Kofer
Profimedia
Vladimir Putin

EPA/Alexei Druzhinin

Vladimir Putin, Foto: EPA/Alexei Druzhinin

Nemačka će proterati četvoro ruskih diplomata zbog sumnje da je Moskva umešana u slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja potvrdilo je danas nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pisanje nemačkog dnevnika "Zidojče cajtung".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas da je proterivanje ruskih diplomata iz zapadnih zemalja "neprijateljski korak" i najavilo da će reagovati na njega, prenosi RIA.

U saopštenju ministarstva ističe se da Rusija oštro protestuje protiv proterivanja diplomata te zemlje iz velikog broja zemalja članica EU i NATO, dodaje TASS.

Istovremeno i Francuska je donela odluku o proterivanju četvoro ruskih diplomata, Italija o dvoje, a Litvanija će proterati jednog. Oglasio se i ukrajinski predsednik Porošenko koji je poručio da će iz te zemlje biti proterano 13 ruskih diplomata. 

Ruske diplomate proteraće i Poljska, Letonija, Estonija, Danska, Češka, Holandija, Kanada.

Zemljama koje proteruju ruske diplomate, pridružila se i Hrvatska. 

"Posle sastanka državnog vrha, doneli smo zajedničku odluku da se solidarišemo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Hrvatska je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditovanog diplomatu personom non grata", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Američki predsednik Donald Tramp proterao je 60 ruskih diplomata i zatvorio konzulat u Sijetlu, a šuška se da su Rusi odmah uzvratili proterivanjem 60 američkih diplomata.

Vašington objasnio zašto proteruje diplomate

Bela kuća je danas saopštila da će proterivanje ruskih diplomata i zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu "načiniti SAD bezbednijima". Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je u saopštenju navela da je Tramp odgovorio na "rusku upotrebu hemijskog oružja na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva". Ovim potezom će se, prema rečima Sanders, smanjiti "sposobnost Rusije da špijunira Amerikance i izvodi tajne operacije koje predstavljaju pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti". Sanders je istakla da SAD i njeni saveznici žele da upute poruku Rusiji da "akcije imaju posledice", preneo je AP. Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se iz SAD protera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu, zbog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji. Pozivajući se na istaknute zvaničnike Trampove administracije, AP prenosi da je među njima i 12 špijuna za koje SAD veruju da koriste dipolomatski status u ruskoj misiji u Ujedinjenim nacijama kao paravan. Oni navode da konzulat u Sijetlu "predmet zabrinutosti kontraobaveštajne službe" zbog toga što se nalazi blizu američke pomorske baze.

 

Komentari (6)

Starogradsko

26.03.2018 16:52

Rusija , Kina , Iran , Turska su buduci saveznici a istovremeno i gospodari sveta i kost u grlu zapadu

Pera Detlic

26.03.2018 17:29

Da ima pameti u zemlji Srbiji ovo je trenutak kad bi mogli da vratimo Kosovo i Metohiju,Republiku Srpsku Krajinu i da se ujedinimo sa Republikom Srpskom.

Lili

26.03.2018 18:50

E pa, obrace bostan ....

Ratni veteran

26.03.2018 20:22

Ajmo braćo Rusi, kontra mere, počnimo sa uvrtanjem gasa pa polako i redom. Dok ne zapišti gamad, kleknu i zamole za oproštaj. Posebno ove manje što su se usku**ili, Hrvatska i ostali.

stranac

27.03.2018 09:56

@Ratni veteran - sve zemlje kojima bi rusi trebali da zavrnu plin nisu slepci kao srbi i ne kupuju plin na "dodjem ti" nego plate pa dobiju.prema tome,ne mogu rusi da zavrnu ono sta je vec placeno...

vev

27.03.2018 01:58

Ma ko tu sicu pita , SAD poslala spisak koliko ko treba da protera i gotovo! Samo zima jos nije prosla, a i industija koristi plin, pa sada kad Putin, onako nonsalantno sve njihove ostavi u Rusiji, a samo im svima zavrne plin! na trziste u Kini ima za sav plin, naftu, sve energente,a ovi dok docekaju brodove sa plinom preko okeana....bas ce biti veselo. Merkelova ce biti smenjena , ako industrija ne bude imala dovljno gasa, a i domacinstva-100%.