Hram Svetog Dimitrija Kosovska Mitrovica
Alo!/Masanori Jošida
Hram Svetog Dimitrija Kosovska Mitrovica

Alo!/Masanori Jošida

Hram Svetog Dimitrija Kosovska Mitrovica, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 U upozorenju se podseća da je 16. januara ubijen poznati političar kosovskih Srba Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici.

- Na severu Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica) situacija ostaje napeta - navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Iako nasilje, kako se dodaje, po pravilu nije usmereno prema strancima, ne može se isključiti mogućnost izolovanih bezbednosnih incidenata koji ograničavaju opštu slobodu kretanja.

Zbog toga se, kako se dodaje, putnicima savetuje da se pre putovanja na sever Kosova informišu o situaciji, da pažljivo pripreme put, da u to uključe lokalne žitelje, odnosno da ako individualno putuju, budu u pratnji poznavalaca lokalnih prilika, kao i da izbegavaju veća okupljanja ljudi.

U svim drugim delovima Kosova situacija je u načelu mirna i stabilna, konstatuje se u saopštenju i dodaje da se situacija smirila nakon što je opozicija u prvoj polovini 2016. izvodila delom nasilne protestne akcije protiv Vlade, ali se upozorava da potencijal za takve proteste i dalje postoji.

Stoga se preporučuje da se u svim delovima Kosova izbegavaju okupljanja ljudi i da se o bezbednosnoj situaciji putnici na licu mesta informišu preko lokalnih medija.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, za „Alo!“ kaže da je ovakvo upozorenje Nemaca nekorektno, da etiketira Srbe kao kriminalce i mafijaše, a zanemaruje haos koji svakodnevno prave Albanci.

Milovan Drecun

Printskrin

Milovan Drecun, Foto: Printskrin

- Nije mi jasno zašto su se Nemci zakačili samo za sever Kosova. Tamo jeste ubijen Oliver Ivanović, situacija jeste napeta, ali svuda po Kosmetu je rizično. Stalno ima incidenata i nasilja, a Nemci bi posebno trebalo da znaju da Kosmetom haraju albanski organizovani kriminalni klanovi. Ako to ne znaju oni koji pišu upozorenja neka pogledaju izveštaje o organizovanom kriminalu na Kosmetu, pa će možda shvatiti da je mnogo opasnije i rizično ići južno od Ibra. Ovako meni sve liči na stvaranje stereotipa kako je na severu totalno bezvlašće, kako tamo haraju srpski kriminalci i da je zbog toga neophodno da se interveniše, i to da interveniše niko drugi nego Hašim Tači sa svojim specijalcima - rekao je Drecun za naš list.

Komentari (4)

Marko

28.01.2018 17:38

nemci su odavno bili podmukli prema nama i nikad im netreba verovati..jos u njima zivi fasisticki duh

sasa

28.01.2018 18:36

Kakvo zlo će se sada desiti?

život

28.01.2018 19:08

Moguće napad na sever i to je pitanje vremena, tada će doći do ozbiljnog sukoba i to nikome nije u interesu

Lana

29.01.2018 07:56

Nikada oni nece preboleti treci rajh. Vuk dlaku menja..