prof. dr Vladimir Kostić, predsendik SANU
RAS
prof. dr Vladimir Kostić, predsendik SANU
prof. dr Vladimir Kostić, predsednik SANU, Foto: RAS

Kostić je, u intervjuu za Radio Beograd, rekao da stav SANU na tu temu nije artikulisan, ali da je to njegov stav.

"Kosovo podrazumeva ogroman broj onoga što predstavlja našu kulturnu osnovu i oko toga moramo da se borimo i zubima i noktima. Jer to je pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat i naše istorije i dela psihologije i čega god hoćete. Ali, govoreći pošteno, ako jedan ministar, premijer ili predsednik mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo ni ljudske ni

 

ekonomske ni bilo koje druge kapacitete da nametnemo svoju volju. Možemo da se gledamo u oči i lažemo, ali alternativa je vrlo jasna", rekao je Kostić.

Kostić je dodao da treba da se sačuva zdrav korpus i da ga, u tom smislu, u ovom trenutku mnogo više zanima sudbina Republike Srpske jer tamo postoji "ozbiljan, aktivni, delujući, kulturni i naučni deo naroda" od milion i po ili dva miliona ljudi.

Govoreći o svom stavu prema ulasku Srbije u Evropsku uniju, Kostić je parafrazirao pesnika Branka Miljkovića i rekao da će Srbija "povraćajući i u taj raj morati da uđe", jer ne postoji alternativa.

On je ocenio da je savez s Rusijom veštačka alternativa i zapitao da li je neko konsultovao Rusiju da li uopšte želi Srbiju.

"Srbija kakav god udarac da primi, mora da nastavi da širi svoje demokratske kapacitete i prostora slobode. Inače neće opstati... Istorijska realnost je da su mnogo veći narodi gubili svoje osnove... Niko do nas ne sme da zaboravi Kosovo, ali da li neko planira da ratuje tamo", upitao je predsednik SANU.

Reagovao Vulin

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se nada da predsednik SANU Vladimir Kostić nije izjavio da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo.

"Ja jednostavno ne verujem da sam to čuo. Meni je tesko da poverujem i još uvek se nadam da predsednik SANU to nije rekao", rekao je Vulin, dodajući da se nada da se radi o "novinarskoj patki". Ako je to rekao predsednik SANU nakon vekova trajanja Akademije i ako je to mogao da izgovori čovek koji treba bude prvi medju jednakima od najboljih što imamo, onda moram da pitam akademike koji su u SANU da li je to i njihov stav i, ako nije, da li će ćutati, rekao je lider Pokreta socijalista novinarima.

"I ako treba da ih ja pitam da li se bar malo stide takvog predsednika SANU'', dodao je Vulin. On je naveo da očekuje od svakog akademika da pojedinačno izađe i javnosti kaže da li je njegov stav da Kosovo i Metohiju treba napustiti, da borba koju su vodili i bolji i veći od nas i vodili je svih ovih vekova treba da bude predata bez i najmanjeg napora i truda. ''Još uvek, pošto nisam svojim ušima čuo, ostavljam ogradu. Možda to čovek nije rekao'', naveo je Vulin.

Komentari (5)

milijana

18.10.2015 18:48

Elementima tvojih vlastitih gluposti i uskogrudosti tj mozgosti , tebi je to OK, predsdnice SANU--zalosno je hteo ti to da priznas ili ne. Dobro jutro dzezeru, ko te postavi.

gurovic bozo

18.10.2015 23:48

@milijana - Mene vise interesuje dali ce Ruzica,Maca ili puna kantica dati nekom kod Maricevog sou programa nego sta ovaj navodni intektualac laprda i razmislja.

filip019

18.10.2015 20:43

bara je zamučena, avega tu ima,svašta tu pliva, veliki ribar uloviće glavni ulog, ostalima ništa neće biti..... a možda neko pročata broj kuglice i pre nego što izađe.....

penzioner

18.10.2015 20:54

Izgleda da je onaj Hrvat iz predhodne vesti upucao u glavu pogresnog Srbina!

feniks

18.10.2015 23:18

konacno neko iskren!