Skupština Srbije Parlament
Profimedia
Skupština Srbije Parlament

Profimedia

Skupština Srbije, Foto: Profimedia

Poslanici Skupštine Srbije danas su ponovo u klupama. Na dnevnom redu današnje sednice nije se našao predlog poslanika opozicione Demokratske stranke za razrešenjem predsednice parlamenta Maje Gojković.

Šešelj: Pomilujte Đinđićevog ubicu

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj ponovo je danas pozvao predsednika Nikolića da pomiluje ubicu Zorana Đinđića, navodeći da će to biti dobro delo po kome će ga Srbija pamtiti.

- “Pozvao sam ga da odmah pomiluje Zvezdana Jovanovića, koji je osuđen, a da mu nikakava krivica nije dokazana, nijednog relevatnog dokaza nema na kome se može bazirati osuđujuća presuda” - rekao je Šešelj i pozvao je Nikolića da donese odluku o pomilovanju svih Srba koji su osuđeni pred Specijalnim sudom za ratne zlocine i upućeni na izdržavanje kazne, odnosno da donese ukaz o aboliciji svih Srba koji su optuženi pred specijalnim sudom, kojima se sudi, čekaju suđenje ili drugostepeni postupak.

Šešelj to trazi jer je taj sud, kako kaže, bio pod apsolutnom kontrolom Amerikanaca i zapadnih sila i tamo se, dodaje, uglavnom nije sudilo po zakonu nego se sudilo na osnovu lažnih svedočenja, tajnih svedoka i na osnovu lažnih dokaza koje je uglavnom servirao Haški tribunal. Kaže da Nikolić može biti ponosan kad napusti predsedničku funkciju ukoliko učini, a ako propusti šansu onda treba, dodaje, treba da razmišlja u kakvom će ga svetlu istorija zapamtiti.

Poslanik DS-a Goran Ćirić naveo je u obrazloženju svog zahteva da je Gojkovićeva "ugrozila dostojanstvo i rad Skupštine" time što je tokom predizborne kampanje prekinula rad parlamenta na 40 dana.

Nakon dva i po sata utvrđen je dnevni red, u koji nije uvršćen nijedan predlog opozicije.

Posle utvđivanja dnevnog reda predsednica Skupštine Maja Gojković je odredila pauzu od 60 minuta nakon čega će biti nastavljen rad.

U nastavku sednice poslanici će po hitnom postupku razmatrati predložene dopune Zakona o osiguranju depozita i o Agenciji za osiguranje depozita, kao i o predlozima zakona o davanju državnih garancija za kredite Nemačke razvojne banke Elektroprivredi Srbije i Elektromrežama Srbije.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne Skupštine Srbije i Predlog Odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim instutucijama.

Poslanici će na predlog predsednice Skupštine Maje Gojković voditi objedinjenu raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

Poslanik Marko Đurišić (SDS) bio je protiv objedinjavanja rasprave, dodavši da je neuobičajeno da se vodi jedinstvena rasprava o predlozima zakona i izboru članova odbora i sastavu delegacija.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić predložio je da se u dnevni red uvrsti predlog za razrešenje predsednice Skupštine zbog toga što parlament nije radio u vreme predsedničke kampanje pred izbore 2. aprila, jer je na taj način ugrozila rad skupštine kao kontrolora izvršne vlasti.

"Dozvolili ste da dinamikom rada upravlja Vlada, odnosno predsednik Vlade i na taj način ste ugrozili dostojanstvo Skupštine. Na taj način ste poslali poruku da je Skupština izvor nestabilnosti", rekao je Ćirić i ;dodao da Maja Gojković nije uspela da se oslobodi ličnog odnosa prema poslanicima.

Ćirić je istakao da je predsednica skupštine svojevremeno kada je Dragoljub Mićunović bio predsednik i rad parlamenta prekinuo na dva dana to nazvala državnim udarom.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković zatražio je da se u dnevni red uvrste izmene Zakona o viskom obrazovanja "kako bi se sprečila poplava lažnih diploma, doktorata i lažnih ličnosti".

Živković je dodao da "zbog toga imamo i falsifikovanu državu, odnosno da je uopšte nema".

Komentari (6)

BEBA

18.05.2017 17:10

LJude treba osloboditi. To je politička presuda.

Драгомир

18.05.2017 20:00

@BEBA - Да ли се Звездан жалио на дугогодишњу пресуду?Шешељ тражи ослобађање Звездана?Да ми неко да компас не бих се више ја снашао у нашем правном систему?Ја бих питао Звездана ДА ЛИ ЈЕ УБИЦА?АКО СЕ ЗАКУНЕ У МАЈКУ ЈА БИХ ГА О'МА ПУСТИО И ЗА НЕКИ ДАН МУ ПЛАТИО ОХОХО НОВЦА ШТО ЈЕ НЕВИН ТОЛИКО РОБИЈАО!Само један услов да ми обећа а то је да се учлани у СРС!

Tamaricka

18.05.2017 20:26

Jedino Seselj se zalaže da se rasvetli ubistvo Đindjica dok se njegove partijske kolege toga plaše do srži...zar nije sramota demokrate za to??? Na žalost kod nas je sistem takav da se ni jedan predlog opozicije neće povući dok se ne oglasi zvonce! I danas u skupstini znači dominacija radikala

Jakov

18.05.2017 20:31

U pravu je Seselj! Sva sudjenja o kojima on govori su politicka i jedini nacin da se sazna istina je da ga pozove Tuzilastvo i da prezentuje dokaze.

cana

18.05.2017 22:28

Tomo poslušaj Seselja.Svaka Seseljeva sugestija potkrepljena je dokazima.Sve ovo sto je Seselj rekao je tacno.Pruza ti se sansa iskoristi je.Svi znamo da ti verujes Seselju.

cana

18.05.2017 22:34

Seselju treba verovati.Ako je neko nevin treba ga osloboditi.Neka odgovara krivac.