Nemačko - srpska privredna komora
Tanjug/Zoran Žestić 27.06
Nemačko - srpska privredna komora

Tanjug/Zoran Žestić 27.06

Nemačko - srpska privredna komora, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger izjavio je na konferenciji za novinare da su nemačka preduzeća spremna da investiraju i zapošljavaju u Srbiji.

"Imamo probleme, ali možemo da se nosimo sa njima. Zadovoljni smo i ponovo bi izabrali Srbiju", rekao je Zeliger.

On je istakao da je veoma je važno da Srbija, uprkos izazovima nastavi sa radom na reformama i dodao da Srbija u tome ima podršku komore.

Zeliger je ocenio da je za nemačka preduzeća značajno to što je Međunarodni monetarni fond povećao prognozu privrednog rasta za 2016. u Srbiji na 2,5 odsto i da se nemačke firme orjentišu prema tome.

On je rekao da su u anketi prilikom ocenjivanja najlošijih faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, privrednici naveli korupciju i kriminal, efikasnost javne uprave, pravnu sigurnost, poreski sistem i poreksu upravu i transparetnost pri javnim tenderima.

Rečeno je da je prošle godine 10 odsto anketiranih preduzeća očekivalo poljšanje za tekuću godinu, a ove godine to poboljšanje očekuje 23 odsto ispitanika. Dve trećine ispitanika smatra da će stanje i ove godine ostati nepromenjeno.

Kompanije trenutno poslovanje ocenjuju boljim nego opštu privrednu klimu - 42 odsto ocenjuje kao dobro, a skoro polovina, oko 48 odsto kao zadovoljavajuće, dok 10 odsto nije zadovoljno.

Prognoze za sopstveno poslovanje nemačko-srpskih kompanija za tekuću godinu gledaju sa malo više optimizma nego prošle godine, pa oko 48 odsto ispitanika očekuje poboljšanje sitacije u njegovoj firmi, a 51 odsto prognozra nepromenjenu poslovnu situaciju. Samo jedan odsto smatra da će se situacija pogoršati u odnosu na 2015. godinu.

Objavljeno je da ove godine 46 odsto preduzeća ne očekuje promene u broju zaposlenih u ovoj godini, a 44 odsto smatra da će biti novih zapošljavanja, dok 10 odsto procenjuje da će smanjiti broj radnika.

Navodi se i da slično kao i u prethodnoj godini, 41 odsto preduzeća želi da više investira i 2016. godini, ali 14 odsto procenjuje smanjenje investicija.

Nemačka preduzeća zadovoljna su produktivnošću i motivacijom zaposlenih, kvalifikacijama, akademskim obrazovanjem, raspoloživosti kadrova i troškovima rada.

Anketa u kojoj su se ocenjivale i druge države, ; sprovedena u 16 država srednje i istočni Evrope, a Srbija se u kategoriji poželjne privredne lokacije nalazi na 11 mestu od ukupno 20.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je važno šo se u rezultatima ankete vidi poboljšanje u odnosu na 2015. godinu.

"Broj onih koji očekuju poboljšanje srpske privrede se povećao sa 10 na 23 odsto, a oni koji očekuju pogoršanje se smanjio sa 29 na osam odsto", rekao je Ditman.

Prema njegovim rečima, to znači da to pokazuje da preduzeća smatraju da se njjihova invetsicija isplati.

Vrlo je važno, kako je naveo, što bi 90 odsto anketiranih ponovo uložilo u Srbiju.

"Postoji potreba za ; poboljšanjem investicione klime, pre svega u oblasti vladavini prava, jer su jasni i pouzdani okviri važni za poslovanje", rekao je on.

Član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap izjavio je danas da se nemačke kompanije aktivno zalažu za poboljšanje privrednog okruženja u Srbiji i unapređenje trgovinske i robne razmene.

On je rekao da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke na krjau 2015. godine dostigla vrednost od 3,4 milijarde evra, što je za 12 odtso više nego godinu dana ranije.

Dodao je da jeiIzvoz Srbije je u 2015. godini za 13 odsto veći u odnosu na 2014. ; godinu, a uvoz iz Nemačke je u istom periodu povećan za 11 odsto.Anketa je rađena od 1. februara do početka marta. Učestvovalo je 71 peduzeće koje je član komore.

Nemačko-srpska privredna komore ima 300 članova i najveća je blateralna organizacija ovakve vrste u Srbiji.

Oko 350 nemačkih kompanija posluje na srpskom tržištu, a zapošljavaju oko 30.000 ljudi i uložile su 1,8 milijardi evra.