni toaleti u Beogradu

Alo!/Nenad Vujanović

Automatizovani javni toaleti u Beogradu, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Ako ste jedan od onih čija noga nikad ne bi kročila u javni toalet, bilo zbog izgleda, neprijatnih mirisa, bilo zbog straha od infekcije, možete da odahnete. U Beogradu su nedavno otvorena četiri „hajtek” toaleta, za čije korišćenje nije potreban dubok udisaj i izbegavanje kontakta sa kvakama.

Na četiri lokacije: u Pionirskom, Topčiderskom i parku Ušće, kao i na Zemunskom keju postavljene su sive kućice, kako su i naši sugrađani posvedočili, nalik na NLO, a ništa drugačije nije ni unutra. U tim toaletima sve je automatizovano, što može zbuniti korisnika.

- Kućice su kao iz filmova o vanzemaljcima. Sa jedne strane sam znatiželjan kako to sve izgleda, a sa druge mi je malo i neprijatno jer ne znam šta da očekujem i da li ću se snaći - ispričao nam je jedan mladić koga smo zatekli ispred toaleta.

Izlaz u slučaju opasnosti

Korišćenje toaleta je besplatno, a radno vreme mu je od šest do 22 časa. Uputstva su na srpskom, engleskom, ruskom i kineskom jeziku. Važna informacija jeste da u toaletu postoji taster za izlaz u slučaju opasnosti.

Zato je ekipa „Alo!“ proverila kako izgleda boravak u jednom novom toaletu, a evo šta je sve potrebno da znate.

Zeleno svetlo

Prvo šta treba znate jeste da na ulazu postoje četiri lampice. Žuta označava da neko već koristi toalet, a zelena da je slobodan za korišćenje. Ako je upaljena plava lampica, u toku je pranje toaleta, dok crvena lampica označava da toalet nije u funkciji.

Higijena

Pored ulaznih vrata nalazi se i kratko uputstvo, u kojem se navodi da toalet u isto vreme ne može da koristi više osoba, osim u slučajevima kada je druga osoba pratilac deteta ili hendikepirane osobe. Takođe, piše i da se WC šolja i pod automatski peru, dezinfikuju i suše posle svake upotrebe.

Vreme zadržavanja

Automatizovani javni toaleti u Beogradu

Alo!/Nenad Vujanović

Automatizovani javni toaleti u Beogradu, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Za nekoga ko koristi taj toalet prvi put informacije mogu da budu pomalo zbunjujuće, a dodatni stres može predstavljati činjenica da maksimalno zadržavanje iznosi 20 minuta i da se nakon toga vrata sama otvaraju. Doduše, korisnik će dobiti govornu informaciju o tome dva minuta pre isteka roka, ali ipak vodite računa!

Redosled

Kada uđete u toalet, prvo će vam se obratiti automatski muževni glas. Ukoliko želite da vas glas vodi sve vreme, potrebno je da pritiskom na taster izaberete tu opciju. Iznad toalet šolje postoje dve opcije puštanja vode: „jako ispiranje” i „slabije ispiranje”. U zavisnosti od toga šta izaberete, pametni toalet će kada izađete šolju oprati onako kako ste naručili.
Problem možete imati sa pranjem ruku, jer ukoliko ne shvatite kako funkcioniše sistem, može vam se desiti da propustite vreme predviđeno za sapun. U tom slučaju možete ili da ruke operete samo vodom ili da čekate dok voda ne prestane da curi i nakon nekog vremena ponovo uzmete sapun.
Kada završite sa korišćenjem toaleta, sve što treba da uradite jeste da pritisnete taster za izlaz. Toalet se nakon toga automatski zatvara i čisti, nakon čega je spreman je za narednu upotrebu.

Uputstvo

1. Uđite kad zasvetli zelena lampica

2. Upotrebite toalet

3. Izaberite opciju ispiranja

4. Postavite ruke ispod sapuna

5. Postavite ruke ispod česme

6. Postavite ruke ispod sušača

7. Pritisnite taster za izlaz

 

Komentari (6)

Megi

11.04.2018 00:44

Dugo ce nam biti u funkciji, kao fontana i sve ostalo.

Bob

11.04.2018 07:44

@Megi - Pohvali nesto,nemoj samo omalovazavati.

Delija iz Valjeva

11.04.2018 05:03

A koliko kosta to zadovoljstvo,ili je za dz???

nedjo

11.04.2018 13:34

jel ume taj wc sam da korisniku opere ili obriše pozadinu?

Dezan

11.04.2018 16:14

Uskoro ce se huligani potruditi da toaleti vise ne budu u funkciji...Ovakve stvari nisu za nas, shvatite to....

Zeka

11.04.2018 17:03

Upišah se ja, dok sve se to ispere i samosredi !