Katalonija Zastava Katalonije
Profimedia
Katalonija Zastava Katalonije

Profimedia

Katalonija, Foto: Profimedia

"Potpuno mi je jasno da oni koje ja predstavljam neće prihvatiti nijedan drugi scenario koji nije proglašenje nezavisnosti i proglašenje katalonske republike", rekao je Benet Saleljas za AP.

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon planira da se u utorak uveče obrati katalonskom parlamentu na sednici za koju neki kažu da je zamišljena kao prilika za proglašenje nezavisnosti tog severoistočnog regiona od 7,5 miliona ljudi, premda neki tvrde da će sednica biti samo simbolična.

Saleljas navodi da će sednica parlamenta u Barseloni biti "akt suvereniteta" kojim se "politički subjekat koji se zove Katalonija odlučuje na samoopredeljenje i sebe proglašava republikom".

On je, takođe, rekao da su potezi banaka i multinacionalnih kompanija tokom prošle nedelje, u cilju premeštanja sedišta van Katalonije zbog političke neizvesnosti, "apsolutno sramni" i da predstavljaju "ucenu zbog odluke katalonskog naroda".

Ranije danas, lider španske opozicione Socijalističke partije Pedro Sančes pozvao je katalonskog lidera Pudždemona, nakon njegove izjave da će formalno proglasiti nezavisnost Katalonije za nekoliko dana, da "sve zaustavi".

"Ako nas gledaš, ako naš slušaš - zaustavi sve i nemoj unilateralno proglašavati nezavisnost", rekao je Sančes novinarima u Barseloni, preneo je AFP.

On je rekao da će njegova stranka podržati akciju španske države, ukoliko Katalonija u utorak jednoglasno proglasi nezavisnost.

Rojters je, takođe, preneo da socijalisti ne očekuju da će se u utorak u katalonskom parlamentu glasati o proglašenju nezavisnosti.