Zemlja, svemir
Profimedia.rs
Zemlja, svemir

Profimedia.rs

Zemlja, svemir, Foto: Profimedia.rs

Za sada ne znamo kako će to da utiče na naše živote, a ni da li će život uošte biti moguć.

Nešto se čudno dešava ispod Afrike - nepoznata anomalija slabi Zemljino magnetno polje. A naučnici su potvrdili da se ovaj poremećaj dešava u sklopu promena, koje se dešavaju zadnjih 1000 godina.

Zemljino magnetno polje nas štiti od Sunčevih vetrova i kosmičke radijacije, a bez njega život na našoj planeti ne bi bio moguć. Zato ova anomalija, koja utiče na slabljenje našeg zaštitnog polja, izaziva veliku zabrinutost u naučnim krugovima. Ukoliko značajno oslabi, delovi planete iznad kojih će biti najslabije će biti izloženi kosmičkoj radijaciji, a ona će uništiti svaki život na površini u tom delu.

A zamena polova je pojava koja se već dešavala u istoriji naše planete. Zadnjih 20 miliona godina, zamena polova se dešavala na svakih 200.000 do 300.000 godina. Poslednji put se desila pre 780.000 godina, a zamalo pre 40.000 godina. Još uvek niko ne može da predvidi kad bi ova zamena mogla da se desi.

Region u kom se dešava najveća anomalija koja intrigira naučnike je od Čilea do Zimbabvea, a tu anomaliju nazivaju Južnoatlanska anomalija. Tu je magnetno polje toliko oslabilo, da predstavlja opasnost za satelite da nadleću taj deo, pošto kosmičko zraćenje može uticati na svu elektroniku u njima i tako poremetiti njihov rad. A dokazano je da se slabljenje već nekoliko puta dešavalo u ovom regionu i postoji obrazac po kome se ponavlja.

Sad je otkriveno da se nešto neobično dešava omotaču Zemljinog gvozdenog jezgra ispod samog afričkog kontinenta, i da to utiče na celo magnetno polje naše planete. Ali niko iz naučne zajednice ne može da predvidi šta će se dešavati u bliskoj budućnosti i koliko će to imati uticaj na život svih živih bića na planeti.

 

Komentari (3)

милутин

07.03.2018 09:09

Aко се земља окреће око своје осе, а у исто време иде путањом око сунца, какве то има везе са Африком и афричким континентом?

milomir.dv

07.03.2018 10:26

Po nekoj logici to mora da se desi,Da bi se slegle rupe u zemljinoj kori.

Nikola

07.03.2018 21:48

Пошто је Земља равна плоча, нису битна магнетна поља, јер су само вештачки направљени север и југ, ради скривања праве истине о плочи. А пошто ће истина испливати ускоро на видело научници само траже разлоге за своје незнање.