Hranjenje bebe deteta beba dete jede Hrana za bebe
Shutterstock
Hranjenje bebe deteta beba dete jede Hrana za bebe

Shutterstock

Hrana za bebe, Foto: Shutterstock

Prevara! Naše bebe jedu “Hip” kašice lošijeg kvaliteta u odnosu na odojčad u zapadnoj Evropi! Iako se ta hrana prodaje pod istom šifrom artikla najnovije analize pokazale su da postoje razlike u boji, ukusu i aromi, ali u manjem postotku povrća čije mesto “popunjava” prinač! Koštaju oko 240 dinara po teglici od 220 grama. Proizvođač iz Nemačke sve priznaje, pravdajući se prehrambenim navikama potrošača u zemlji gde se proizvod prodaje, iako se naša odojčad nikad dosad nisu izjašnjavala o svojim navikama kada je “Hipova” receptura u pitanju!

Goran Papović, predsednik Nacionalnog udruženja potrošača Srbije, kaže za “Alo!” da ta organizacija “zna za razliku u kvalitetu dečjih kašica “Hip” još od 2011. godine”.

- Dosad nismo imali novca za takve analize, a uradićemo ih brzo. Uz njih, biće tu još nekih ispitivanja koja će pokazati da Evropa ima svoju podelu. Najgore je u svemu je objašnjenje proizvođača da receptura zavisi od zemlje u kojoj se proizvod prodaje i navika potrošača. Šta su naše bebe navikle da jedu slabiju hranu? Bebama jeste ugroženo zdravlje tim kašicama, na šta upozoravamo jako dugo - kategoričan je Papović.

Pedijatar: Kupujemo domaće, to nas je spasilo!

Dr Olivera Todorović, načelnica predijatrije DZ “Palilula”, kaže za “Alo!” da možda Srbija ima sreće što

“mame više prave prirodne kašice i njima hrane svoje bebe”. - Naše bebe su zdrave i napredne i nismo primetili bilo kakve nus - pojave zbog konzumacije industrijskih kašica. Imamo tradiciju da je naše najbolje, što je dobro i da majke same kuvaju svojoj deci kašice i kupuju domaće proizvode. Takođe, mi savetujemo mamama da daju svojoj deci industrijske kašice samo u posebnim situacijama, kao što je putovanje - navela je dr Todorović.

Fakat je da je balkansko tržište preplavljeno “Hipovim” kašicama za bebe, a jedu ih sva deca od Vardara, pa do Triglava! Mogu da se kupe na svakom ćošku u Srbiji, a upravo su rezultati analiza u Zagrebu pokazali “crno na belo” šta jedu deca u Nemačkoj, a šta ova naša balkanska. Naime, tim analizama utvrđeno je da postoje razlike u toj dečjoj hrani, što se pokazalo ispitivanjem kašice “bioriža i mrkva s puretinom”, koje ima i kod nas. Iako se taj proizvod i na hrvatskom i nemačkom tržištu prodaje pod istom šifrom artikla, rezultati su pokazali, kako je objavljeno, razlike u boji, ukusu i aromi, a ni deklaracije nisu bile usklađene. Dok je za nemačku decu udeo povrća 38 odsto, u Hrvatskoj je za 14 odsto niži, a krompira uopše nema, kao što ga ima za decu rođenu u zapadnim zemljama EU.

Balkanskim bebama proizvođač “servira” više pirinča, dok ga u kašici za zapadno tržište ima za 15 posto manje. Proizvođač, kad je u pitanju istočno tržište EU, štedi i na količini ulja od repice, koje je izvor omega-3 masnih kiselina. U “Hip-u”, kako je objavljeno, tvrde da recept za pravljenje hrane za bebe zavisi od zemlje u kojoj se kašica prodaje i navika potrošača!? Ako se uzme u obzir da se odojčad nikad dosad nisu izjašnjavala o svojim prehrambenim navikama, ostaje nejasno odakle im ta logika. Ranije su slična su istraživanja urađena u Češkoj. Od ukupno 23 uzorka proizvoda s češkog i nemačkog tržišta, za 34,8 odsto njih utvrđeno je da se razlikuju u fizičko - hemijskim parametrima, deklaracijama i cenama.

Komentari (4)

gggg

07.09.2017 19:49

A vi lenje majke, pravite same kasice. Zasto decu hranite otpadom iz Evrope?Tesko vam da ispasirate voce i povrce? Sram vas bilo!!!

Sramota

07.09.2017 19:55

Sramota. Sta reci.

Pantagruel

08.09.2017 06:05

Тако нам и треба кад смо због интереса и профита увозничког лобија компромитовали и уништили домаћег произвођача са вишедеценијском традицијом - Јувитану из Инђије.

Lala

08.09.2017 12:19

NJihova deca i sa zdravim kasicama nisu pametnija od nase