Prva pomoć lekovi
Shutterstock
Prva pomoć lekovi

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sirće leči opekotine!? 

Svako je barem jednom izgoreo na suncu. Zaboravite na lečenje opekotina od sunca sirćetnim oblogama, jer ćete tako još više nadražiti i isušiti kožu! Snizite temperaturu antipiretikom, a bolove ublažite „brufenom“.

Sisanje zmijskog otrova

Kada vas ujede zmija, nikako ne isisavajte otrov! Svaki lekar će vam reći da je to veliko „ne”, jer ćete time direktno preneti bakterije na ranu. Najpametnije što može učiniti jeste da skinete usku odeću i prstenje i oslobodite područje oko ujeda i požurite u bolnicu.

Morska bolest i gledanje u jednu tačku

Česta zabluda na krstarenju je da se morska bolest leči gledanjem u jednu tačku na horizontu. Međutim, dovoljno je da se sklonite na mirniji deo broda i da izbegavate unošenje tečnosti, jer upravo tečnost prouzrokuje povraćanje. Postoje i lekovi koji su namenjeni isključivo za eliminisanje ovih tegoba.

Hidrogen na ranu

Saveti da se posekotine i ogrebotine natapaju hidrogenom su pogrešni jer njime olakšavamo prodor bakterija kroz ranu. Naravno da rane treba očistiti, ali isključivo vodom i sapunom.

Hladna obloga na otok

Kod istegnuća zgloba ili kolena nemojte se zavaravati da je hladna obloga dovoljna. Pomoći će sigurno, ali ne treba na tome stati, treba otići kod lekara. Ako ne dođe do oticanja, može pomoći i grejanje povređenog dela ili toplo-hladna kupka jer će to pokrenuti cirkulaciju.

Zabaci glavu kad curi krv iz nosa

Najpopularnji mit je onaj famozni „zabaci glavu i podigni suprotnu ruku od nozdrve iz koje curi krv”. To je upravo suprotno od onoga što treba učiniti, jer tako krv može dospeti u želudac ili u pluća. Bolje je stisnuti nozdrve prstima i držati ih tako 10 minuta bez puštanja.