Alergija
Shutterstock
Alergija

Shutterstock

Alergija, Foto: Shutterstock

Osim komaraca, krpelja, muva i zmija, koje se kriju u toj travi, kako javljaju žitelji tog dela prestonice, ambrozija im svake godine pravi velike zdravstvene probleme. U Srbiji je na taj korov, prema statistikama, alergično 1,5 miliona ljudi, a u Agenciji za zaštitu životne sredine apeluju da je sad pravi čas da nadležni počnu da je kose i hemijski uništavaju. Ona je tek počela da cveta, kako kažu u Agenciji, i ako se sada uništi, ljudima neće izazvati teške alergije i onemogućiti im šetnju po prirodi.

Isto su uradili i iz „Beokom servisa”, koji je uputio apel građanima da im jave gde bi trebalo da reaguju kada su ambrozija, ali i drugi korovi u pitanju. Lekari upozoravaju ljude koji su alergični na ambroziju da bi trebalo da počnu da uzimaju svoju terapiju.

Mirjana Mitrović, koordinatorka u Agenciji za zaštitu životne sredine, kaže za „Alo!” da je sad pravi čas da nadležni krenu da uništavaju ambroziju.

- Ona je tek počela da cveta. Po metru kvadratnom zabeleženo je pet zrna njenog polena, a dozvoljena granica je 15. U Srbiji je 1,5 miliona ljudi alergično, a dovoljno je dva do tri košenja ili hemijska uništavanja da bi se oni spasli muka koje svake godine imaju - objašnjava ona.

Dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže za „Alo!” da je najbitnije da se pacijenti koji imaju alergiju pridržavaju svoje terapije kako ne bi imali probleme zbog cvetanja ambrozije.

- Dešava se da građani koji odmor provode u prirodi prvi put dobiju alergiju na ambroziju. Simptomi su curenje iz nosa bistre tečnosti i suvi, nadražajni kašalj. U težim slučajevima može da im se javi crvenilo kapaka, suzenje očiju i peckanje - objašnjava ona.

„Beokom”: Zovite nas!

Darko Glavaš, direktor „Beokom servisa”, kaže da „Zelenilo Beograd” već kosi korove. - Apelujemo na građane da nam se jave kada postoji problem. Oni su nam uvek odličan izvor informacija gde postoji problem, jer Gradu nisu predate sve površine na održavanje - naveo je on.