Plaža More Sunčanje Godišnji odmor Letovanje
Shutterstock
Letovanje plaža

Mitar Mitrović

Ilustracija: Mitar Mitrović

To u praksi znači da ćete platiti svaki pregled ili, daleko bilo, intervenciju, ako vam je život bio ugrožen, ukoliko nemate privatno osiguranje. Taj novac nećete moći da refundirate u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

“Alo!” je istražio kako ipak možete da povratite te, ne baš male, troškove ako ste bili u Grčkoj, ali i svim drugim zemljama sa kojima nemamo Međunarodni sporazum.

Verica Lazić, direktorka RFZO, otkriva za “Alo!” da je sve što je neophodno našim građanima u zemljama koje ne pokriva Sporazum - “potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu”, odnosno obrazac 03-12.

- Nju svaki naš osiguranik može besplatno da dobije u svojoj nadležnoj filijali RFZO. Izdaje se najduže za period do 90 dana, od dana izdavanja. Ukoliko mu tokom boravka u inostranstvu bude bila pružena hitna zdravstvena usluga i naplaćena, po povratku u zemlju, osiguranik podnosi našoj direkciji zahtev za naknadu troškova - obajšnjava ona i dodaje da je uz taj zahtev potrebno da građanin priloži i fotokopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj je lečen, kao i originalni račun, odnosno dokaz da su zdravstvene usluge plaćene.

- Ukoliko osiguranik pre svog puta nije pribavio “obrazac 03-12”, a platio je troškove hitnog lečenja u zemlji sa kojom nije zaključen Međunarodni sporazum, onda on nema pravo na naknadu troškova lečenja - navodi Verica Lazić.

Ona ističe da svi osiguranici tokom turističkog boravka u inostranstvu imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret RFZO samo u slučaju hitne medicinske pomoći, kako bi se otklonila neposredna opasnost po njihov život i zdravlje.

- Kako ne bi bilo dileme, sa ovim zemljama imamo Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju: Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom, Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Nemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Bugarskom, Slovenijom i Turskom. Građani koji kreću tamo trebalo bi prethodno da posete svoje filijale RFZO kako bi uzeli neophodnu dokumentaciju o zdravstvenom osiguranju - završila je ona.