Uragan Metju
Tanjug/AP
Uragan Metju

Tanjug/AP

Uragan Metju, Foto: Tanjug/AP

Meteorološka služba SAD, odnosno njen Nacionalni centar za praćanje uragana u Majamiju - koji su odredili i ime "Metju" aktuelnom i razornom uraganu, moraće da uskoro donese odluku o "penzionisanju" tog imena.

Praksa je, još od kraja sedamdestih godina prošlog veka, da se uraganima daju, uglavnom ženska imena, a oduzimaju se posle velike štete koju uragan načini.

"Penzionisanju" imena uragana se pribeglo jer bi njihovo ponavljanje moglo da izazove negativne reakcije javnosti i da prouzrokuje paniku.

Pored Metjua, jednog od retkih muških imena za uragane, iza kojeg je dosad blizu 900 ljudskih žrtava, penzionisani uragani su nosili imena Ketrin do 2005, a Endrju, je npr. ime izgubio posle 1992. godine.

Meteorolizi su tradiciju ženskih imena za katastrofalnu pojavu – uragane, nastavili na osnovu prakse koju su započeli marinci u Drugom svetskom ratu.

Uglavnom kad se istroše sva lepa imena, među kojima je i dalje više ženskih a mnogo manje muških imena, uragani će biti imenovani slovima grčkog alfabeta.