žena dosada vožnja vozi auto gricka nokte grickanje noktiju
Profimedia
Alkohol, vožnja u pijanom stanju

Profimedia

Novi zakon predviđa oštrije kazne od sadašnjeg, Foto: Profimedia

U narednih mesec dana pred Skupštinom Srbije naći će se novi predlog zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa oštrije kazne od sadašnjeg, a jedna od predloženih mera biće oduzimanje vozila vozačima kojima se ustanovi dva promila alkohola u krvi.

Inače, od 4.200 saobraćajki koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, čak 4.000 su bili muškarci, rečeno je danas na Međunarodnoj konferenciji koja se bavi bezbednošću u saobraćaju, a koju je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja s temom "alko brava".

"Mi ćemo uskoro u Skupštinu uputiti novi predlog zakona o bezbednosti saobraćaja u kojem se predviđaju oštrije mere. Koliko god je bilo dilema, niko nije uspeo da me ubedi da mera koja spašava život može da bude pogrešna", kazao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović otvarajući konferenciju.

Najveći broj stradalih pešaka, kazao je Stefanović, su građani od preko 65 godina starosti, te istakao da represivne mere moraju da postoje.

"Kontrolisaćemo svakoga. Neće mu pomoći ni što vozi merecedes ni džip, niti ako ima bilo kakvu člansku kartu. Ništa mu neće pomoći. Svaki vozač kojeg zaustavimo biće alko testiran", poručio je Stefanović.

Na skupu je rečeno da su "alko brave" dobar mehanizam kojim se u velikim sistemima sprečava da pokrene auto svako ko sedne za volan po dejstvom alkohola.

Stefanović je rekao da je u saobraćajnim kontrolama samo tokom prošle godine otkriveno oko 52.000 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola i da je od toga broja gotovo polovina imala od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi.

"Protekle godine je 128 osoba poginulo na putevima Srbije kao direktna posledica vožnje pod uticajem alkohola, a 3.200 vozaca i drugih učesnika u saobraćaju zadobilo je lakše i teže povrede“, istakao je Stefanović.

Ministar policije je naglasio da je "činjenica da se broj stradalih iz godine u godinu smanjuje i da preventivne i represivne mere policije daju rezultate i da to donekle ohrabruje, ali da moramo da radimo više".

Stefanović je ocenio da brojke pokazuju da su žene značajno odgovorniji vozači, čak i kada se uračuna njihova procentualna zastupljenost u saobračaju.

Govoreći i alkobravama, kao posebnoj tehnickoj inovaciji, Stefanović je rekao da su se one već pokazale kao korisne u Sjedinjenim Americkim Državama, Finskoj, Belgiji, Irskoj, Estoniji i drugim državama.

"Alkobrave su važne zato što se u velikom broju slučajeva dešavalo da vozaci pod uticajem alkohola upravljaju vozilima čak i pored izrečenih zaštitnih i kaznenih mera", naveo je Stefanović.

Dodao je da će najmlađi od iskusnih policijskih instruktora imati priliku da nauče kako da se snađu u saobraćaju kao i kako da pomognu drugima i tako zaštite živote.

"Ovog septembra počinje naš projekat, koji radimo zajedno sa Ministarstvom prosvete, u kojem će svi učenici četvrtog i šestog razreda imati po osam časova godišnje, a koji će između ostalog biti posvećeni i bezbednosti saobraćaja", podsetio je Stefanović.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević, pomenula je značaj koji ima podrška države u povećanju bezbednsoti na putevima i navela da su edukacija, kampanje i konferencije način da se građani više edukuju.

Komentari (34)

deda

10.07.2017 13:06

Kao i svi zakoni važe samo za sirotinju

Saveta

10.07.2017 13:09

Džabe donose zakone kad se ni jedan ne primenjuje!

zemlja banana i majmuna

10.07.2017 13:11

Neće mu pomoći ni što vozi merecedes ni džip, niti ako ima bilo kakvu člansku kartu. Ništa mu neće pomoći. - kakav diletant je ovaj Stefanovic to nebo nije videlo! I sta sada ovo znaci- da im je do sada sve to pomagalo.

