Nedeljni ručak
Shutterstock
Nedeljni ručak

Shutterstock

Nedeljni ručak, Foto: Shutterstock

Malo kreativnosti uz različite začine za poslastice i uz različito povrće i dobićete mnogo različitih ukusnih deserta.

Ribić u belom sosu sa povrćem

shutterstock

Ribić u belom sosu sa povrćem, Foto: shutterstock

Ribić u belom sosu sa povrćem

- kuvani ribić iz supe
- zelen iz supe
- 3 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- supena kašika putera
- 3 kk gustina
- 1,5 dl mleka
- kk jabukovog sirćeta
- so, suvi začin, biber

U šerpu stavite ulje i puter. Polako zagrevajte na srednjoj temperaturi. Dodajte beli luk i dinstajte. Kada omekša, dodajte mleko u kojem ste rastopili gustin. Malo prokuvajte i nalijte sa 7,5 decilitara tople vode. Kuvajte da se zgusne. Na kraju dodajte jabukovo sirće i kratko prokuvajte. Povrće isecite na kolutiće. U sud stavite komade kuvanog junećeg ribića i kada malo prokuva, dodajte povrće. Posolite i pobiberite po ukusu. Nežno promešajte i kratko prokuvajte. Na kraju, pre serviranja, pospite sitno seckanim listovima svežeg peršuna.

Supa od  junećeg ribića

Shutterstock

Supa od junećeg ribića, Foto: Shutterstock

Supa od junećeg ribića

-1 kg junećeg ribića
- glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- zelen za supu
- 50 g korena celera
- 4 šargarepe
- so, suvi začin, biber
- sitno seckani list peršuna
- 150 g testenine

Ribić isecite na 4 komada i stavite u sud, pa sipajte 2 litra hladne vode. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Na pola kuvanja dodajte glavicu crnog luka i 3 čena belog luka u kori, malo zgnječenog širom stranom noža. Pred kraj dodajte očišćeno korenje zeleni i šargarepu, malo posolite i stavite suvi začin po ukusu. Nastavite kuvanje na umerenoj temperaturi. Kada je supa gotova, procedite je. Supu zakuvajte sa rezancima za supu. Na kraju dodajte listove seckanog peršuna. Poslužite uz biber, a najbolje je da svako dosoli po ukusu.

Pita sa karamelizovanim  lukom i spanaćem

Shutterstock

Pita sa karamelizovanim lukom i spanaćem, Foto: Shutterstock

Pita sa karamelizovanim lukom i spanaćem

- pakovanje lisnatog testa
- 4 veće glavice luka
- 4 šake spanaća
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo soli

U sud stavite ulje i iseckan crni luk. Izdinstajte na srednjoj temperaturi da postane svetlobraon, što se postiže dužim dinstanjem na srednjoj temperaturi. Kada se smanji na trećinu količine, dodajte opran i prošen spanać. Posolite i promešajte. Lisnatim testom obložite četiri kalupa za pite i ostavite u frižideru pola sata. Rernu ugrejte na 150 stepeni. Papir za pečenje stavite preko lisnatog testa i napunite pirinčem. Pecite „na prazno” oko 10 minuta. Izvadite iz rerne, skinite pirinač i pek-papir. Rasporedite fil u modle i pecite na srednjoj temperaturi dok testo ne porumeni. Najbolje je da ih poslužite tople, na sobnoj temperaturi.

Salata  sa dinjom

shutterstock

Salata sa dinjom, Foto: shutterstock

Salata sa dinjom

-zelena salata
- 300 g dinje seckane na komadiće
- 50 g pršute
- limun
- 2 supene kašike ulja
- so
Zelenu salatu odvojte od korena. Stavite u hladnu vodu da odstoji. Ocedite i iscepkajte na komadiće. U sud stavite zelenu salatu i komadiće dinje. Narendajte malo korice limuna, a limun iscete i iscedite preko salate. Na kraju sipajte ulje i sve nežno promešajte. Servirajte salatu i ukrasite seckanom pršutom.

Panakota sa vanilom

shutterstock

Panakota sa vanilom, Foto: shutterstock

Panakota sa vanilom

- 2 šolje slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- vanilin šećer
- 2 kašike želatina
- 2 kašike hladne vode
- 250 g borovnica ili kupina

Izmešajte slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom. Kuvajte, a kada provri, ostavite da se krčka oko 2 minuta na umerenoj temperaturi. Sklonite sa šporeta i kada se prohladi, umešajte želatin. Promešajte i sipajte u kalupe. Ostavite da se ohladi najmanje 6 sati.
Sipajte iz kalupa u tanjir i servirajte uz borovnice ili neko drugo sezonsko voće.