Incident na Filozofskom fakultetu
Jutjub printskrin

Incident se dogodio tokom tribine o istoriji Republike Srpske na Filozofskom fakultetu, a ceo događaj studenti su zabeležili video snimcima, na kojima se vidi kako nekoliko muškaraca napada studenta fakulteta.

- Došla sam da prisustvujem ovoj tribini kao i brojne moje kolege koje poznajem. Nakon početka tribine grupa od sedam-osam muškaraca, za koje sam kasnije saznala od kolega da su neonacisti, pripadnici organizacije "Nacionalni srpski front", ustala je i fizički napala studente, udarajući kaišem i rukama po glavi pojedine kolege. Sve vreme su uzvikivali parole "Zig hajl", "Hajl Hitler" i druge, rekla je za "Blic" jedna od studentkinja i dodala:

LSV: Kriv je Firer

LSV je zatražila hitno identifikovanje i najoštrije kažnjavanje neonacista koji izazvali incident.

- Huligani koji su napali učesnike skupa su pripadnici zabranjene grupe Nacionalni srpski front koju predvodi Goran Davidović “Firer“. “Firer“ godinama izbegava sudjenja i širi ideologiju mržnje, a zastave Obraza i NSF-a su redovne na skupovima na kojima se šire verska i nacionalna mržnja i narušava ustavni poredak".

- Vređali su prisutne studente na verskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi, dobacujući studentkinjama seksističke uvrede i pretnje silovanjem. Jedan od nacista je takođe pretio i nožem studentima.

Ona tvrdi da su ljudi koji su napali studente pripadnici organizacije koja je pre samo nekoliko meseci pokušala da maršira Beogradom, i čiji je vođa Goran Davidović zvani "Firer".

On je već hapšen zbog sličnih događaja, kada je pre desetak godina sa grupom neonacista upao na tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i fizički napao studente.

Marković: Anarhisti prekinuli tribinu, njih napali neofašisti

Istoričar Predrag Marković, koji je učestvovao na skupu, rekao je da je do incidenta došlo kad je grupa anarhista htela da prekine tribinu da bi potom na njih nasrnuli neofašisti koji su ih čekali u sali. Anarhisti su preko društvenih mreža najavili dolazak na tribinu, a u sali su ih je čekali neofašisti, kazao je Marković i dodao da su oOzbiljniji incident sprečili policajci u civilu, te da u incidentu niko nije povređen, da je tribina potom nastavljena i trajala još dva sata bez ikakvih problema.

Član predsedništva SPS Dejan Radenković zatražio je hitno reagovanje nadležnih organa.

- Nasilnike treba izvesti pred lice pravde, posebno zbog njihovog brutalnog ispoljavanja fašistickih ideja. U Srbiji, u kojoj su fašisti streljali đake i ubijali nejač, nema mesta fašizmu, rekao je Radenković i dodao:

- Bezbednosni sistem Srbije hitno treba da utvrdi ko pokušava da oživi fašističke ideje i da li je to pokušaj nekih grupa da se i u Srbiji uspostavi ravnoteža za snažno oživljavanje ustaštva u Hrvatskoj - rekao je Radenković.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najoštrije je osudio incident, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Stefanović je poručio da je nedopustivo da zbog različitih ideoloških orijentacija, kao i pogleda na neka istorijska i društvena pitanja, dolazi do fizičkih i verbalnih sukoba na bilo kom događaju i najavio da će policija detaljno da ispita slučaj.

- Policija će detaljno ispitati da li je tokom ovog incidenta bilo fašističkih pozdrava i pokliča, a ukoliko se ispostavi da jeste, biće preduzete najoštrije zakonske mere. Srbija nije, i neće biti, zemlja koja podržava fašizam, već neko ko ga progoni u skladu sa svojom slobodarskom tradicijom - rekao je Stefanović.

Komentari (11)

sole

17.12.2016 12:06

Merkelova i prijatelji.

Драгомир

17.12.2016 12:32

Ја деценијама упозоравам да доминација босанских срба у Војводини и мајци Србији неће на добро да изађе!Због тих срба преко Дрине СТРАХОВИТО испаштамо због њихових работа ево цео век.Од убице гаврила!Онда су нам се овде довукли са Титом!Па братоубилачки тамошњи рат и напунили су Србију дезертерима!Боре се за уједињење са Србијом што би за нас била катастрофа јер би целокупну власт они преузели!Не одобравам поступак на поменутом факултету али ето шта се догађа.СТОП БОСАНИЗАЦИЈИ СРБИЈЕ!

beogradskifantom

17.12.2016 12:37

@Драгомир - Sta ti pričaš čoveče

Драгомир

17.12.2016 13:22

@Драгомир - Београдскифантоме,ако ниси разумео шта ја пишем онда да ти нацртам.Што би поменути момци упали на трибину где се говори о Републици Српској?Зато што им је дојадио терор босанских срба због којих цео век испаштамо.Шта нас из Удружења староседелаца Србије интересује историја Републике Српске када од тог народа овде страховито испаштамо?Дошли са Титом и у моје село код Београда направили хаос.ЈОШ ЖИВЕ ПО ОТЕТИМ КУЋАМА А ОДАВНО ИСПОДОБИЈАЛИ НОВЕ СТАНОВЕ?Власници умиру не дочекавши повраћај отетога?

Ћира

17.12.2016 13:24

Führer-u, немој да си нервозан. Запали једну.

DA

17.12.2016 17:41

Fallse flag. Ko izvodi ovaj skec i zasto?

Tabasevic

17.12.2016 18:06

Za godinu dana ce nam Gaga i Milena objasniti sta se desilo.

OKI

17.12.2016 18:40

Svasta kakav je to Srpski Front a uzvikuje se Hitler u sred Srbije van svake pameti a zna se dobro kakvo je Zlo Fiirer Naneo Sbiji

kobasica srbije

17.12.2016 19:17

Kakvi miševi ovi studenti pun amfiteatar niko da se zaleti na ovih sedam i da ih odvoje od života, miševi šta reći.

beno

18.12.2016 04:05

@kobasica srbije - CEKALI SU KOBASICU SRBIJE DA IM PRITEKNE U POMOC

nedjo

17.12.2016 20:42

firer i dalje postoji u srbiji