Žarko  Zečević
Marko Metlaš
Žarko  Zečević

Marko Metlaš

Žarko Zečević, Foto: Marko Metlaš

 Rezultatski sunovrat započet još 2014. nastavljen je i ove sezone, pa je vrlo brzo došlo do nagomilavanja višemilionskih dugova. Raspad sistema u organizacionim strukturama je evidentan. Od crno-belih je ruke digao i predsednik Nikola Peković, koji četiri meseca nije uživo pogledao nijednu utakmicu izabranika trenera Aleksandra Džikića. Napuštenom i zapuštenom Partizanu preti velika tragedija, možda čak i gašenje kluba. U želji da se predupredi najcrnji scenario, Žarko Zečević, dugogodišnji sportski funkcioner i bivši košarkaš crno-belih, a sada uspešni privrednik i potpredsednik OKS-a, u razgovoru za „Alo!” jasno i glasno poručuje da jedini spas leži u privatizaciji, u hitnoj prodaji Partizana!

Objasnite nam, na koji način Partizan može da preživi?

- U ovom trenutku mislim da bi trebalo doneti propis o privatizaciji što pre jer je to jedina šansa da se vrhunski sport zadrži na željenom nivou, da bude konkurentan u Evropi i svetu. Košarkaški klub jeste u krizi, ali mislim da će te probleme prevazići, da Partizan kao sportski kolektiv, kao sportsko društvo, ima dovoljno snage za to.

KK Partizan

A. Dimitrijević

KK Partizan, Foto: A. Dimitrijević

 Kako su crno-beli došli u ovu dramatičnu situaciju?

- U sportu je normalno da klub koji je 13 puta uzastopce osvojio prvenstvo države i koji je bio u vrhu evropske košarke, sa četiri učešća na fajnal foru i jednom titulom prvaka Starog kontineta, upadne u krizu. Naročito u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi država. Teško je onda ispratiti vrhunske rezultate i sve ono što vrhunski rezultati traže u smislu finansiranja i opštih uslova.

Koliko je realno da se privatizacija u sportu u neko skorije vreme sprovede u delo?

- Znate šta, ni naša zemlja ne može 30 godina da se izvuče iz problema, pa ne može ni stanje u srpskom sportu da se reši na jednostavan način. Kako država izlazi iz problema i kako jača, tako će i naš sport biti snažniji.

Pomažem ženski klub zbog dobrih prijatelja

Žarko Zečević se prošlog meseca priključio grupi košarkaških entuzijasta koji žele da pomognu ženskoj sekciji Partizana. Iskrene i osvedočene partizanovce u upravi predvodi predsednik Živomir Novaković, dok je Zeki poverena funkcija potpredsednika kluba. - Stavio sam se na uslugu ženskom košarkaškom klubu jer su tu moji prijatelji, koji vuku jednu zdravu priču. Znam koliko je teško egzistirati u ženskoj košarci - kaže za naš list Zečević.

Pričate o privatizaciji, a znate li nekoga ko bi kupio ovakav Partizan?

- Uvek postoji opcija. U potencijalnoj prodaji kluba trebalo bi se osloniti na domaće i strane investitore. Partizan kao brend, u košarci i u fudbalu, pa i u ostalim sportovima, sigurno je zanimljiv za sve koji su zainteresovani zatu vrstu ulaganja.

Čovek ste sa odličnim poslovnim kontaktima, hoćete li preporučiti potencijalnog kupca Partizanu?

- Ako me budu tražili i ako me budu pitali za savet, ja sam za svoj klub uvek tu.

Da li biste vi kupili KK Partizan?

- Nemam ja materijalne mogućnosti da kupim Partizan. Mislim da imam dovoljno godina i da sam za pola veka bitisanja u Humskoj dosta dao klubu. Red je da i ja malo dušu odmorim, ali ako treba neka pomoć, biće mi zadovoljstvo da dam doprinos.

Kažu da košarka nije profitabilan sport?

- Diskutabilna je to stvar. Mislim da su to predrasude, koje treba prevazići. Činjenica je da u Evropi košarka egzistira. Uostalom, NBA je jedna od najprofitabilnijih liga na svetu.

Koliko je realna priča o privatizaciji Partizana?

- Ukoliko nešto ne pokušate, nikad nećete ni uspeti - jasan je Žarko Zečević.

Komentari (1)

momazver

14.06.2017 18:13

Ma la...ne govori istinu. Može da ga kupi, ali on bi to po običaju državnim parama.Jeste loše nam je bilo u proteklih 30 godina što se para tiče.Većini.Zeki ne!