Dafina Milanović
Printscreen
Dafina Milanović

Printscreen

Dafina Milanović, Foto: Printscreen

Ovo je Dafina Milanović, nekadašnja vlasnica Dafiment banke, rekla u poverenju beogradskom novinaru neposredno posle porodične tragedije 1992. godine, kada su, kako je tada saopšteno, u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj poginuli njen suprug Dragan, sin Živko i ćerka Ljiljana.

Prošlo je 25 godina od ovog misterioznog događaja, a ni dan danas nije jasno šta se zapravo dogovilo na auto-putu u Mađarskoj 2. jula 1992, kada je automobil porodice Milanović sleteo s puta. Još uvek postoji nekoliko verzija ovog događaja, a jedan od njih je da je Dafina zapravo lažirala pogibiju njenih najbližih kako bi ih zaštitila od pretnji ubistvom, jer se već tada nazirala propast njene banke.

Sve inscenirano

U pitanju su bile stotine miliona maraka, kao i umešanost moćnih i uticajnih ljudi iz državnog vrha koji su učestvovali u pljačku fantomske banke zajedno sa Dafinom, koju su tada nazivali bankarkom Slobodana Miloševića.

Tajna služba izazvala udes

Božo Spasić, nekadašnji pripadnik Državne bezbednosti, kaže za Kurir da je Dafina imala bliske veze sa tajnim službama i da su one najverovatnije izazvale saobraćajnu saobraćajku u Mađarskoj. -Moguće je da je tajna služba naredila da se automobil s njenom porodicom zaustavi i pretrese na granici i da su tom prilikom izazvali kvar na vozilu i oni su svi poginuli. Službama je lakše da ovakve akcije izvedu u inostrastvu i tako "operu ruke" - kaže Spasić.

 Novinar Branislav Krivokapić nedavno je za Njuzvik pisao o susretu sa Dafinom 1997. godine i nikad neobjavljene intervjue od pre dve decenije. On je bio šokiran rečima vlasnice Dafiment banke.

-Iako pre sahrane, pet godina ranije, u kapeli zaklela nad sandukom sina Živka, Dafina mi je u jednom trenutku prišla i da ne čuju prisutni šapnula: "Oni su živi, samo ne smeju da se vrate u Srbiju" - napisao je Krivokapić.

Sloba je kriv

Sagovornik, u to vreme blizak tajnim službama, kaže da se Dafina nakon tragedije koja ju zadesila ponašala snireno i opušteno.

-Ostala je bez muža, ćerke i sina, ali je veoma brzo nastavila da radi, pa čak i da se pojavljuje i na prijemima i proslavama, oblačila se normalno. U to vreme imala je ogroman novac i bila je veoma moćna, pa nije bio problem da čak i na o0vakav način, insceniranom nesrećom skloni porodicu na tajnu lokaciju i promeni joj identitet. U maju te godine situacija u vezi sa bankom bila je dramatična i ona je znala šta može da joj se dogodi. Najviše je strahovala da joj ne otmu ili likviiraju muža i decu - kaže sagovornik.

U prilog ovoj verziji ide i izjava njenog brata Dobrice.

- Meni vlast nije dozvolila da identifikujem zeta i Dafininu decu. Uhapšen sam u Subotici ui vraćen u Beograd, a majci Milanki lica i tela nikad nisu pokazana - rekao je svojevremeno Dobrica.

Dafina je kasnije optužila Slobodana Miloševića za smrt porodice. Posle propasti banke, jedno vreme živela je u inostrastvu, a 2008. preminula je od raka.

Porodica ubijena zbog hrvata?

Tezu da je porodica Dafina Milanović zapravo ubijena zbog njene saradnje s Hrvatima potkrepio je profesor Kostadin Pušara, stručnjak za finansije, koga je država Srbija angažovala za kontrolora poslovanja Dafiment banke. Pušara je ispričao da je Dafina u to vreme isporučila 50 miliona maraka hrvatskom generalu Vladimiru Zagorcu i njegovoj firmi koja se bavila trgovinom oružja.
- Ona je našla zaštitu kod Tuđmana i njegovog generala Zagorca. Rezultat tog dila bilo je ti što su se Hrvati naoružali koristeći opljačkani srpski novac, a svi Dafinini najbliži saradnici, njih pertnaestak, uključujući i njenog supruga, ubijeni su. To je moj nepobitan zaključak - isprčao je Pušara za Ekspres.
- I onda njena porodica, koja je poginula u saobraćajki, nosila novac sa sobom. Mislim da su oni faktički ubijenida bi se sakrila ta količina novca i da bi se ta saradnja prekinula - rekao je Pušara.

 

 

Komentari (5)

Kolporter

16.05.2017 23:32

Opet neka zavera,istina je lažna a nečiji džepovi puni.

Strahinja

16.05.2017 23:50

Ti isti politicari kriminalci i njihovi brabonjci su i danas na vlasti,Da je Dafina ziva Dacic i Palma bi je posecivali a Vucic ljubio ruke kao Ceci pre mesec dana

Banka i Dafina plus Jezda

17.05.2017 08:02

Političke banke smišljene za bogatstvo odredjene kategorije ljudi. Baš bankari tj.radnici državnih banaka bili su klijenti pomenutih. U Šumicama i Čumičevom sokačetu se kupovale i prodavle devize a potom, nakon 24 sata ulagale kod Dafine i Jezde! Bile su to prljave i najprljavije igre a zatim je došao Dinkic i dovršio posao.

deda

17.05.2017 08:32

Jedno je tačno, narodu je na fin i kulturno bezobrazan način uzete pare

suzana

17.05.2017 10:09

@deda - Ništa nije uzeto, sami su se polakomili za nenormalno visoke kamate i sami čekali u redopvima da daju pare. što tražili to i dobili