Skakač iz Slovenije Andrej Beuc
S. Pajić
Skakač iz Slovenije

S. Pajić

Skakač iz Slovenije, Foto: S. Pajić

Beuc je iskusni skakač i profesionalni instruktor skokova sa padobranom, rođen u Krškom, i bio je jedan od 15 skakača sa starog gvozdenog mosta, manifestacije koja je obnovljena posle pauze od 25 godina.

Skočio je osmi po redu stilom lasta, ali posle atraktivnog skoka nije izronio iz vode. Očevici tvrde da se u čak dva navrata nakratko pojavila njegova ruka na površini, kojom kao da je davao znak da nešto nije u redu, ali spasioci, ronioci i njegove kolege koje su skočile da mu pomognu nisu uspele da ga pronađu u talasima zamućene reke.

"Gledala sam ga kad je nakratko izronio, kao da traži pomoć, ali je iste sekunde potonuo i nestao. Par metara nizvodno od mosta. Vikali smo spasiocima i pokazivali rukama na mesto gde smo ga videli, ali nisu uspeli da ga spasu", priča uznemirena Zvorničanka koja je sa prijateljima došla da posmatra skokove.

Skakač iz Slovenije

S. Pajić

Skakač iz Slovenije, Foto: S. Pajić

Potraga je užurbano nastavljena i spasioci su krenuli nizvodno da traže nesrećnog mladića, ali ni pola sata nakon skoka nisu ga pronašli.

Sa HE "Zvornik" je dogovoreno da smanji protok vode na brani, kako bi smanjili nivo Drine, a potraga je nastavljena i posle tragedije koja se desila oko 16.30. Program je odmah prekinut, odložen je i koncert "Atomskog skloništa", koji je bio planiran u okviru manifestacije "Zvorničko kulturno ljeto".

"Želeli smo da obogatimo našu manifestaciju "Susreti na mostu", koja povezuje dva Zvornika, i dogovorili smo se da obnovimo skokove sa starog mosta, koji su bili aktuelni do pre četvr veka. Nažalost, i pored preduzetih mera bezbednosti desila se velika nesreća", kaže Zoran Jevtić predsednik malozvorničke opštine.

Skakač iz Slovenije

S. Pajić

Skakač iz Slovenije, Foto: S. Pajić

Prema nezvaničnim informacijama, ukoliko skakač iz Slovenije bude pronađen, istraga ili obdukcioni nalaz mogli bi da pokažu šta je razlog ove tragedije. Umesto aplauza koji se prolamao posle svakog skoka sa obe obale Drine, odakle je skokove posmatralo više stotina Podrinjaca, u trenutku je zavladao muk, a skakači, među kojima je bila i jedna devojka, vidno uznemireni nisu skrivali suze za svojim kolegom.

"Sedeli smo danas na ručku zajedno. Znam da je postizao dobre rezultate u skokovima sa mosta u Mostaru, a čuo sam i da juče nije želeo da skače u Jajcu, gde je organizovana slična manifestacija. Ne mogu da verujem da se ovo desilo", priča kroz suze skakač iz BiH.

Ronioci su nastavili da traže Beuca, ali je voda mutna što im otežava potragu. Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je izjavio da je ovo velika tragedija za grad i da je skup trebalo da bude spektakularan. On je izrazio žaljenje i dodao da je reč o velikom sportisti koji iza sebe ima više od hiljadu sličnih skokova. Učesnici su skakali u reku Drinu slobodnim stilom sa visine od 20 metara, a na tom mestu dubina je oko pet metara. Prethodno je utvrđeno da je dno reke bezbedno i da nema nanosa.

 

 

Komentari (1)

Драгомир

07.08.2016 17:38

Ретко ко зна да је удар у воду после скока готово исто као када паднеш на бетон!Плус вода је ледена и многа тела не издрже наглу промену температуре!Пре скока са 20 метара да видимо шта кажу лекарски папири и потпис да скаче на своју одговорност.