Mladja

10.07.2017 14:09

@zemlja banana i majmuna - Nije on diletant, on je doktor.

jel tačno

10.07.2017 13:28

da nedostaju automobili vladi?

jovan

10.07.2017 13:34

Neznam ko ce odobriti ovaj zakon po kome bi se oduzelo vozilo vlasniku ako ima 2 promila alkohola. Po meni to je cista otimacina jer zamislite covek uzeo vozilo na krediti a onda mu ga drzava zaplenjuje, cista glupost, za ovo postoj novcana kazna i oduzimanje bodova a ne otimacina vlasnistva, cudo nevidjeno..

ma ti si

10.07.2017 13:46

@jovan - mozak... pa ako je uzeo na kredit ne mora da vozi pijan ni da gazi pesake po putu...ajde ne komentarisi ...

jovan

10.07.2017 14:14

@jovan - Vidi se da nisi shvatio poentu o privatnoj svojini , drugim recima mogu da donesu zakon i ako te pronadju pijanog u stan da ce ti isti oduzeti, oduzimanje privatne svojine ne moze se sprovesti na ovaj nacin, zato postoje i druge kazne, novcane, zabranu upravljanja vozila i normalno od tezine nesrece i zatvorska kazna a ne oduzimanje vozila..

sta si rekao

10.07.2017 16:44

@jovan - "... Po meni to je cista otimacina jer zamislite covek uzeo vozilo na krediti a onda mu ga drzava zaplenjuje, cista glupost, za ovo postoj novcana kazna..." Nije sija nego vrat...

placebo

10.07.2017 13:35

sta to znaci,da ste do sada tolerisali dzipove,clanske karte,skupa auta itd.?

ustav rs

10.07.2017 13:49

Ustav RS, član 58: Jemči se mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava stečenih na osnovu zakona. Pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne. Zakonom se može ograničiti način korišćenja imovine. Oduzimanje ili ograničenje imovine radi naplate poreza i drugih dažbina ili kazni, dozvoljeno je samo u skladu sa zakonom.

kaala

10.07.2017 13:57

Kad je prvi put donesen kod nas zakon o saobracaju i upotrebi alkohola, tada su u skupstini dozvolili odredjeni dozvoljeni promil , umesto da su kao u Hrvatskoj , Madjarskoj , izglasali nultu toleranciju na alkohol, sad ne bi bio problem,ali su tada , kao i sada sedeli poslanici koji vole da popiju po neku pa se zakon uskladjuje prema njima.Mi ne mozemo ici u skladu sa evropom i porediti se s njihovim standardima, oni vec kupe vozilo koje identifikuje alkohol i blokira motor .

goxy

10.07.2017 14:37

Statistički gledano svega 10-15% vozača pod dejstvom alkohola učestvuje u saobr. nezgodama a sve ostalo su druge greške i propusti. Od ovog broja nije mi poznato koliko njih je bilo iznad dva promila što znači da je zanemarljivo mali broj vozača učestvovao u saobr. nezgodama sa preko dva promila u odnosu na ukupan broj vozača u Srbiji. Ne branim pijane ali je ovo još jedan pokušaj pojedinaca i agencije da nametnu skup sudski postupak vozačima pored silnih atesta, licenci, kaznenih poena i dr.,

ma sta rece

10.07.2017 15:43

@goxy - "samo" 10-15...... pa i jedan zivot je vredniji od svih automobila u zemlji..... sta bi pricao da tvoje dete neki pijanac zgazi...??? Da li bi i trada rekao "samo"....???? Pored takvih razmisljanja ova drzava nema gde napred...

Pera

10.07.2017 14:46

Legalizovani kriminal.

goxy

10.07.2017 14:50

Što se tiče ostalih učesnika u saobraćaju podjednako su odgovorni kao i vozači i ništa im ne daje za pravo da prelaze ulicu gde god stignu, da voze biciklu gde hoće, da se skuterima muvaju levo-desno i ostalo. Da li će njima neko oduzeti biciklu ili skuter? Postoje drugi krupni problemi u saobraćaju koje niko ne želi da reši kao što je bekstvo vozača sa lica mesta, pravično suđenje i adekvatna kazna za krivca, narkoman u saobraćaju i puno toga još ali se sve to gura pod tepih i o tome ćuti.

Dragan Stojanović

10.07.2017 15:01

Mislim da je suviše "blag" predlog novog zakona. Treba uvesti i kažnjavanje bičevanjem, ako je veći procenat alkohola i streljanje ili bešenje na licu mesta Pa našta ovo liči- Ova banda napredna ne zna više šta će pa udri između ostalih na vlasnike automobila.Najbolje bi bilo da mi svi registrujemo automobile, platimo sve takse i da kupujemo gorivo od čije cene država uziva više od pola, a onda da se ne vozimo- Ma ko vozi pijan kazni ga oduzmimu dozvolu a ne da otimaš privatnu svojinu, stoko !

vedo

10.07.2017 15:41

@Dragan Stojanović - treba i bicevati....zbog takvih kao ti nam i stradaju deca na putevima..... koja je razlika izmedju teroriste i pijanog za volanom ...?????? Javljate se vi koji pijani i vozite pa kukate.... Nedaj boze da je neko moj nastradao ood pijane budale celo pleme bih mu zatro...

