Angela Merkel
Profimedia
Nemačka, zastava

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Lideri nemačkih demohrišćana i socijaldemokrata su nakon maratonskih pregovora postigli preliminarni dogovor o formiranju vlade Nemačke kojim se, pored ostalog, predviđa jačanje EU pre svega kroz saradnju sa Francuskom na jačanju evra, dok se proširenje EU ne pominje eksplicitno.

Dojče vele je iz dokumenta oko kojeg su se usaglasili i izdvojio ključne tacke dogovora, među kojima su: reforma zdravstvenog osiguranja, sistem penzija, poreske stope, pitanje izbeglica, zapošljavanje dodatnih pripadnika policije.

Reforma zdravstvenog osiguranja predviđa da će poslodavci ponovo placati polovinu osiguranja za zaposlene. Kada je reč o penzijama, one će zakonski biti zagarantovane tako da iznose najmanje 48 odsto prosecne plate, što je današnji nivo.

Neće biti povećanja poreskih stopa što je ranije tražio SPD. Građani će za 0,3 odsto bruto-plate manje placati osiguranje za slucaj nezaposlenosti. Solidarni doprinos za istok Nemačke biće smanjen za deset milijardi evra ukupno i to postepeno, do 2021. godine, navodi DW.

Kada je reč o izbeglicama iz gradanskih ratova koje u uživaju zaštitu u Nemackoj, oni će moći da ponovo dovedu svoje porodice, ali tako da u zemlju po tom osnovu dolazi najviše 1.000 ljudi mesečno. Ukupan broj izbeglica ne sme preći 180.000 do 220.000 godišnje.
Takođe je planirana izgradnja 1,5 miliona stanova javnim novcem, kao i zapošljavanje dodatnih 15.000 policajaca, polovina od tog broja u nadležnosti pokrajina. Pored toga, planirano je zapošljavanje dodatnih 8.000 negovatelja starih lica.

Takođe, dečiji dodatak se podiže za 25 evra tokom mandata Vlade.

Dogovoreno je i jačanje EU pre svega kroz saradnju sa Francuskom na jačanju evra, dok se proširenje EU ne pominje eksplicitno.

Predsednici tri stranke koje učestvuju u pregovorima usaglasili su zajednički papir i time uspešno okončali takozvanu prvu fazu pregovora. Angela Merkel (CDU), Horst Zehofer (CSU) i Martin Šulc (SPD) preporučiće svojim strankama da krenu u drugu fazu razgovora u kojoj treba razraditi detalje koalicionog ugovora. Time deluje izvesno da će aktuelna Velika koalicija biti produžena i u narednom mandatu.

Funkcionerka SPD Dorote Ber je potvrdila da je papir formulisan. U međuvremenu su mediji preneli ceo dokument od 28 stranica koji se bavi svim važnim temama oko kojih su poslednjih dana vodeni mukotrpni pregovori. Poslednji sastanak koji je poceo u četvrtak trajao je oko 20 sati, sve do petka do 8:40 ujutru.

Po onome što je procurelo do medija, najveća energija je na kraju uložena da se razni dogovoreni projekti buduće vladajuće koalicije svedu u finansijski prihvatljive okvire. Procenjuje se da će Vlada – nakon rasporedivanja budžeta na redovne izdatke i ranije preuzete obaveze imati manevarski prostor od 45 milijardi evra za naredne četiri godine, što se može zahvaliti "masnom" suficitu nemačkog budžeta.

Navodno su dogovorene mere i želje koalicionih partnera tražile oko sto milijardi, te su šefovi stranaka morali da nađu kompromis i otpišu deo projekata. Medu skupljim poduhvatima je razgovarano o investicijama u obrazovanje, uvodenju solidarne penzije, podršci lokalnim samoupravama, navodi DW.

Demohrišcani insistiraju na takozvanoj crnoj nuli, to jest da nemački budžet ne sme nijedne godine beležiti deficit te da se ukupni dugovi moraju smanjivati.

Ranije je postalo poznato da su socijaldemokrate, nakon najslabijeg izbornog rezultata u istoriji, već napravile određene ustupke demohrišćanima po pitanju zaštite klime i izbeglicke politike. Ostalo je veliko pitanje šta ce SPD tražiti za uzvrat, navodi DW.

Poljuljani lider socijaldemokrata Martin Šulc morao je u okviru svoje stranke da pristane na visoke prepreke za formiranje nove Velike koalicije. Tako će 21. januara delegati SPD odlučiti da li će se ući u drugu fazu razgovora čemu se protive omladina stranke i pojedini pokrajinski odbori. Tek ako do finalnog dogovora dođe, o svemu ce na unutarpartijskom referendumu odlučiti preko 430.000 clanova SPD.

U taboru dve demohrišćanske stranke nema takvih dilema, tako da se sada pre svega gleda u pravcu socijaldemokrata.

Komentari (2)

Mira

13.01.2018 09:19

E ovo se zove koalicioni sporazum za formiranje vlade ozbiljne drzave a ne gde ce ko da sedne

Pera Detlic

13.01.2018 13:18

Sta kaze od prosirenja EU nece biti nista...hahaahahahahaahaha