Dželat Vešanje
Profimedia
Dželat Vešanje

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Ovo pitanje svako je sebi postavio više puta. Kao odgovor obično se nameću reči upućene dragim osobama, žaljenje zbog stvari koje nismo uradili, kajanje zbog grešaka iz prošlosti ili nešto slično tome.

Ali postoje i izuzeci zbog kojih se normalnoj osobi nakostreši svaka dlaka na telu.

Predstavljamo vam neke od tih izjava.

Poslednja komanda

Mišel Nej, poznatiji kao Maršal Nej, bio je francuski vojnik u vreme revolucionarnih i Napoleonovih ratova.

Nakon što je Napoleon drugi put svrgnut i poslat u egzil, Nej je uuhapšen i na vojnom sudu osuđen na smrt.

Pred streljačkim vodom je odbio da nosi povez preko očiju, a poslednja želja bila mu je da komanduje svojim streljanjem.

Nejeve poslednje reči bile su:

"Vojnici, kada vam budem da komandu da pucate, pucajte pravo u moje srce. Čekajte naredbu. Biće to moja poslednja naredba. Protestujem protiv moje osude. Borio sam se u stotinama bitaka za Francusku, a ne protiv nje... Vojnici, paljba!"

Slogan

Osuđenik Geri Gilmor iz Jute zahtevao je da dobije smrtnu kaznu. Tokom leta 1976. ubio je dvoje ljudi. Porota je jednoglasno predložila smrtnu kaznu, a Juta je imala dva načina izvršenja - vešanje i streljanje.

Egzekucija je izvršena 17. januara 1977. u 8.07 sati pred streljačkim vodom u državnom zatvoru Drejper u Juti. Prethodnu noć Gilmore je zahtevao da provede s prijateljima. Serviran mu je poslednji obrok, a njegov ujak je uspeo da prošvercuje i flašu od pola litre viskija.

Ujutru je prebačen u deo zatvora za izvršenje smrtnih kazni. Vezan je za sotlicu, iza koje su se nalazili džakovi sa peskom. Petorica lokalnih policajaca bili su u streljačkom vodu.

Kada su ga upitali za poslednje reči, kratko je prozbori:

"Uradimo to!"

Interesantno je da je Gilmor kasnije postao svojevrsna kulturna ikona. Bio je inspiracija za pesmu “Bring Up the Night” čuvenog benda "Police", Džeku Nikolsonu za ulogu u filmu "Poštar uvek zvoni dva puta", Zajnfeldu, Rozeni Bar i drugima.

Ipak, najpoznatija je varijacija njegovih poslednjih reči, koja je postala slogan čuvene kompanije za proizvodnju sportskih artikala. U njihovoj verziji umesto originali Gilmorov "Let’s Do It" prepravljen je u "Just Do It".

Krompirići

Pomfrit

Shutterstock

Pomfrit, Foto: Shutterstock

Džejms D. Frenč bio je na doživotnoj robiji zbog ubistva motocikliste koji ga je povezao dok je stopirao. Nije imao hrabrosti da izvrši smaoubistvo, pa je ubio cimera ne bi li naterao državu da ga osudi na smrtnu kaznu.

I uspeo je u tome.

Frenč je osuđen na električnu stolicu, a kada su ga pitali koje su mu poslednje reči, rekao je:

"Kako vam ovo zvuči kao naslov? 'Pomfrit!'"

U pitanju je igra reči, pošto je Frenč (eng. French) osuđen da na električnoj stolici bude "spržen" (eng Fried). Kombinacijom tih reči dobija se engleski izraz za pomfrit - French Fries.

Nada umire poslednja

Dejvid Metjuz osuđen je na msrtnu kaznu jer je ubio čoveka kojem je pljačkao kuću.
Metjuzu je izvršenje smrtne kazne ubrizgavanjem smrtonosne injekcije tri puta odlagano, pošto je tadašnji guverner dva puta davao šansu njegovoj odbrani da pokuša da pronađe dokaze koji bi ga oslobodili.

Kada je na red došao treći pokušaj egzekucije, Metjuz je pogledao ka članovima svoje porodice koji su sedeli u publici i rekao:

"Mislim da je guvernerov telefon u kvaru. Još nije nazvao!"

Da se ne lažemo

Džimi L. Glas skončao je život u zatvoru u LUjzijani. Ostao je upamćen ne po zločinu koji je počinio, već po peticiji koja je stigla do Vrhovnog suda SAD.

Pre nego što je osuđen na smrtnu kaznu Glas je već imao dosije. Pobegao je 1982. iz zatvora sa cimerom Džimijem Vingom. Tokom boravka na slobodi ubili su jedan bračni par. Sin ubijenih bio je zet sudije Apelacionog suda Lujzijane, koji je odbio da ih pomiluje.

Obojica su osuđeni na električnu stolicu.

Zbog sudije je pokrenuta peticija, ali je Vrhovni sud glasao 5:4 protiv pomilovanja.

Glas je pogubljen 12. juna 1987. godine, a Vingo četiri dana kasnije.

Kada su ga pitali koje su mu poslednje reči pre izvršenja smrtne kazne, Glas je kratko odgovorio:

"Radije bih da sam na pecanju."

Džentlmen

Jabuka

Shutterstock

Jabuka, Foto: Shutterstock

Džordž Eplosuđen je u Njurjoku 1928. Godine na električnu stolicu zbog ubistva.

Ono što je poslednje izgovorio ostalo je upamćeno zbog igre reči, pošto Epl na engleskom znači jabuka:

“Pa, gospodo, sada ćete videti pečenu jabuku.”

Dubler

Vinsent Gutierez smaknut je smrtonosnom injekcijom jer je prilikom otmice automobile ubio jednog 40-godišnjaka.

Gutijerez je bolovao od bipolarnog poremećaja, a poslednje reči bile su mu poetične:

“Da, voleo bih svima da kažem da mi je žao zbog situacije koja se desila. Moja greška – svako je ovde zbog toga što se desilo. Želeo bih da se zahvalim svima koji su bili uz mene ovih godina. Maloj deci s druge strane mora – ona su me promenila. Sestri Doris, mami, braći, sestri, ocu; sve vas volim. Brate… Gde je dubler kada ti je najpotrebniji? Gospod je moj život i spasenje, ne plašim se ničega”.

Smrt sa stilom

Marija Antoaneta pogubljena je giljotinom 16. oktobra 1793. godine. Na oproštaj od kraljice došle su hiljade ljudi koji su posmatrali njenu vožnju Parizom na mesto egzekucije.

Iako suočena s neizbežnim krajem, Marija Antoaneta nije izgubila svoj integritet I ostala je smirena do samog kraja.

Njene poslednje reči upućene su dželatu Anriju Sansonu, kojem je slučajno zgazila na nogu dok se penjala ka gubilištu:

“Izvinite gospodine, nisam želela to da uradim.”