Voćnjak
Shutterstock
Voćnjak
Voćnjak, Foto: Shutterstock

 

U slučaju da zbog vremenskih uslova biljke ne odbace list, a da bi sprečili negativne posledice, preporuka proizvođačima je prskanje voćnjaka ureom. Ureu treba rastvoriti u vodi u koncentraciji od pet odsto i primeniti je kao da je u pitanju pesticid. Urea će naterati biljku da odbaci lisnu masu - list je spržen i opada i počinje sa fiziološkim procesima koji će je pripremiti za zimu. Ovako primenjen rastvor uree ima dopunsko fungicidno delovanje na uzročnike bolesti koji prezimljuju na voćkama, a posebno na uzročnika čađave krastavosti ploda jabuka.


Kada biljka zbaci list, treba obaviti uklanjanje svih bolesnih, suvih, polomljenih i oštećenih grana. Na ovaj način sprečavamo prezimljavanje bolesti i štetočina, kojih najviše ima upravo na takvim granama. U ovom periodu bi trebalo obaviti osnovno đubrenje voćnjaka. Za tu namenu najbolje je koristiti kompleksna mineralna đubriva sa većim sadržajem fosfora u odnosu na azot.

 

Plavo prskanje

Jesenje plavo prskanje voća bi trebalo obaviti nakon berbe kada biljka počne sa odbacivanjem lista. Treba koristiti preparate na bazi bakra u koncentracijama preporučenim za to prskanje. Utrošak vode po hektaru treba da je 600 litara za vinograde i 1.200-1.500 za voćnjake. Ova povećana količina vode je potrebna kako bismo što bolje okupali voćke, odnosno pokrili sve delove biljaka i na taj način obezbedili što bolje i efikasnije delovanje bakarnih preparata. Plavo prskanje može da se izvede i nakon što biljka odbaci celokupnu lisnu masu. Treba voditi računa da se prskanje izvede po što stabilnijem vremenu - bez vetra ili po slabom vetru, kao i da temperatura vazduha u vreme prskanja nije ispod 10 stepeni.