Nejra ugljanin sjenica
Privatna arhiva
Nejra ugljanin sjenica

Privatna arhiva

Nejra Ugljanin, Foto: Privatna arhiva

U domu porodice Ugljanin u Pešterskoj ulici vladali su muk i neverica. Tokom celog dana reka ljudi je dolazila na hatar (saučešće) i upućivala reči utehe i ohrabrenja roditeljima, sestri i bratu. Otac Muhamed, majka Senada i Nejrin brat zanemeli su od tuge. Mala N. U. je od petka po podne u šoku, stalno plače i ne miri se sa gubitkom sestre.

Opasan deo za kupanje

Nešto pre nesreće, radnici Rezervata „Uvac“, koji su službenim čamcem patrolirali jezerom, primetili su dve sestre na obali. - Pretpostavljali smo da neće ulaziti u vodu jer se u tom delu jezera niko ne kupa. Dno je puno vrtača i uvala, jake su podvodne struje i za neiskusne plivače je veoma opasno. Takođe, površina vode je ravna i deluje da je dubina jezera u tom delu znatno manja nego što stvarno jeste. Nažalost, sestre to nisu znale - pričaju radnici.

- Njoj je najteže, svi je tešimo, ali ništa ne pomaže. Nejra joj je bila idol, na nju se ugledala, kao i sve devojčice koje imaju starije sestre, a Nejra je bila zlatno dete, pametna, puna pozitivne energije, uvek nasmejana, druželjubiva, spremna da pomogne. Ma ponos roditelja i svih nas, studirala je psihologiju, tek je počinjala život. Tragedija, šta da vam kažem - bilo je sve što je uspeo da izusti jedan od rođaka nastradale devojke.

Prema rečima komšija, Nejru i njenu sestru N. U. je otac odvezao do 15 kilometara udaljenog Lopiža, jer su želele da prošetaju prelepim delom Pešterske visoravni. Šta se dešavalo nakon što se Muhamed vratio u Sjenicu, niko ne zna. Mala N. U. je roditeljima ispričala da se sa sestrom kupala u blizini obale i da je u jednom trenutku počela da se davi.

Nejra ugljanin sjenica

N. Kočović

Sahrana stradale devojke, Foto: N. Kočović

- Čuvši njeno zapomaganje i znajući da joj je sestra neplivač, Nejra je pokušala da je spase, ali su ubrzo obe potonule. Srećom su se nedaleko od njih našli ribolovci, koji su čuli pozive sestara u pomoć. Uspeli su da izvuku mlađu sestru, učinili su nadljudske napore da spasu i Nejru, ali nisu uspeli - prepričavaju komšije.

Alarmirana je policija, krenulo se u potragu, ali bez iskusnih ronilaca Nejrino telo nije bilo moguće pronaći. Sjenička policija zatražila je pomoć Žandarmerije, čije su ekipe ronilaca telo nesrećne devojke izvukle u subotu ujutru. U prisustvu velikog broja žitelja Sjenice, klanjana je dženaza juče po podne, nakon ikindije namaza (popodnevne molitve).