Niko

10.07.2017 17:08

@Dragan Stojanović - I onda tako bez dozvole opet da sedne pijan pa da ubije nekoga i za to da ide u zatvor 5 godina? Ma ne se*ite,treba sviam da se uzme auto kao sto je receno i odma na licitaciju kinezima,a stoka onda neka ide pesaka,zdravije je..

XXL

10.07.2017 15:34

No dobro to je OK ionako od dolaska ovog Režima na vlast oslanjali su se na oduzimanje privatne imovine građana pa su sad došli na red i automobili sa tom razlikom što Ovi prvo izglasaju zakon kako bi sve bilo transparentno kako vole da kažu ili u skladu sa zakonom. Na kraju ovo odobrava i 55% građana glasača pa ako se neko od njih nađe da ostane bez automobila nemoj da bude i uvredjen. Ali treba podržati nultu toleranciju na alkohol u vožnji. Nego šta će biti sledeća imovina građana za zaplenu?

XXL

11.07.2017 17:02

@XXL - I još nešto pokretna imovina kao što je automobil ako je prekršilac u braku predstavlja bračnu tekovinu u 1/2 idealnog dela što znači da Režim ODUZIMA i supružniku njegov deo bračne tekovine iako NIJE napravio/la prekršaj. Da to NIJE možda LOPOVLUK pod okriljem 'friziranog' zakona?

ja bih

10.07.2017 15:45

da sam vlast streljao huliganske vozace.... koliko je neduznih porodica nastradalo zbog budala.... e pa budale ne treba ni da ziveeeeee.,..

kazni ga novcano

10.07.2017 15:47

mnogi to ovde izgovaraju....pa sta je oduzimanje auta nego novcanaa kazna.>?????????? Sve mozgovi komentarisu..... nema pravo da mi oduzme svojinu ali ima pravo novac....alo bre sta mlatite??? I novac je svojina.

Miroslav

10.07.2017 16:09

Odlicno, tako treba. Stvarno se pravi haou u ovoj zemlji i treba nekako da se uvede red. Ja inace ne pijem, pa me boli uvo. Samo strogo, Srbijo!

vlada

10.07.2017 16:23

Za 0,2 promila oduzimati auto pa na licitaciju,a pare za lečenje stradalih u saobraćaju.

PIJANDURE

10.07.2017 16:26

JEDNOM ZA SVAGDA ELIMINISATI IZ SAOBRACAJA! MEDJUTIM, TE PIJANDURE UVEK MENJAJU STRANKE I ULAZE U ONE NA VLASTI!

ivke

10.07.2017 16:29

Banditi...banda obicna na vlasti,otimaci razbojnici naoruzani

Tamara

10.07.2017 16:34

Ljudi su pod ogromnim pritiskom i zbog POJASA i zbog SVETLA DANJU i zbog DECIJIH SEDISTA ... A COVEK NEMA LEBA DA JEDE - a kola nisu luksuz TREBA MU DA MAJKU ODVEZE U BOLNICU ... Nista od toga ranije nije postojalo i POGLEDAJTE STATISTIKU - uzgred SMEO SI NA SLAVI DA POPIJES DVA PIVA KO COVEK ... i milicajci su nekako bili normalni A USTVARI MANGUPI za danasnje deckice KOJI SU UTRIPOVALI DA DOLAZE DIREKTNO IZ FILMOVA . Tuga . Nestace sav taj bes - PRITISAK je uvek Srbinu donosio SLOBODU I MIR .

bolesnici

10.07.2017 16:46

znaci da treba svi da vozimo pijani i da gazimo redom...da izazivamo sudare... da ubijamo neduznu decu... jer ste bolesni alkoholicari???? Znate li koliko ste bre bolesni..?

Baltazar

10.07.2017 18:42

Vi ste apsolutni bolesnici. Za ucinjeni najtezi prekrsaj terajte ljude u zatvor na najduzu mogucu robiju, ali nemate pravo da nikom oduzimate nepokretnosti. Sta to znaci ???? Da li uopste postoji takav zakon igde u svetu ??? Mislite da ce te time naterati nekog da prestane da pije???? Taj ce se napiti i preko 2 promila, ubiti nekog, vi ce te mu oduzeti automobil i da li ce to vratiti nekoga iz mrtvih ???? Mora se raditi na prevenciji ali vi ne znate sta je to.

Preventivno

10.07.2017 22:35

@Baltazar - nemaju vremena, žuri im se! A koja razlika i ima li pravo da pod uticajem droge vozi?????

opozicija

10.07.2017 20:51

Ne bojte se, ova drzava nema m*da da sprovede ni jedan zakon...Setite se razgovora mobilnim telefonom u toku voznje...

e pa svi pričaju

10.07.2017 22:34

@opozicija - ali i mnogi plate kaznu!

laki

11.07.2017 08:19

Kad mi država kupi auto onda može da uzima.